13 Februari 2018

Airbus Helicopters and TAI to Support Royal Thai Armed Forces and Police Helicopters

13 Februari 2018


RTA AS550/H125M Fennec helicopter (photo : adsonmoraes7503)

Singapore, Airbus Helicopters and Thai Aviation Industries (TAI) have signed an agreement to support all Airbus' military and law enforcement helicopters in Thailand, over two years.


Royal Thai Police H175 helicopter (photo : Airbus)

Under this agreement, TAI will become the main Airbus Helicopters’ service provider in Thailand for the Royal Thai Armed Forces and Royal Thai Police. Airbus Helicopters’ signature HCare suite of aftersales services, spare parts, tools and training will now be easily availed to the locally-based military and law enforcement operators through TAI.


Royal Thai Navy H-145T2 helicopter (photo : Dietmar Fenners)

The Royal Thai Armed Forces and Royal Thai Police currently operate a strong fleet of about 40 helicopters, which includes the light single engine H125M, twin engine H145, H145M, UH72, medium twin engine AS365, H155, H175 and heavy tactical H225M. These helicopters are deployed for various missions within the Royal Thai Air Force, Army, Navy, Police and the Survey Department.


RTAF H155 helicopter (photo : awilson)

Air Chief Marshal Nitat Sirimas from Thai Aviation Industries said, “This new partnership will reinforce our position as a world class aviation service provider here at home, while globalising our operations to provide quality service of international standards. We are looking forward to opening a new chapter with Airbus Helicopters, bringing Thailand’s technical competency in helicopter maintenance to greater heights.”


RTA UH-72 helicopter (photo : Thai Military)

“We are very happy to collaborate with TAI to bolster our support for the military and law enforcement operators in Thailand. TAI is a dependable partner and is the most suitable focal point between Airbus, the Royal Thai Armed Forces and Royal Thai Police,” said Philippe Monteux, Head of Southeast Asia and Pacific of Airbus Helicopters. “Through this new milestone agreement, Airbus’ impressive range of helicopter services will now be available in-country, as we stay committed to developing a strong ecosystem for our customers.”


RTAF H225M helicopter (photo : Wing2)

Spanning material management, helicopter maintenance and upgrades, technical support, training and flight operations, as well as connected services, Airbus Helicopters’ highly flexible HCare range of customer support solutions helps enhance operators’ helicopters availability and optimise their maintenance scheduling.

(Airbus)

121 komentar:

  1. Sokongan buat negara malaysia bile nak diberi?

    BalasHapus
    Balasan
    1. Bolehlah tuh kita sumbang malaysia

      Hapus
    2. Serantau mesti boleh.. walaupun sikit dapat.. belanje pun nama nya

      Hapus
    3. takpe la bro... Malaysia dah ada 12 buah Eurocopter EC 725 untuk TUDM.. rileks je tak bising pun.... hehehehe

      Hapus
    4. Rileks tu tak perlu turut koment, diam saja, kalau ikut koment tak rileks

      Hapus
    5. rileks la bro... hehehehehe

      Hapus
    6. Malaysia Buys 12 Eurcopter EC725 Helicopters for its Air Force

      http://www.deagel.com/news/Malaysia-Buys-12-Eurcopter-EC725-Helicopters-for-its-Air-Force_n000008995.aspx

      Hapus
    7. Gempur@ wkwkwk...indonesia dah lama beli EC725,malah di rakit sendiri di kilang PT DI,fuselage( body ) heli EC-725 di bina di kilang PT DI dan di kirim ke kilang Airbus di toulouse france

      Hapus
    8. buat masa ni cukup la 12 buah EC725 tu sambil di bantu 12 buah heli A109 dan heli Nuri...

      Hapus
    9. Berarti fuselage n tailboom EC-725 malaysia PT DI Indonesia yg bina ya :
      www.merdeka.com/PT DI pasok tailboom dan fuselage untuk Airbus/16-03-2017

      Hapus
    10. So Airbus banyak dibantu PT DI

      Hapus
    11. @GW So you punya heli beberapa komponen fuselage n tailboom..Made in Indonesia...so kami punya the best Quality lah..Airbus Aja nak pakai..Heehee

      Hapus
    12. bro bukan isu pun.... Malaysia pun ada pasang part pada pesawat Airbus takde isu pun.....

      Hapus
    13. CTRM kickstarts RM93mil project to boost Airbus parts production

      https://www.thestar.com.my/business/business-news/2017/03/21/ctrm-kickstarts-rm93mil-project-to-boost-airbus-parts-production/

      Hapus
    14. CTRM A400M part

      https://www.ctrm.com.my/ps_a400.php

      Hapus
    15. Kalau part kami pun sudah sejak lama kirim parts Airbus dan Boeing..Rileks aje..

      Hapus
    16. tak kisah la lama ke baru... tak jadi isu pun...

      Hapus
  2. salam shopping 3 MATRA tempur se ASEAN:Vietnam, Indonesia, Myanmar, Singapur, Filipin buat thailand Xlalu okeh oceh πŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘Œ

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ada elok nya, negara serantau asean ni bagi sokongan kat negara malaysia dengan mengeluarkan zakat 2,5% dari belanja militer negara2 asean agar atm pun boleh merasakan nikmat belanja militer dan terhindar dari iri dan dengki

      Hapus
    2. Muahahahaha...πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

      Hapus
  3. i thought TAI from Turkish. LOL

    BalasHapus
    Balasan
    1. TAI berasal dari Indonesia bukan di Turki. ,perkakasan ketenteraan yang berkualiti.

      hahahaha

      Hapus
  4. Tidak perlu belas kasihan pihak korang semua okay. Kami disini baik2 je. Tak perlu suara sumbang anda ye.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Punya utang 67% sahaje dah cakap sombong Wkwkwk

      Hapus
    2. Takpa semua negara ada hutang. Mat rempit nk tolong ke? Tok usah la okay. Hutang ngan russia langsai kan dulu okay. Owh lupe. Payment ke korea dah setel belom? Jgn buat2 lupe pulak. Kesian kt engineer korang kat sane. Malu muke diorg kije ngan hutang. Hikhik

      Hapus
    3. Unknown@ knp pula ko panas indonesia ada hutang,it's my own bussiness,urus utang awak tuh dah sampe 67% Wkwkwk

      Hapus
    4. Terbaik Unknown... dia kate kat org Ok bila kita cerita pasal dia pandai plak cakap "it's my own bussiness".... jadi kita boleh sebut yang kamu sibuk tu dah kenapa...??? hehehehe

      Hapus
    5. Boleh lah sibuk orang kat forum militer kami sendiri kok, korang tak punya forum militer sendirikah...? Hingga menyampah kat sini @gempur

      Hapus
    6. Bro pemilik blog ni tak kata apapun bro... ko pula yang lebih... suka saya lah nak masuk blog siapa pun...

      Hapus
    7. Terbaik rachman,dia kata kita sampah,tp dia orang nyampah kat forum kita Wkwkwk

      Hapus
    8. "it's my own bussiness" katanya...hehehehe

      Hapus
    9. Aq cakap my own business tetap sahaje malon bengap Wkwkwk

      Hapus
    10. hahahaha.... saje je aku ulang ayat kamu tu bila kita balas troll pandai plak ko guna ayat tu "it's my own bussiness"... Mat Rempit...Mat rempit... bila la kamu ni nak berubah...

      Hapus
    11. Gempur,bila aq troll pakcik

      Hapus
    12. Aih forum militer pon nak numpang kat jiran, lumayan santun nih tak ada adab pulak, jiran yang memberatkan

      Hapus
    13. ye adab orang je kamu jaga... yang kamu tu beradab ke bro...??? hehehehe sadissss

      Hapus
    14. Bila jiran koment sehat tak perlu layan jd musuh, bila nak lecehkan siap siap saje diorang..masuk kat rumah orang boleh saja tanya barang2 ahlibait , tapi jangan kata barang ahlibait tuh buruk sedang punya kami lebih mantap, kena usir juga jadinya

      Hapus
    15. jadi kerana itu saya kata jangan hanya pandang pada satu pihak lihat juga dipihak anda adakah semua komen positif takan tak nampak...hehehehe

      Hapus
    16. Mulakan lah adab bertamu yang baik, tanya baik, pasti di jawab dengan baik, ini bertanya pun tujuannya hendak mengutuk, ya kena kutuk balik lebih kejam

      Hapus
  5. Ketegasan president duterte patut di acungi jempol mafia sembako dan narkoba di buru tampa ampun...filipina dulu nya terombang ambing mirip kapal mati mesin di tengah lautan ...sekarang mulai keliatan hasilnya segar bugar..sebaliknya djakarta si buk puja puji mentri pesanan asing terbaik dunia katanya .. di lapangan sebaliknya bisa gutang dan obral aset negara pa cilaka broo .

    BalasHapus
    Balasan
    1. hi bro muarif baihaki...lama ngak ketemu...

      Hapus
    2. Politik jangan disini om, dianggep anggota sarachen, ditangkep lo ntr... Hihihi...

      Hapus
  6. Balasan
    1. Kenapa kau beruk? Kasihannya lah malon hanya bisa ketawa..
      Mana lah ATM kalian yg paling jaguh itu? Kan Malon cakap tanpa Aset yang ber quality takde lah Power ! Tapi bagaimana dengan negara sok jaguh tapi takde Aset ? Bisa dikata Jaguh? TNI yg pasukan Khusus nya je masuk 3 besar kau hina-hina karena tak mampu bersaing kau buat lah cerita untuk menjelekkan TNI yg kabur naik teksi lah padahal kau lihat di Youtube latihan TNI je pakai Amunisi bukan peluru karet jadi pakai lah otak kau jika cakap kami miskin & berhutang! Memang hutang kami lebih besar tapi tak sampai 40% dari PDB pendapatan negara! Jelas income Indonesia lebih besar dari malon ! Jadi jika kau cakap kami miskin ya kami ketawain lah you, hutang kau je melebihi 50% yg di Indonesia sendiri itu tidak boleh, kalian 67% itu jelas bakal menjadi Afrika nya ASEAN wkwk

      Hapus
    2. Tentere indon terbukti banci dan pengecut.lari naik teksi dr medan perang.pembebasan sinar kudus menjadi aib memalukan tentere indon.tak bolih lawan bajak laut.kah kah kah..satgas hanye pergi bercuti-cuti naik kapal ahmad dani yg tue dan ompong takde rudal.kesian ko sume.don utang negara jepun melebihi 100% dr gdp tp sebab ekonomi mereke yg kuat ia takde efek cycle kpd rantaian ekonomi.ko tak caye bolih google.mcm tu juge malaysie utang tinggi tp ekonomi kuat. tak macm indon utang hampir 40% dr gdp tp ekonomi lemah dan menguncup.kah kah kah.kesian

      Hapus
    3. Ehh maap.silap.utang jepun lebih 200% dr gdp.kah kah kah.tp kekuatan ekonomi menjadi faktor pemangkin pendapatan.beze dgn indon.ekonomi tak kuat.utang meningkat walau tak kebih 50%.sbb tu pengukur ekonomi tidak dilihat berdasarkan utang ttp berdasarkan perkembangan gdp.lupe nk bgtau.gdo malaysie sentiase berkembang hingga tahun fiskal ke 4 2017.ko bolih google.ok don.sbb tu malaysie bolih terus menjalankan program pembelian aset sbb ekonomi berkembang cumanye budget pertahanan dialihkan sedikit kpd pembangunan rakyat supaya rakyat malaysie tak merempat mcm ko sume.kah kah kah

      Hapus
    4. Ko tau tak brape hutang negare singapore yg merupekan ekonomi dan tentera terkuat di asean ni don.103% drpd gdp tp ttp dinilai sbg negare asean yg ekonominye terkuat.sbb apa.sbb utang itu digunekan sbg catalyst utk ekonomi.kah kah kah.faham.semakin tggi hutang tak semestinye makin buruk tp kebanyakan nye makin bagus performa ekonominye.tak caye.tgk hutang negare-negare euro.tingi-tinggi sumenye.kah kah kah.

      Hapus
    5. Negara pemberani malaysia nih pesawat penumpang nya di rudal tp tak mau ngajak perang, di jadikan lokasi pembunuhan oleh agen korea utara, tp tak beraji ajak korea utara perang..pemberani sangat lah malaysia

      Hapus
    6. Rachman Hakiki.. hahahahahaha... Lawak kamu menjadi...

      Hapus
    7. Wkwk sekarang dah Jadi Budak Jepun pemirsah sebab dah terima hibah kat jepun Hahaha! Comelnya ATM inilah pakai barang hibah , padahal dulu bully TNI pakai hibah yg katanya mereka kaya gk bakalan pakai aset hibah ! Tapi sekarang berbalik kawan wkwk :D
      Kau nak samakan kat Jepun? Wkwk mimpi basah kau? Jepun masuk negara G20 jelas setara kami, tak pants kau membandingkan Jepun ! Kau lihat Google tahun kapan jepun hutang 200% ? Kalau jepun tu orang-orang pandai tak sudih mereka kau samakan sama malon yg sombong tapi miskin ! Mereka bisa buat product aset military pun made in Japan not for Malay wkwkwk :D ngaca lah kau kalau mau mengaku kaya ! Kami disini cukup ketawa lihat Malon, Melayu terdegradasi oleh Ethnic Tamil & Chinese, jadi kami tak perlu lah payah hancurkan Malon sebab.penjajahan Economy je kau dah mampus, melayu banyak kerja di kebun sawit ethnic Tamil & Chinese di kantor wkwk kasihan lah kau beruk! Apalagi TKI datang dengan berani Super sekali Malondog lah

      Hapus
    8. apa ko merepek ni... pi makan ubat dahulu baru komen ..dah makin merepek aku tengok... hehehehe....

      Hapus
    9. Lihat saja@ nak halau nelayan cinapun pun ATM tak de kuase takut Wkwkwk...Kedah classpun ompong Wkwkwk...lon,jgn samakan jepun dgn malon,jepun banyak hutang tp uang jepun banyak dipinjam negara2 dunia,jepun salah satu penyokong dana world bank,asian development bank (ADB),uang jepun banyak ditanamkan di world bank dan ADB,habis tuh jepun banyak tanam investasi di negara seluruh dunia,di malon banyak uang jepun di investasikan,sementara malon dah banyak utang cakap banyak lagi,ada tak wang malon ditanamkan di world bank n ADB,ada tak wang malon di investasikan di seluruh dunia,kl nak troll banyak2 baca lon,jgn bengap sahaje kerja ko Wkwkwk

      Hapus
    10. hahahahaha... mat Rempit...Mat rempit.... bagi la hujah yang berinfomasi skit...Kedah Class Ompong kerana itu kapal PKR pun sama ompong... kedah class tu kapal peronda masih boleh terima lagi ni kalau dah tahap Frigate apa cerita...

      Hapus
    11. Gempur@ wajarlah pkr ompong kerana ia masih baru di bina,bila di umpama PKR tuh masih a baby,beza dgn kedah kapal lama udah aki2 tp masih ompong tak de missile Wkwkwk...ish,ish

      Hapus
    12. yang kapal pertama tu dah berapa lama siap bro ni sampai masuk yang kedua dah bro.... kena faham kedah kelas tu kalau tak dilengkapkan pun dah namanya Patrol Vessel tak semestinya kena dipasang misil anti kapal ni kalau frigate...???

      Hapus
    13. @gempurwira Kan si lihat saja tu kisah malaysia punya tentera dan aset yang menggerunkan...tapi korea utara tuh berani pulak buat operasi intelijen kat malaysia...ape kisah nih ???

      Hapus
    14. hahahahaha... kamu ni... logik la bro takan la perisikan nak beritahu sebelum dia masuk kesesebuah negara yang dia tu perisik... Untuk pengetahuan kamu sebelum kejadian berlaku malaysia dan Korea Utara ada hubungan diplomasi antara kedua negara.

      Hapus
    15. Perisik tuh tak asal melakukan operasi diluar negeri, lokasi negara tempat operasi pun di pertimbangkan matang efek bila ketahuan, dan jelas korea utara melaksanakan operasi yang akan tercium pekerjaan mereka alias meninggalkan jejak, jika negara tuh tersinggung dan marah tentu di pertimbangkan korea utara dampaknya.. kenapa ya kira kira malaysia yang dipilih ??? Lagi you punya kerajaan tak punya kontra inteligent asing kah??

      Hapus
    16. kerana itu mereka menggunakan 2 gadis dari vietnam dan inodesia untuk melaksanakan kerja kotor mereka ni... perisik tu datang seperti org awam atau mungkin mereka boleh masuk dengan alasan mereka pekerja kedutaan korea utara di Malaysia dengn kerjasama kedutaan korea utara sendiri...

      benda ni tak semudah itu kita nak kesan sedangkan Amerika yang berkuasa tu pun KGB Rusia masih boleh lepas dan melakukan perisikan dalam US sendiri...

      Hapus
    17. @ GW jiaahhh si bro PKR kami masih baru..rudal n ciwsnya sudah di order...coba Kedah class selesai dari tahun 2006 tak juga ade missile..Kasturi sudah tua pun tak ada misile pensiunkan aja bro..laksmana class Missile expired..Kapal TLDM yg punya missile only lekiu class itu pun cuma 2 kapal...shoping missile lah bro..heeheee

      Hapus
    18. Betul memang gadis Indonesia dan Vietnam dia gunakan, aku bukan tanya bagaimana mereka masuk, tapi kenapa malaysia yang dipilih tempat mangsa di bunuh, lagian tempat pembunuhan pon di Pelabuhan Udara, tempat dengan keamanan yang tinggi dan punya CCTV tiap sudutnya, semua dapat dilakukan bila korea utara dah percaya diri, kalaupun ketahuan dengan kerajaan malaysia takkan ada masalah apapun

      Hapus
    19. bila masa pula kapal kasturi class tu takde misil anti kapal...??? Ok je betenggek kat kapal tu... cuba periksa betul2 adakah hanya lekiu yang ada misil sekarang...??? kamu ni ada ada saja

      kalau Laksamana class tu betul pasal kapal tu telah dijadikan kapal versi pertahanan udara untuk armada kapal... yang mana ia dikekalkan meriam dan misil pertahanan udara..

      ini juga dibuat untuk program 15 to 5 TLDM yang dalam proses menggantikan kapal2 lama dengan hanya menggunakan 5 jenis kapal namun fungsinya sama seperti 15 jenis kapal...

      Hapus
    20. Sudah nak ku cek kasturi class jika nak berlayar boleh lah pinjam copot missile lekiu class...heehheee

      Hapus
    21. salam SAMIRE ( Satu Missile pakai Rame2) only MM 40 block 2 misile...TLDM nak berbagi2 ke lekiu dan kasturi...wkkwkkkk Salam dari missile indonesia C 705,C802,Exocet MM 40 block 2 & 3,Mbahnya rudal Yakhont.

      Hapus
    22. bagi link please.... yang kasturi class dah takde misil.... heheheheh

      Hapus
    23. Uiiiii gerunnyeeeeeee.... hahahahahaha... SALAM misil NSM bro....

      Hapus
    24. NSM Akan project..Yakhont is Real...300 km Boom..!! kapal sunk

      Hapus
    25. akan apa bro dah order pun.... ada sebab kenapa NSM dipilih...

      Hapus
    26. NSM..? Exocet laa lebih battle proven.. apa lagi ini Exocet blok 3πŸ‘ NSM itu missile AKAN masih tarap ujicoba lon wkwkwkwkwk

      Hapus
    27. Ohhh begitu ke don..... kihhh....kihhh... memang benar masih dalam peringkat percubaan tapi dah berapa negara yang memilihnya termasuk yang terbaru jerman...

      jika benda tak bagus pastinya poland dan jerman tak memilihnya ye tak.... seperti yang kamu katakan...

      Hapus
    28. NSM sudah order kah.. mantab lah kasian dari dulu kedah class tak ade misile..kalau kedah class pakai NSM kan jadi kapal hensem mirip Si Dein

      Hapus
    29. Ngakak gue lihat Malon ngales mulu ! Mereka ini di bagi Link Indonesia pun tak bakalan percaya sebab, di media masa Malondog sampai kapanpun kita gk bakal menemukan Kejelekan ATM yg ada bagus-bagusnya semua, malon ini kerajaannya sangatlah menutupi kekurangan, mereka sadar bahwa kawasan sebenarnya banyak yg lebih maju, dan cara seperti ini kerajaan mereka lakukan untuk menutupi, mau kau tengok Berita Military Malay pun yg ditampilkan tetap yg baik-baiknya aja, itulah liciknya otak budak British + Jepun + China ini ! Mereka selalu mencari kekurangan TNI, padahal PKR Sigma kita itu masih belum masuk bertugas full, cuman sudah diserahkan aja ke Menhan dan TNI, buat apa TNI AL terburu-buru membeli Missile untuk PKR sebab TNI punya kapal pun ada Ratusan beda dengan malon hanya puluhan pun, tak perlu terburu semua butuh riset & disesuaikan dengan kegunaan, kebutuhan, ancaman yg sedang terjadi, kami bukan takde wang, cuman yg jadi masih 2 sisanya juga belum, malondog pun jelas jauh tertinggal sekarang dengan Myanmar, mereka kapal made in China jadi semua suka-suka China, kami punya kapal, kami yg rakit, hak kita mau isi Missile apapun ! Itulah gunanya Independent malon, kami dah merdeka tidak bisa didekte oleh negara lain, prinsip kami ya kami sendiri ! Jadi kau banyak lah dahulu ilmu untuk tidak membuat malu negara ASEAN ini, jangan sampai kau disalip Timor Leste yah

      Hapus
    30. Inti nya masih NSM percobaan lon.. Exocet blok 3 dah mature.. artinya apa lon wkwkwkwkwk

      Hapus
    31. Masalah kapal frigate indon terbaru tu pakai exocet ke wahai indon bodo... setakat pake main gun je .. takyah sembang la... opsss lupa ada sorg indon kate.. kalau nak hebat pake ciws... kah kah kah

      Hapus
    32. Malon BENGAP bin dungu Indonesia dah ada Exocet blok 3 dari 2013.. malon mana NSM nya dah datang belum?.. CIWS pun tak mampu beli wkwkwkwkwk

      Hapus
    33. #Dein anak pelacur dungu, manalah kau tahu semua beberapa kemampuan militer tentu harus di rahasia kan

      Hapus
  7. Fennec tailand bagus.jgn jadik mcm fennec indon.hanye due je ade flir.yg lain ompong.sumber indo militer..kah kah kah

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kami tak perlu banyak fennec, karena kami punya banyak heli yang paling menggerunkan di dunia dan akherat yakni heli NURI

      Hapus
    2. NURI Wkwkwk...nuri adalah heli paling menggerunkan all over the world Wkwkwk

      Hapus
    3. serius... Versi nuri Sikorsky S-61 ni antara yang terbaik dan lasak masih banyak lagi heli ni beroperasi selepas dinaik taraf..hatta Amerika sendiri masih menggunakan heli versi ini....

      Hapus
    4. Amerika masih banyak guna,lawaknye Wkwkwk...sikorsky jenis apa pakcik

      Hapus
    5. tu le kamu asyik troll je takan tak tahu.... kejap ye...

      Hapus
    6. Modernized S-61T™ Helicopter Launches First Flight
      U.S. Department of State Already Under Contract for 13 Aircraft

      In 2010, Sikorsky began a program to upgrade S-61™ aircraft and return them to productive service. An industry workhorse, the S-61 helicopter has performed missions reliably for U.S. and foreign allied militaries during the past several decades. The modernized S-61T helicopter represents the latest version, with a full structural refurbishment, overhaul of all major dynamic components, and installation of key upgrades including new composite main rotor blades (CMRB), a survivability suite and state-of-the-art glass cockpit, as well as all new electrical wiring throughout the aircraft. The initial test flight was completed in late 2013.

      https://www.prnewswire.com/news-releases/modernized-s-61t-helicopter-launches-first-flight-238892271.html

      Hapus
    7. New S-61 Helos for the US Government

      In February 2010, Sikorsky announced an indefinite delivery/ indefinite quantity agreement with the US Department of State to purchase up to 110 modernized S-61N/T Sea King helicopters, for itself or for other government departments. USDoS is expected to be the largest customer, buying them for “passenger and cargo transport missions in support of its worldwide operations.”

      https://www.defenseindustrydaily.com/new-s-61t-helos-for-the-us-state-department-06198/

      Hapus
    8. Iye lasak sangat nuri nih hingga asik menyembah bumi saje, kami pun kagum keheibatan NURI nih, mau pulak rasanya tukar Apache tuh dengan NURI, because NURI menggerunkan dunia dan akherat

      Hapus
    9. biasalah kemalangan... mcm la heli kamu tak pernah kemalangan ye tak...??? hehehehe

      Hapus
    10. Ade juga kemalangan kat sini tapi tak berani kata heli tuh yang paling menggerunkan kat sini

      Hapus
    11. ada majoriti rakyat Malaysia kata heli Nuri tu menggerunkan...??? takde kan.... takan la gara2 seorang dua yang berkata begitu kamu terikut rentaknya...

      Hapus
    12. Ada tuh?? you orang punya genk lah dia kata NURI lagi menggerunkan daripada Apache Ompong Indonesia, dah lupa kah

      Hapus
    13. kerana itu saya kata gara2 seorang dua kata begitu abda buat kesimpulan rata2 org malaysia berkata begitu...??? logik la bro Nuri tu heli logistik... takan tak boleh beza ayat troll dan bukan troll mcm si Mat Rempit selalu buat kat banyak page dalam blog ni...

      Hapus
    14. Iye kah tu@Mat Rempit dah ada komplain nih dari pelanggan

      Hapus
    15. @ GW apa bedanya fennec thai sama indo sama saja....kalau heli kecik MD vs APACHE Guardian Indonesia baru kalah telak..wkwkkkwkk

      Hapus
    16. Tak ada, heli perkutut mau tak?

      Hapus
    17. Hah.. heli perkutut boleh jugak.. sama comel pun.. bagilah hibah kat malaysia..

      Hapus
    18. OK je kecil ke besar ke janji boleh guna takde hal...hehehehehe

      Hapus
    19. Ada juga indon bodo alias donkey buat perbandingan antara nuri dgn apache.. nampak sgt tak sekolah. Patutla org kata indon ni donkey asia.... negara nya besar tapi otak cap ayam.. πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    20. Malon sendiri yang kata Nuri lebih mengerunkan dari pada Apache beruk malon dungu πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜—πŸ˜—πŸ˜—πŸ˜—

      Hapus
    21. @DeinGay daripada ko mirip dubur ayam...wwkkwkkk Iri hati keh InDonesia punya Heli tercanggih se Asean...APACHE Guardian...jadi harus bandingkan Apache dengan apa MD kecik atau Aw 109 kecik...aduhh tak level lah Malay..

      Hapus
    22. Malon silaken lihat ini ye...

      https://lancercell.com/2018/02/12/apache-penjaga-nkri-video/

      kehkehkeh.... kesian malon

      Hapus
    23. Memang malaysia nih dah dia cakap Nuri lebih jaguh dari Apache, sekarang tak ngaku juga lah si @dein nih patutlah korang lahir dari dubur

      Hapus
  8. Salam tarantula hanye 22 bijik..kah kah

    BalasHapus
    Balasan
    1. Dapat dapat dongeng darimana...? Ayah mu yang dungu itu ya ?.

      Hapus
    2. Salam budget kecik di bagi 5 Wkwkwk

      Hapus
    3. @GW (GayWaria) salam F 18 cuma 8 biji,heli lynx 6 biji,MD kecik 6 bijik....Salam F 16 Indonesia 34 bijik,heli panther 11 bijik

      Hapus
    4. Salam PT 91 Pendekar Gay 48 bijik,,,,,Salam dari REaL MBT Leopard Revolution 103 bijik

      Hapus
    5. Muahahaha malon malon makin kepanasan.. Derma buat malon biar hilang dengki nya.. tapi apa iya malah yang ada makin sombong aja kaya 10 tahun yang lalu πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

      Hapus
    6. Salam satu powerbank. Kapal selam terbaik indon lemah tenaga batin dan terpaksa pake powerbank.. kah kah kah

      Hapus
    7. Salam Kapal selam mengambang cam najis muehehehehe

      Hapus
    8. @DeinGuy kurang tenaga tapi KS bisa selam tak macam Scorpene Kapal ngambang cam najis ko.

      Hapus
    9. Salam kat mak @dein yang sedang melacur tuh

      Hapus
  9. kembali terjadi....malaysia menyiksa tki sampai mati..malaysia boleh

    BalasHapus
    Balasan
    1. Nak buat camana .... lain kali bagi pengetahuan dan kursus kat diorg tu sebelum masuk negara lain mesti tahu undang2 dan apa yg patut dibuat utk elak didera.. jangan terlalu takut sgt...

      Hapus
    2. TKI cari wang halal nak kalian siksa sungguh tak manusiawi nih bukan case 1,2 or 3....tapi sudah banyak..# Malay manusia or beruk keh

      Hapus
    3. Malaysia tuh perangai lebih lagi dari Israel

      Hapus
    4. Wahai indon indon bodo alias donkey asia... majikan yg membuli dan membunuh amah indon ni biasanya keturunan india dan cina... kalau majikan melayu biasa kami yang selalu dibuli oleh indon2 keparat ni.. mencuri. Menipu.menculik dan mendera anak majikan itu perkara biasa... malaysia perangai lebih dari israelπŸ€” israel dia bunuh terus.lepas tu jangan harap nak buli mereka semudah itu... rakyat indon di malaysia hampir 3 juta org pakkkk.. seorg dua kena buli tu perkara biasa la... seperti mana 3 juta tu.. bukan semua yg masuk tu org org baik.. sudah pasti ada spesis indon keparat yg perangai macam babi atau anjing...

      Hapus