02 November 2017

Singapore Receives Fourth Littoral Mission Vessel

02 November 2017


Close Up view of RSN LMV's main gun, pilothouse and integrated mast (photo : Navy Recognition)


The Republic of Singapore Navy (RSN) has taken delivery of its fourth Littoral Mission Vessel (LMV).

The warship, which will be in service as RSS Justice with pennant number 18 once it is commissioned, was handed over by Singapore shipbuilder ST Marine on 31 October, sources close to the matter confirmed with Jane’s on the day after.

Justice , which was launched by ST Marine in March 2017, will now undergo an installation, checkout, integration, and testing (ICIT) phase for various systems on board the ship in the next few months. The platform is currently scheduled for commissioning in 2018.

Justice is part of a contract awarded to ST Marine in January 2013 for eight LMV platforms. The vessels are progressively replacing the RSN's fleet of Fearless-class patrol vessels that have been in service since the mid-1990s. First-of-class LMV, RSS Independence (15) was commissioned in May 2017 and is currently deployed with the RSN’s 182 Squadron as an operational component of the Singapore Armed Forces’ (SAF’s) Maritime Security Task Force (MSTF).

The LMV platform measures 80 m in length, 12 m in breadth, and has a hull draught of 3 m. Powered by two MTU 20V 4000 M93 engines in a combined diesel and diesel (CODAD) configuration, the 1,250-tonne warship has a top speed in excess of 27 kt and a standard range of 3,500 n miles at 15 kt.

(Jane's)

245 komentar:

  1. Balasan
    1. Yuk songlap bro..bagi duit ntk proyek kfx...songlap terus..

      Hapus
    2. huhu..kfx ngak songlap lorh, jom songlap utk kfx

      Hapus
    3. Baru kena batang hidung sendiri hahaha. Projek kfx berpotensi postpone oi. Duit mane duit. Hahaha

      Hapus
    4. Namanya juga blajar jdi wajar jika gagal..
      Yg tak wajar ini

      Ohh tenyata yg mengaku pinter ngemis2 minta ilmu
      https://jakartagreater.com/57951-2/

      Uji kekebalan dgn menjatuhkan pesawat
      https://jakartagreater.com/kecelakaan-pesawat-cn235-tudm-malaysia/

      Yg katanya negara terkaya simulator pun nak pinjam k indonesia..
      https://jakartagreater.com/delegasi-tudm-mencoba-simulator-nas-332-super-puma-tni-au/

      Orang kaya habis bli a400m udah menderita. Kebanyakan gaya sih๐Ÿ˜€
      https://jakartagreater.com/angkatan-udara-malaysia-menderita-anggaran/

      Lgi2 soal dana.. Bajet d kerok najib๐Ÿ˜€
      https://jakartagreater.com/angkatan-laut-malaysia-menderita-anggaran/

      Real kn ini sdah ...kita proyek masih berpotensi(kemungkinan buruk) brarti belum terjadi, kalau yg ini fakta yg harus d ungkap kembali

      Hapus
    5. Bajet malon dikatakan ciput,kecil dll tapi kebanyakan penggandaan malon tetap berjalan dan bertambah..malah seiring dgn teknologi terkini..lihat aja daftar alutsista..malah gak ngeteng belinya..kihkihkih..
      ..hmmmmm tapi harus ku akui projek nya mrca masih tergendala..boleh gak kalau tni au hibah pespur nya sedikit..kami ngemis nih..hahahaha

      Hapus
    6. Seperti apa Teknologi terkini..?
      Seperti kapal selam yg tak mau nyelam itu kah..apa sukhoi yg tak mau terbang๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Bajet dikit.alutsista pon ngutang๐Ÿ˜€
      Lancar dari mana 50triliun d bagi 5.? Lancar bli pisang maksudnya

      Hapus
    7. Jakartagreater...sy kasi 5 bintang...lawak anda menjadi..anda telah berusaha dengan gigih...ingat arizal,ingat jakartagreater...maskot baru jakartagreater..wkwkw

      Hapus
    8. bilang lah apa pon, kapalselam ngak selam?
      sukoi tak mau terbang.
      huhu. kelihatan percaya itu pada blog dan nya dri 1 negara aja.... kami menampak kan anda masih anak, kalau bilan bodoh ngak logik.

      Hapus
    9. Halah masih ada nyolot..

      Nih buku elu sendiri

      https://bigdogdotcom.wordpress.com/2010/08/24/kapal-selam-perdana-class-bukti-keupayaan-operasi-persenjataan/

      Saya itu tk mw berbicara tanpa ada bukti.

      Hapus
    10. Gaya lu sok pinter aja.. .? Oh iya memang pinter
      Binter besar mulot

      Hapus
    11. Terus kenapa bro? Faham gak isi kandungannya?

      Hapus
    12. Jual mig buat beli sparepat nak mau nerbangkan shukoi.. Kasian cmn d lap2 doank
      http://militermeter.com/malaysia-berencana-jual-mig-29-untuk-beli-suku-cadang-sukhoi-su-30/

      https://www.jejaktapak.com/2017/04/08/india-akan-tukar-mig-29-malaysia-dengan-suku-cadang-sukhoi/

      Buku elu jga sma

      https://malaysiamilitarypower.blogspot.co.id/2015/12/india-malaysia-to-exchange-info-on.html?m=1


      D buku elu jg sama๐Ÿ˜€
      https://malaysiamilitarypower.blogspot.co.id/2015/12/india-malaysia-to-exchange-info-on.html?m=1

      Hapus
    13. Ya elu bilang kn gue bru maskot jakartagreter mrmang benar krna akurasinya dalam menyajikan berita tanpa adanya hoax..

      Komen saja yg berbau hoax langsung ter hapus sukur2 gk ter blokir..
      Makanya meski gue cari blok yg lain termasuk blok punya negara lo pasti ada.. Karna memang real

      Hapus
    14. Terus kenapa dengan link nya? Mau bagitau apa sebenarnya bro?

      Teman2 indo sendiri bilang jakartagreater itu kerjanya hoax,sekarang warga indo sendiri gunakan referensi dari sana? Wow..

      Hapus
    15. Jakarta greater itu tidak semua yg di angkat jadi artikel hoax ada yg dari copas = copy paste dari berita resmi, kalo rujukany jakarta greater itu juga salah, lah dia juga ngambil referensi dari berita lain

      Hapus
    16. Sudah pak warga indonesia dulu kamu cakap pada kami kapal selam gak menyelam sekarang kapal selam kamu gak boleh menyelam sebab apa ix ix ix.

      Cakap beteri kuasa kurang, ix ix ix. Kosel hanya tukar beteri sama aje Dalam tendar pembuatan kapal selama itu, kalau kamu bodyfight kapal selam itu letak macam-macam eletonik dan system baru kapal selam itu tak boleh juga bergerak, kecuai kamu beli beteri bertenaga kuasa besar..

      Bijak apa tukar Mig 29 lama kepada dengan Spart park baru. Ix ix ix hanya cadangan ia pak dari malaysia India ia bukan belum lagi buat perjanjian Mou pak, kamu jual f16 25 goblock kamu tak laku Ok, buat spart park gak laku ix ix ix

      Hapus
    17. Punya otak kok tdak d pakai berfikir, Gue kasih link bkan pajangan tpi d suru baca ..
      Klo memang hoax brarti malaysia jga hoax semua dong sumber dari media terpercaya d bilang hoax..
      Klo memang anda benar, org indonesia mengatakan jakartagreter hoax beri linknya gue baca dari atas hingga bawah
      Jika kamu tdak memberikan bukti, memang bener sumber hoax adalah anda dari negara anda..

      Klo maling ketauan biasa sering bertingkah aneh sama kaya ni orang kalo faktanya terbongkar sering belagak bodoh

      Hapus
    18. Maha taik@ meski cadangan ataupun utama apa tdak berpengaruh dngan stok yg ada..?
      Mig29 Cadangan djual= sparepat shukoi
      Mig29 butuh sparepat = shukoi d jual /shabah serawak melayang๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
    19. JKGR jangan di jadikan sumber..blog penuh hoax begitu..

      Hapus
    20. Gua tak penting jkgr / defense studie hoax atau tdak yg penting gue baca.. Setelah d baca gue cari sumber lain untuk itu memastikan apa yg gue baca..
      Klo gue terpatok pada 1 sumber sesat gue ..emang enk jdi org sesat makanya pinter2 memilih informasi itu patokan gue

      Hapus
    21. Amende la dajei ni...tetibe bg link..pstu nk mrh org..aku jentik teloq stgi..sakit bleh malu pn bleh..haram jadah sggh..

      Hapus
    22. Acaca apa bekna engkok tak ngarte

      Hapus
    23. Ariza

      Boleh anda terangkan apa yg dmaksudkan dgn budget 50 tril rupiah dbg 5 td bro?

      Hapus
    24. Baca Malaysia defence aja... Kenyataan nya sperti apa, komen sahabat2 seberang seperti apa... Situs yg gk boleh di komenin orang luar khususnya indonesia

      Hapus
    25. Bro agung
      Lebih baik anda download petikan belanjawan 2018 Malaysia

      RM 15+ bil for defense
      RM 9 bil for the RMP
      RM 900 mil the MMEA
      Apa yg dbahagi 5 td?

      Boleh komen.. tp hanya komen teknikal sahaja dbenarkan d sana. Komen troller, isu malon vs indon memang tdak akan dlayan oleh bro marhalim selaku admin. X silap saya bro palu gada pun pernah komen d sana.

      Hapus
    26. http://defense-studies.blogspot.co.id/2017/10/malaysia-announces-53-defence-budget.html?m=1

      Hapus
    27. US $ 3,6 miliar atau sekitar 50triliun rupiah untuk di bagi untuk ATM, MMEA (Coast Guard) sama ESSCom
      Mau nanyak yg 2 lgi.?
      Atm(Darat,laut,udara) jdi d total 5..

      Otak d pakai tdak lulus kah matematika

      Hapus
    28. Agung prasetyo@Tanpa lo suruh jga gue dri dulu monitor

      Hapus
    29. D situ jga d jelaskan separuh dari peruntukan adalah untuk kesejahteraan anggota tentera dengan pembinaan perumahan baru, Pendidikan dan kesihatan ... prolehan aset persenjataan dpastikan tdak ada atau meneruskan program yg lama dalam arti tdak ada pembelanjaan alutsista yg baru tahun 2018 ...

      Hapus
    30. NGAK USAH RIBUT RIBUT PASAL KAPAL SELEM INDONESIA...UDAH ADA SOLUSINYA IAITU PAKE POWERBANK KASI HIDUP KAPAL SELEMNYA...KEH KEH KEH

      Hapus
    31. Arizal@lah knp ente ngasih link yang sumber dari JKGR?

      Hapus
    32. Afrizal@ percuma sahaje beruk2 itu dikasi link bro,pasti tak dibaca soalnya mereka dengki semua Wkwkwk

      Hapus
    33. SALAM BAJET KECIK DIBAGI 5,alamat senjata usang dan rongsokanpun tak boleh diganti Wkwkwk

      Hapus
    34. Mahathir@ submarine indonesia tak rosak dan boleh selam...ini kerana baterry submarine indonesia kecik tp submarinenya besar,sekarang baterainya sudah diganti dgn yg besar

      Baterai kapal selam sudah diganti/www.lancel cell.com/2017-10-31

      Hapus
    35. Arizal

      X faham bertanya. Jgn jd seperti Mat Rempit kalau x kamu akan sesat selamanya.

      Belanjawan pertahanan Malaysia hanya merangkumi 3 agensi pertahanan ini :
      TDM
      TUDM
      TLDM

      MMEA dan PDRM menerima peruntukannya sendiri kerana mereka tidak terletak d bwah bdang kuasa Kementerian Pertahanan.

      Belanjawan utk Esscom termasuk d bwh "operating expenditure" kementerian pertahanan dan kementerian dlm negeri. Perlu dingat jumlah terkumpul peruntukan bg ATM dan PDRM adalah berjumlah rm 15.3 bil + 9 bil = 24.3 bil. Berapa nilainya dlm rupiah aku x pasti.






      Hapus
    36. Mat rempit

      Bateri telah dganti? Bagaimana tu bro? Replacing submarine batteries is not easy. U have to remove major machinaries to get to the batteries kerana ia terletak d bahagian bwh kapal selam. U have the option to cut open the sub but that will take more time 1 lgkah yg tidak masuk akal bg kapal selam baru. Kamu tidak akan menerima KRI Nagapasa dlm tempoh secepat ini sekiranya ianya perlu dilakukan. Tentera laut India sendiri tidak menukar bateri ketika melakukan naik taraf kapal selam kelas sidhugosh walaupun kapasiti dan kemampuan baterinya telah berkurangan. Why? Time consuming and labour intensive. Now u tell me bagaimana kamu boleh menggantikan bateri tersebut. Do explain.

      Hapus
    37. Shed@ apanya yg sesat,lha media malaysia n menhan kau sendiri yg kata budget pertahanan dibagi 5,jgn buat opini yg hoax pakcik,malu kita

      Submarine india dgn submarine indonesia sangat beza,sementara ini baterai nagapasa sedang proses diganti di kilang PT PAL dan emang butuh masa,mengenai bagaimana prosesnya,apa jenis baterainya tak akan diberi tahu pemerintah kerana ini menyangkut rahsia negara dalam bina senjata,tp yg pasti kata menhan baterai nagapasa lg diganti...www.lancer cell/baterai kapal selam sudah diganti/2017/10/31

      Hapus
    38. Katanya bro Pedang Setan, baterai telah DITUKAR di Kasel...katanya mat rempit, baterai SEDANG proses diganti di kilang PT PAL..malahan memberi link yang mengatakan bahawa SUDAH ditukar...tetapi dirujuk kembali katanya mat rempit, SEDANG proses...

      gimana ni bro...

      Hapus
    39. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    40. Jadi dimana fakta yang sebetulnya

      Hapus
    41. Atau hanya sinetron terbaru

      Hapus
    42. Zaka@ klo gk tw baca dari atas biar gk tambah tolol..

      Dein@hahaha meski tdak d ganti masih bisa menyelam kn kesalahan pada sektor tenaga,
      dari pada kapal selam scorpone yg gk mw nyelem.๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€ kapal selam apa banana boot.?๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Hapus
    43. Arizal mau beli powerbank gak?

      Hapus
    44. Iqram@Makanya cari beritanya klo penasaran, jgn cmn tau dari katanya..

      Hapus
    45. Bercakap dengan cermin? Makanya cari beritanya yang asli kalo panasaran, jgn cmn tau dari katanya..

      Hapus
    46. Arizal@yang tolol siap..?
      Udah tau link hoax masih aja di buat sumber ..

      Hapus
    47. Shed@ kalau aku sesat berarti ini jga sesat
      http://www.malaysiandefence.com/rm50-million-for-sf/

      Dsana djelaskan
      And for the Defence Ministry, it has been allocated RM15.863 billion for 2018. Most of the allocation is for the Operating Expenditure – RM12.566 billion – while the Development Expenditure is RM3.297 billion.

      Dan untuk Kementerian Pertahanan, telah dialokasikan RM15.863 miliar untuk tahun 2018. Sebagian besar alokasi untuk Pengeluaran Operasional - RM12.566 miliar - sedangkan Pengeluaran Pembangunan adalah RM3.297 miliar.

      Oprasional berupa gaji, perawatan tentara dan alutsista, sumber oprasional(bahan bakar,ransum, amunisi dan lain2)

      Hapus
    48. Zaka@ haruskah saya ulangi..?
      Coba d baca komennya dari atas biar km faham, biar gk tolol

      Hapus
    49. Afrizal@ jgn dilayan Shed tuh,dia kepala batu...Nantipun link dari media negaranya dikatakan salah,yg benar tuh comment dia alias hoax...buat penat sahaje bro

      Hapus
    50. Syed, jangan dilayan Mat Rempit ngan Arizal tu bro. Hati hitam. Hahaha & then tak perlu nak korsel2. Korea sudah. End of the day, negara diorg power semua. Wasting time je explain itu ini. Hahaha

      Hapus
    51. Unknown@Ada masalah dgn saya, org sabah..?

      Hapus
    52. hebat arizal nie. tau btol pasal malaysia. wei tlng terangkan bajet mynmar,pakistan,usa,russia,mongolia,yamen,madagascar,algeria,austria,chili,crotia,bangladesh. alah susah2 semua negara la. bajet kitorng sndiri pun ko nk pertikai mcm kitorng tak reti kira. tak amik tau.gaye ko ckp rase 1 dunia punya bajet ko tau nie. eh nanti kot2 la kan klu ade negara lain salah pasal die punye bajet. ko pergi sekolahkan dia. wat the hell la u....

      Hapus
    53. arizal ko nk ckp ko orng sabah ke?

      Hapus
    54. Ngapain mw jelasin negara lain .. Yg paling deket, yg sering pacu konflik yg sering sakiti saudara sebangsa kami d perantauan adalah negara lu..
      Target pon negara lu

      Hapus
    55. dah2 la tu setan. pegi siapkan rak2 besi kat kedai ko tu

      Hapus
    56. Harta@ besi.? hahaha..percaya jga dgn acont abal2, yela rak besi nak kirim k negara lu. Sp tw negara lu butuh tot rak besi

      Hapus
    57. Iqram@ penasaran.?

      02-2018#%*&

      Hapus
    58. Unknown@ apa pasal kau kata aq hati hitam,aq sebenarnya berkata apa yg media malaysia kata,any wrong ?....knp awak merepet cem tuh,semalam kurang di gangbang om Shed keh ???

      Hapus
    59. Any wrong? No bro..just nagapasa got something wrong bout the battery...powerbank should be the solution..wkwkwkwk

      Hapus
    60. Iqram@ sudah lama tak di gangbang AP ye Wkwkwk...Jgn panas hati ye

      www.lancercell.com/baterai kapal selam sudah diganti/2017-10-31

      Hapus
    61. Arizal & mat rempit

      "Seeing u see not. Hearing u hear not neither do understand". Aku muslim tp ada benarnya ayat ini bila melihat komen kamu. Ok let get to the facts.

      Budget @ belanjawan d berikan mengikut kementerian. Kementerian pertahanan(belanjawan pertahanan) dberikan alokasi sebanyak RM 15.8 bil (maaf not Rm 15.3 bil like i said previously). Semua cabang agkatan tentera Malaysia TDM, TUDM, TLDM terletak dbwh bidang kuasa kementerian ini.

      Kementerian dlm negeri menerima alokasi berasingan dmana 2 pasukan d bwh seliaan mereka seperti PDRM menerima peruntukan sbyk Rm 9 bil dan MMEA RM 900 juta.

      Peruntukan sbyk RM250 juta bg ESSCOM dan RM 50 juta bg pasukan khas ATM akan diambil dari ke2 2 peruntukan Kementerian Pertahanan dan Kementerian dlm Negeri. Dari "operating expenditure" dan "development expenditure" ke 2 2 kementerian ini. Ive never said otherwise. Boleh rujuk komen2 saya sebelum ini. Sekarang terangkan saya d mana ianya dbg 5??? Baca, kaji dan fhmkan kenyataan menhan kami sbelum mengeluarkan ulasan. Nak jd troller biarla jd troller yg berilmu. Jgn jd seperti u know who..

      Btw Mat rempit bagaimana dgn isu pesawat F16 ID kamu tempoh hari. Masih mahu mengatakan ianya dproduksi pd era 90an? Masih kpala batu ya bro? Oh well..

      Hapus
    62. Shed@ menhan kau yg kata,knp kau kata aq troller,menteri dalam negeri kau tak de cakap budget untuk polis dan coast guard

      Masih segar isu nagapasa tak boleh selam,ada link ke tak boleh selam,jgn troller dan kepala batulah kat blog ini

      Hapus
    63. Sudah2 la. Bajet kiteorg ciput ke pdrm or apmm takde bajet skali pun, ape kes nk kondem2. Btw syed, stop being a nice guy. Jika dibagi fakta ape skali pun, they are just plain dumb.

      Bende yang sama diulang2. Kapal takleh selam la, bajet ciput la, songlap la, mrca tak jalan la. End of the day you just arguing with stupid. Wasting time

      Hapus
    64. Unknown# Unknown merepet kerana dah lama tak di gangbang Iqram Wkwkwk

      Hapus
    65. Mat rempit

      Itu sebabnya aku mtk kau fahami kenyataan menhan Malaysia sblum mengeluarkan komen. Dia ckp lain kau fhm lain. Nak lg mudah dtail belanjawan malaysia bg tahun 2018 ada d internet. Lihat dan kaji. X perlu nak tggu statement dari menteri dlm negeri kami. Simple. Now do explain. Budget apa yg dbg 5?? Dont beat around the bush an answer the question.

      No power no dive time @ X boleh selam. Mudah bukan?simple mathematics katanya. Kepala batu? Yes. Komen rasional balasannya baik. Payback bro payback. Btw bro suwanduru mana? Masih menanges x tahan dbuli pula ya?

      Hapus
    66. Unknown. We got "dumb" individuals on both sides of the fence. But dont lose hope bro masih ada forumer yg rational d luar sana.

      Hapus
    67. Arizal@ gak perlu ente ulangi,..ane tanyak yang tolol itu siapa??
      Sudah tau link itu hoax..tapi masih di buat sumber apa namanya?

      Hapus
    68. Shed@ kapal boleh selam bkn kerana ada energi baterai pakcik,awak tuh troller sejati ye...dah kau baca di link baterai nagapasa itu kecik tak sebanding dgn size kapal,nagapasa boleh selam tapi mungkin Endurancenya berkurang kerana powernya kecik...hakikat submarine itu boleh selam bkn kerana power dari baterai,AIP ataupun krn power nuklir,hakikat submarine boleh selam kerana ada hukum fisika di sini,submarine boleh selam kerana di sisi kanan dan kiri lambungnya ada tangki pemberatnya di isi air,bila nak melayang di laut tangki airnya di isi setengah,bila nak apung di permukaan laut tangki airnya di kosong,example seperti botol kosong bila nak apung di air botol tuh mesti kosong,bila nak tenggelam botol itu mesti di isi,seperti tu lah prinsip dan hakikat submarine...cuba search cara dan hakikat submarine boleh selam,melayang dan apung,pasti lah awak pahamkan biar awak tak jd troller lg

      Hapus
    69. Cakap banyak..gak bisa nyelam bro..baru lagi kapalnya, apa benar kata bro aloy, kapal selamnya versi downgrade...teknologi sekitar 80 an..

      Hapus
    70. Zaka @ sdah baca kah komen dri atas.? Klo blm pantes lo gk nyambung, itu brarti lu t**

      Hapus
    71. Iqram@ kapal selam teknologi 80 tpi masih bisa berfungsi, bisa nyelem..
      Daripada scorpone teknologi terkini model banana boot cmn nogol d luar aja kaya banana boot๐Ÿ˜€..d tambah alat bisa nyelem gk bisa balik
      Canggihnye Scorpone malon๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Hapus
    72. Iqram@ kau yg cakap banyak kerana dengki,mana linknya kasel down grade dan teknologi 80,jgn troller bro

      Hapus
    73. Cakap banyak..hakikat? Banana boat. Gara-gara baterai.

      Kalo keliling natuna brapa rupaiah gan?

      Hapus
    74. Iqram@ lgi2 masalah duit ya yg dperhitungkan.!! Yaa gue tau bajet dikit harus pinter2 ngelola duit biar gk boros,

      tpi gue lupa kan sparoh bajet polisi indonesia punyak ttentara dirajam

      Hapus
    75. Iqram@ kat blog nih mesti real dan fact,jgn cem awak cuma troller dan cakap banyak,mari kita adu fact dan knowledge kat blog nih,bila cuma troller sila cakap di blog negaramu sana..aq minta linknya mn,dah loose ya Wkwkwk

      Hapus
    76. Cakap banyak. Yuk naik banana boat..

      Hapus
    77. Arizal@ pertnyaanku di jawab yang tolol siapa?
      Kalau sudah tau sumber itu hoax kok ea masih di jadikan sumber..apa?

      Hapus
    78. Zaka@ loh ini orang sek gk mudeng, coba dbaca lagi komen aq
      1x dbca gk ngerti baca lgi
      2x dbca gk ngerti memang benar anda jga telmi broo

      Hapus
    79. Iqram@ ayuk.. Naik banana boot kapal selam scorpung/scorpone apung

      Hapus
    80. Iqram @ dah loose,kalah teruk yo bro,zaman now tak diperlukan banyak cakap,troller bro...mari kita laga knowledge n fact secara gentleman,jgn berlakon cem budak kecik bro

      Hapus
    81. Mat rempit

      Dont u even know how a diesel electric submarine works? It uses an electric motor to move around. The diesel generators only works when u r on the surface or when ur snorkling. Subs are dependant on bttery power when submerge. Unless ur nuclear powered. KRI Nagapasa berkuasa nuklear ke bro? Jd anda terangkan mcm mana ia boleh menyelam tanpa kuasa yg mencukupi.

      Hapus
    82. Mat rempit

      Anda hanya menerangkan bagaimana sebuah kapal selam menyelam. Semua org pun tahu. And after that what do u do with no power??? Makan angin dan berliburan? U dont need a sub to do that. Ngak bisa nyelam. Simple.

      Hapus
    83. Adoi blog ni mmg provide fact cume pengkomen cm Mat Rempit, Suwandaru yg kurang matang & mcm budak kecik. Tak caye tgk semua komen especially berkaitan Malaysia.

      Yang duk ulang2 - songlap, kene gangbang pastu hape2 ntah.

      Kemon jangan buat malu. Discuss based on fact okay. Dont get too emotional. Kinda bored tho

      Hapus
    84. Scorpene bisa nyelam mas...gak ada masalah baterai...
      Jadi gak bisa naik banana boat scorpung...

      Akan tetapi...ada sebuah banana boat dari korea...baru lagi..itu enak dibuat berlibur...bisa keliling natuna lagi...kalo mau naik,bayar ke menhan ya...

      Mudahan2 anda sekalian menikmati trip pelancongan yang memuaskan dengan banana boat baru ini...

      Hapus
    85. Iqram@ scorpung bisa nyelam mas cman gk bsa muncul lgi..ttp nyelam mas scorpungnya nyelam selamanya sama si tentara malon๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

      Hapus
    86. Shed@ bila nagapasa tak de power manalah ia boleh menyelam dan berlayar di laut dari korea sampe ke indonesia,pake logic bro...ini masalah kecik tak de kerusakan yg berarti,nagapasa punya baterai kecik sementara body kapal besar sangat besar...kerana baterai kecik sehingga Endurancenya dan performanya kurang tapi ia boleh selam...example : jika guna baterai besar maka Endurancenya boleh 20 hari,bila guna baterai kecik Endurancenya cuma boleh 10 hari,semua boleh selam...paham tak,bila tak paham aq tak tau lg lah explain awak yg kepala batu tuh

      Hapus
    87. Anda emosi? Menjdi seorang troller mentalnya harus kuat..jika gak kuat,jangan sesekali menghina orang lain & menjadi troller..

      Tenang ya bro...bisa berlanjutan untuk beberapa tahun mendatang..

      Mau baterai gak? Wkwkwkw

      Hapus
    88. Shed@ sila baca...baterai kapal selam sudah diganti/www.lancercell.com/2017-10-31

      Unknown@ siapa yg budak kecik dan kurang matang bro,sila awak cakap penuh fact dan knowledge,jgn cem Iqram troller sejati

      Hapus
    89. Pedang setan kata baterai telah ditukar di korea..
      Mat rempit kata sedang ditukar di pt pal..
      Link yang dibagi kata sudah di tukar..

      ????

      Hapus
    90. Mau di kata sudah di tukar atau sedang di tukar yg pasti baterainya sudah baru,iri ya scorpene tak boleh selam Wkwkwk...link: kapal selam scorpene tak boleh menyelam/www.militaryofmalaysia.net/2010-02-12

      Hapus
    91. Tiada link buat baterainya bro? Ertinya gak bisa nyelam..

      Hapus
    92. Jgn panas ya bro,scorpene tak boleh selam Wkwkwk...hari tisu rupanya Wkwkwk...Baterai kapal selam sudah diganti/www.lancercell.com/2017-10-31

      Hapus
    93. Hati tisu? Wkwkwkwk...hati tisu mengenangkan nagapasa gak bisa nyelam tu siapa?

      Hapus
    94. Beli kasel tapi gak nyelam..ompong...buat lawak ke bro?

      Hapus
    95. Anda emosi,seorang troller itu mentalnya harus kuat,kalo gak kuat terima kenyataan jgn emosi dong Wkwkwk

      Hapus
    96. Sudahlah bro,tidur sana,dah midnight ini,siapa tahu dgn tidur awak emosinya stabil dan boleh terima kenyataan pahit ini bro Wkwkwk

      Hapus
    97. Kenyataan nagapasa gak bisa nyelam udah diterima masyarakat dunia mas..usah khawatir...wkwkwkw

      Hapus
    98. Jgn alih topik kerana tak kuat terima kenyataan bro Wkwkwk...bila nagapasa tak boleh selam mana linknya bro,aq cabar awak...td awak cabar aq mana link scorpene tak boleh selam,sudah aq hantar...Jgn panas,emosi dan dengki bro...taubat nasuha bro Wkwkwk

      Hapus
    99. Lah..baterai gak kuat..terus mau nyelam gimana bro..apa nagapasa guna nuklear? Gak bisa nyelam akui aja..emosi terus..

      Hapus
    100. Bro...link nya scopene gak bisa nyelam kerana maslah valve betul..tapi mana link nya sccorpene gak bisa nyelam sehingga sekarang?

      Perit mau terima kenyataan scorpene bisa nyelam?

      Hapus
    101. Linknya mana nagapasa tak boleh selam wahai bro Iqram troller sejati Wkwkwk...zaman now tak laku lah troller,yg laku fact dan knowledge Wkwkwk

      Hapus
    102. Btw bro, video nagapasa nyelam ada gak?

      Hapus
    103. Kid jaman now mau nagapasa nyelam bro..

      Hapus
    104. Emosi ya bro? Tenang aja....

      Hapus
    105. Dia yg emosi dan panas,aq pula di kata panas,aq yg cabar dia minta mana linknya,dia pula minta video...sakit ini budak,dah stress kali Wkwkwk

      Hapus
    106. Emosi? Santai dulu...kalo bisa nyelam, seharusnya ada footage dari tni al..katanya kebanggaan rakyat indo...hakikatnya,banana boat..wkwkkww

      Hapus
    107. Banyak cakap,di cabar mana linknya,dijawab dgn seribu alasan...fact,sekarang lebih terbukti mana yg troller Wkwkwk...Sudahlah aq penat nak layan troller sejati cem awak tuh

      Hapus
    108. Fact? Factnya gak bisa nyelam..bisa jadi banana boat terus..buat berlibur aja..

      Hapus
    109. Iqram @ alah maling mana aja mw ngaku.. Beritanya sdah terpampang jelas d youtube pun ada..
      https://m.youtube.com/watch?v=N5EoA-HYNtM

      Chanel malon
      https://m.youtube.com/watch?v=TrEo0ho5BHA

      Saya tau bahwa anda tdak akan memberi bukti, karna mulut anda penuh dengan hoax sperti negara anda juga pimpinan anda si najip mulut bencong

      Hapus
    110. Anda tau mengapa saya tdak suka dngan malaysia..?

      Lebih dari 6000 acont terdeteksi d wilayah malaysia menyebarkan berita bohong, palsu, hoax dan menjelekkan nama indonesia d kaca internasional d situs ternama sejak thn 2016..

      inikah yg d sebut saudara serumpun.?

      Hapus
    111. Setahu aku...media malaysia gak pernah mengeluarkan cerita hoax tentang indonesia..malah gak pernah peduli ama indonesia..

      Anda tidak suka dgn malaysia? Terus?

      Hapus
    112. Mat rempit

      Tolong ya saya merayu. Sblum komen tolong bg dptkan makluman yg betol. A little knowledge goes a long way.

      Tolong bezakan endurance kapal selam dgn masa sesebuah kapal selam mampu menyelam. A sub endurance on the surface is dependant on the amaunt of diesel (u can turn on the diesel generators to charge the batteries) and the amount of provision u have onboard. On overage an ssk have an endurance @ deployment time of about 45 - 50 days (53 for the 209s).

      A sub minus the AIP underwater endurance is about 4 days with an average speed o 4 knot (seens slow isnt it). Faster then that then u will drain ur batteries even faster. At full speed (20 -22 knots) u will have an underwater time of around 1 hour. Then u will to surface and charge u batteries.

      The question know. Tanpa kuasa yg mencukupi berapa lama masa Kri Nagapasa mampu menyelam? 1 hour? 2 hour? Selama lamanya? And after that what do u do? Emergency blow and rush back to the surface @ gak bisa nyelem?

      Hapus
  2. Pengurusan kewangan yang cekap menjamin kualiti dan kuantiti..congrats singapore.

    BalasHapus
  3. SELAMAT DATANG DI WWW.WSD4D.COM
    Togel Online | Togel SGP | Togel HKG | Judi Online | Judi Bola
    .
    1 USER ID UNTUK SEMUA GAME
    - SPORTSBOOK
    - TOGEL
    - 6 GAME POKER
    - Casino
    - Sabung ayam
    - Tangkas
    - Slotgame
    - Habanero
    - Tembak ikan
    - Batu goncang
    - dan game lainnya
    .
    BONUS YANG MENARIK DARI WSD4D(.)COM
    - BONUS NEW MEMBER 100% SPORTSBOOK
    - BONUS NEXT DEPOSIT 10%
    - BONUS DEPOSIT 30% SPORTBOOK
    - BONUS DEPOSIT SETIAP HARI UP TO 20,000
    - DISKON TOGEL 2D : 29% | 3D : 59% | 4D : 65%
    - BONUS CASHBACK UP TO 15% SPORTSBOOK
    - BONUS CASHBACK SABUNG AYAM 5% UP TO 10%
    - BONUS CASHBACK GAMES & TANGKAS 20%
    - LIVE CASINO ROLLINGAN 0,8% (NO LIMIT)
    - BONUS ROLLINGAN POKER & DOMINO 0,3%
    - BONUS REFFERAL 2%
    .
    MIN DEPO & WD CUMA Rp.50.000,-
    BCA - MANDIRI - BRI - BNI - DANAMON
    UNTUK INFORMASI SELANJUTNYA BISA HUB KAMI DI :
    LIVECHAT WSD4D(.)COM YANG ONLINE 24 JAM
    Pin BBM : D887ECDB
    LINE : wsd_4d
    WECHAT : wsd_4d
    SKYPE : VINA WSD
    WA : +855964903955

    BalasHapus
  4. Waduh.. baru beli udah jahanam kri nagapangsa.. songlap indon

    BalasHapus
    Balasan
    1. Lo ngomong apa gak jelas lo, bego bangets, cari berita yang benar biar tidak ke sasar lo di jalan,tenaga baterai lemah ketauan pada saat sea trial di laut korsel makay pengirimannya molor dari jadwal karena ada masalah dari tenaga baterai karena terlalu kecil, akhiry di ganti dengan baterai yg jauh lebih bertenaga, endingy ok ,kapal selam improved u209 yg ke 2 & ke 3 lanjut tidak ada masalah

      Hapus
    2. Sabar mas don,

      Tak perlu dijelaskanpun dia udah tau yg sebenarnya kok, hanya berlagak salah paham agar bisa olok-olok.

      Omong kosong tak perlu diladeni, makin diladeni makin banyak lagak tololnya.

      Hihihi... :D

      Hapus
    3. NGAK USAH RIBUT RIBUT PASAL KAPAL SELEM INDONESIA...UDAH ADA SOLUSINYA IAITU PAKE POWERBANK KASI HIDUP KAPAL SELEMNYA...KEH KEH KEH

      Hapus
    4. PS@ benar bro,dia tuh hanya dengki kerana bajet malon thn ini kecik sekali,itupun dibagi 5 Wkwkwk

      Hapus
  5. Apa kaitan komen saudara semua dgn LMS Singapura?

    BalasHapus
    Balasan
    1. Payah Bro...
      Dikasih penjelasan pasal apa, tetap juga saling menghina...

      Hapus
    2. Biasala bro kadang2 aku sendiri pun penat.. tp masih blum putus asa. Kalau tjumpa komen aku yg kurang enak harap diabaikan. Saja try mainkan emosi troller kita. Panas juga dia nampaknya.

      Hapus
  6. Ngk ada hubunganya bro komen sma artikelnya,���� yg pasti kapal yg mau di lounching singapore msih yg tercanggih di kawasan,as ussual��

    BalasHapus
  7. Ngk ada hubunganya bro komen sma artikelnya,���� yg pasti kapal yg mau di lounching singapore msih yg tercanggih di kawasan,as ussual��

    BalasHapus
    Balasan
    1. Biasanya state of the art nya ASEAN.
      Cuman di LMS RSN nggak jelas senjata, radar etc pakenya apa...
      Barangkali ada yang tahu...?

      Hapus
    2. Kalo yang ini didedikasikan sbg "kapal patroli jaman now" yang lebih menekankan pd misi2 constabulary/penegakan hukum dilaut...tapi sperti biasa adatnya orang kaya, materialnya pun pake yang stealth punya.

      Kapal ini basisnya adalah kapal MCMV desain saab dg memadukan lambung baja dan super strukturnya dr karbon komposit, bgt juga integrated mastnya.

      Lazimnya desain kapal multi fungsi, selain menjalankan tugas constabulary sbg fgs utamanya, kapal ini jg menunjang misi2 militer spt menjadi platform penyapu ranjau, atau mjd platform ASW, operasi sar, penanggulangan tumpahan minyak dll....plus punya kemampuan perlindungan udara terbatas.

      Utk ukuran "asteng", kapal ini punya radar generasi terbaru yaitu thales ns-100/aesa, mriam 76 mm, 2 kanon 30 mm, 2 kanon 12,7 mm, peralatan akustik pelumpuh bajak laut, semprotan air bertekanan tinggi, rhib....dan dibawah dek heli terdapat rampa yang bisa dimuati berbagai macam kontainer penunjang misi.

      Mirip dg kapal opv perancis (gowind) yang videonya ada diyoutube, atau video MCMV dari saab

      Hapus
    3. Aissss...tiwas komen nganti dowo bul ra ono sing ngreken

      Hapus
    4. Manteb infonya....
      Suwun lo kang Hari....

      Hapus
    5. @smiling. U forgot the mica anti air and anti missile system

      Hapus
  8. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  9. Di Asean yang harus diwaspadai adalah Singapore mereka adalah mata dan telinga US.. teknologi mereka adalah yg terbaik di Asean. Semoga Malaysia dan RI bisa memperkuat pengaruhnya di asean baik politik.ekonomi dan pertahanan. Jgn kegaduhan antar RI dan Malaysia dimanfaatkan oleh singapore

    BalasHapus
    Balasan
    1. Iya kah?

      Dan Sing adalah negara investor terbesar di RI.

      Kita yg undang, dan kita perlu waspadai?

      Hihihi.... :p

      Hapus
    2. Yang gaduh kan alay & troller dimari, di dunia nyata 'mesra' aja tuh.

      Saling butuh...huhihihi.. :p

      Hapus
    3. Indonesia-singapura mesra banget malah..lebih dari yg di bayangkan

      Hapus
    4. Funny how top M channel seems to be concerned about the US than China. America cares about one thing. Ensuring the sea is open for them and the others. China wants to run the sea and control from themselves. U fear western influence yet china is gaining more each day. Look at some countries in the region and u know which countries are more appealing towards china. Dont forget america is kind enough to sell fighters. Whichever country u r be it malaysia or indonesia u have f18s and f16s.

      Hapus
  10. Locally build and design Singapore LMV obviously better than Indon imported PKR

    BalasHapus
    Balasan
    1. Oh ya, i think is better then gowind malon to bro, faktanya singapore masih diatas malay alutsistanya

      Hapus
    2. Dan pkr indon dibawah gowind malon?

      Hapus
    3. Gowind ompong tak de missile Wkwkwk...main canonpun cuma 57 mm Wkwkwk

      Hapus
    4. Kanon 57 mm nak tembak sotong ke kih kih kih

      Hapus
    5. Kapal loe blum jdi juga lon, dan misile ngk jelas, tunggu aj sblum gowind klian sea trial ada kejutan dari tni al tahun 2018,apapun yg dibeli ATM tni punya counter strateginya,aku berharap sih iver yg jadi, hehe

      Hapus
  11. Yg penting kapal2 indon mesti dibawah kapal malaysia... salam satu powerbank.. kah kah kah..

    BalasHapus
    Balasan
    1. Iyelah kapal malon ada missile balon,canggih sangat Wkwkwk
      ...SALAM BAJET KECIK DIBAGI 5 Wkwkwk

      Hapus
    2. Kapal selamnya dpasang bateri bru dulu bro.. ngak bisa nyelam nanti.

      Hapus
    3. Shed@ kepala batu kau bro,ada link keh nagapasa tak boleh selam,jgn troller cem Dein tuh Wkwkwk

      Hapus
    4. Memang betul..nagapasa gak mampu nyelam..

      Hapus
    5. Mat rempit
      Ngak perlu link. Ngak punya kuasa jdnya ngak bisa nyelem. Mcm mana mahu menyelam tanpa kuasa? Mudah bukan? Hows my indonesian? Ok x ok ? Btw dah jelas atau tidak tentang isu pesawat F16 ID dulu? Masih dbina pd tahun 90an ya bro?

      Hapus
    6. Shed@ awak troller sejati,mau menang sendiri Wkwkwk...ada kuasa baterai tp kecik tp ia boleh selam,dah menhan indonesia yg kata,awak tuh apalah tak de knowledge,di kasi link kuat pun awak nak coba troll,penat aq layan kepala batu cem kau...aq pun tambah bodoh bila layan kau tuh

      Hapus
    7. Hahahha lawak bila tgk org sana sentap... kena tang kepala sendiri baru tau ye... hahhahahaha

      Hapus
    8. Sememang nya hanya layak menjadi banana boat...buat berlibur aja..gak bisa menyelam karena baterai yang lemah...senjata aja gak ada..baterai pula lemah..menhan pula gak up to date..bisa gila rakyatnya nanti..

      Hapus
    9. Iqram@ itu kan katamu kerana kau dengki lihat fakta Wkwkwk

      Jgn panas ya : www.lancercell.com/Baterai kapal selam sudah diganti/2017-10-31

      Hapus
    10. Iqram cem budak kecik tak berani laga knowledge n fact,cuma berani troll Wkwkwk

      Hapus
    11. Mat rempit
      Marah?
      Emotional?
      Mental koyak?

      Lain kali bercerminan. For years ive been giving facts. But noooo. Anda memilih utk mnjadi troller dan menjadikan suwanduru sbg role model. X sampai 1 mggu kene troll dah x tahan dah ke? And now ur playing the victim?? Wtf. Lain kali org ckp elok2 dgr, kaji dan fikir. Jgn kpala batu sgt wkwkwkwkwk.

      Hapus
    12. Banana boat limited edition dari korea berwarna hitam.

      Hapus
    13. Shed@ aq jg beri fact dan full knowledge bro,tdk cakap bual seperti awak...setiap ada issue yg troll dan bual aq counter dgn fact dan explain penuh knowledge,jd siapa yg troll,aq cabar awak kasi link nagapasa tak boleh selam,awak cuma cakap banyak dan troll,jgn cem gitu bro bila dah ada link yg menguatkan dan penuh fakta yg benar jgn coba2 alihkan topik dgn troll

      Hapus
    14. Sila bagi link scorpene gak bisa mnyelam..
      Sila bagi link bahawa pihak DSME sudah tukar baterai..
      Sila bagi link sign contract untuk torpedo & ASM..
      Sila bagi bukti visual (foto @ video) Nagapasa bisa menyelam..
      Sila bagi link kapan Nagapasa dimodified untuk ditukar baterai..

      Hapus
    15. Anda yang memulakan Scorpene gak bisa mnyelam & punya banyak masalah...malah smpai sekarang scorpene gak bisa menyelam menurut anda serta rakan rakan anda..jadi nyatakan link yang dipinta jika ingin berhujah secara ilmiah..

      Hapus
    16. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    17. Sila baca scorpene tak boleh selam dari media malaysia sendiri yg hantar: kapal selam tidak boleh menyelam/www.militaryofmalaysia.net/2010-02-12

      Hapus
    18. Sekarang scorpene bisa nyelam gak?

      Hapus
    19. Adoi mane ade tak boleh menyelam. Amik dari sumber ni?

      Sudah la MR. Anggap saja kapal selam (ks) tni ada masalah dari pengeluar dan akan beroperasi seperti biasa selepas bateri nya ditukarkan. Senang kan? Tak perlu bersusah payah nak hantar link scorpene malaysia tak boleh itu dan ini.

      Tenang saja bro

      Hapus
  12. Palu gada
    Superstar
    panji sujipto & gang
    Kalau terjumpa komen trolling aku abaikan ya. Saja nak tgk emosi troller2 kita mcm mana. Tahan x tahan kene kecam. We all know the real status of KRI Nagapasa.. Better CBG then the Kilos if u ask me.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Aq pun penat layan troller sejati kepala batu cem kau tuh

      Hapus
    2. Ala...troll hanya untuk troller...yang tau fakta akan faham..

      Hye mat rempit, aku mau jual powerbank..mau gak

      Hapus
    3. Iqram@ Halah kau pun buta,dah tau fakta benar kaupun pura2 troller dan buta

      Aq ada sparepart sukhoi dan engine,mau tak Wkwkwk

      Hapus
    4. Mau bro...kerna semua negara memerlukan spare parts...tapi.....baterai mau gak? Wkwkwkwk

      Hapus
    5. Mat rempit
      Please explain how do u change the battery on a fully completed submarine.

      Hapus
    6. Shed@ ini zaman modern bro,hanya engineer yg tahu caranya,kita orang awam tak de kepakaran dlm submarine

      Hapus
    7. Iqram @ jgn iri ya bro scorpene tak boleh selam Wkwkwk

      Hapus
    8. Mana bukti visual bro? Hanya omong kosong seperti sinetron..wkwkwk..

      Bisa ajak suwandaru & malon destroyer naik banana boat ya..diimport korea lagi..

      Hapus
  13. Setelah ditroll mengenai nagapasa gak bisa nyelam, Mat Rempit troller sejati Indonesia mau berhujah secara ilmiah kerana mental gak tahan dihina & di troll..mau keadilan buat Nagapasa katanya...menghina orang lain gak jadi masalah buat Mat rempit...tapi jika menghina Nagapasa, Mat rempit lagi sedih maukan keadilan dengan link yang valid.

    Fuck you Mat rempit. Baterai mau gak?

    BalasHapus
    Balasan
    1. Sila baca scorpene tak boleh selam dari media malaysia sendiri yg hantar : kapal selam tak boleh selam/www.militaryofmalaysia.net/2010-02-12

      Hapus
    2. Terus sekarang bisa nyelam gak?

      Hapus
    3. Bro..port buat charging baterai ada gak? Mau donate powerbank

      Hapus
    4. Tak tahulah aq scorpene boleh selam,asik2 sakit terus scorpene nih,sudah tak boleh selam,thn 2016 kena refit lg Wkwkwk...submarine baru dan mahal kok asik2 sakit selalu Wkwkwk....BHIC menang kontrak refit 2 scorpene bernilai lebih 500 juta sebuah/www.malaysiamilitarypower.blogspot.co.id/2016-01-26

      Hapus
    5. Errr...di indonesia kamu ke sekolah gak? Kalo ke sekolah,sila baca sendiri..yang pasti, baterai gak ada dalam post itu....wkwkkwkw

      Hapus
    6. Eeitt,awak sebagai troller sejati tak boleh emosi bro,terimalah kenyataan scorpene sakit2 terus Wkwkwk...bkn masalah baterainya bro,yg pasti dan fact scorpene paling parah sakitnya dari pada nagapasa Wkwkwk...terimalah kenyataan pahit ini bro Wkwkwk

      Hapus
    7. Mau ubah topik dri baterai ke program refit scorpene? Wkwkwk..

      Isu baterai aja gak selesai lagi bro..wkwkwkwk..kapan nagapasa bisa nyelam ni bro...atau hnya sebagai banana boat..wkwkwk

      Hapus
    8. Kan sudah hantar link baterai td,tak dibaca ya Wkwkwk...Jgn terbawa emosi bro,terimalah kenyataan scorpene sering sakit2an,tenang ya bro scorpene nantipun cepat sembuh Wkwkwk

      Hapus
    9. Bro..nanti ke natuna, selfie ya..buat kenangan banana boat dari korea..wkwkk

      Hapus
    10. Linknya mana bro,linknya mana Wkwkwk...linknya mana wahai bro Iqram troller sejati Wkwkwk

      Hapus
    11. Link apa bro? Perkara semudah itu gak bisa di pikir? Baterai gak kuat gimana mau nyelam bro..anda emosi?

      Hapus
    12. Katanya nagapasa tak boleh selam,mn linknya,td kau minta link scorpene tak selam,sudah aq hantar...bkn perkara mudah atau sulit,yg mesti dihantar tuh bukti dan fact yg real,bkn cakap banyak seperti troller sejati cem awak tuh Wkwkwk

      Hapus
    13. Mana link scorpene gak bisa nyelam sehingga sekarang?
      Kalo link yang scorpene punya masalah valve,seluruh dunia sudah tahu..

      Hapus
    14. Dunia juga tau kalo masalah scorpene udah selesai dengan...dan dunia juga tau kalo nagapasa gak bisa nyelam..wkwkkw

      Hapus
  14. Dunia jg tahu scorpene sering sakit2an dan banyak kerosakan...kalo dunia tahu nagapasa tak boleh selam mana linknya,dasar troller sejati,di minta bukti fakta dgn link malah banyak alasan,cakap banyak,Hadech seperti ini rupanya quality Iqram banyak troll dan tak de knowledge,banyak bacot rupanya Wkwkwk

    BalasHapus
    Balasan
    1. Jgn dilayani iqram itu bang,otaknya dungu,banyak bual,dia pun tahu sebenarnya cbg bisa nyelam tapi dia pura2 bego dan dungu,maklumlah bang kl hati busuk senantiasa hatinya dengki selalu

      Hapus
    2. Iyelah nad,wasting time n buat penat sahaje layan iqram troller tuh...kl dah stres tak terima kenyataan scorpene tak boleh dan sering sakit2an cem tuh tabiatnya pura2 bego nad

      Hapus
    3. Emosi terus...yuk naik banana boat

      Hapus
  15. Makin kesian indon..jom songlap baterai.

    BalasHapus
  16. Teman2..yuk naik banana boat..buat berlibur..bukan perang ya..

    BalasHapus