11 Februari 2018

China's Wing Loong Eyes Southeast Asian Market

11 Februari 2018

China's AVIC is showcasing its Wing Loong family of armed reconnaissance unmanned aerial vehicles for the first time in Southeast Asia. Seen here is the company's latest Wing Loong II. (photo : Jane's)

China’s Wing Loong UAV family makes Southeast Asian debut

The China National Aero-Technology Import & Export Corporation (CATIC), the export arm of the state-owned aerospace and defence prime Aviation Industry Corporation of China (AVIC), is showcasing the company’s Wing Loong family of armed reconnaissance medium-altitude, long-endurance unmanned aerial vehicles (MALE UAVs) in Southeast Asia for the first time.

The company is specifically highlighting full-sized mock-ups of its Wing Loong I and Wing Loong II air vehicles, along with a full range of proposed UAV-deployable munitions, at the Changi Exhibition Centre during the 2018 iteration of the Singapore Airshow, which will open from 6 to 11 February.

Developed and manufactured by AVIC’s Chengdu Aircraft Design and Research Institute (CADI) subsidiary, the Wing Loong I is 9 m long, 2.8 m tall, and features a wingspan of 14 m. The air vehicle – which is identified as the Gongji-1 (GJ-1) in service with People’s Liberation Army Air Force– has a maximum take-off weight (MTOW) of 1,200 kg and a payload capacity of 200 kg, with half of this dedicated to external stores split between two underwing mounts.

AVIC is aiming to roll out the improved Wing Loong I-D in 2018, having unveiled a scale model of the new variant at the 2016 iteration of the China Airshow. According to specifications obtained by Jane’s during the event, the Wing Loong I-D is expected to be approximately 8.7 m in length, 3.2 m in height, and have a wingspan of 17.6 m. It is envisioned to be capable of carrying up to 400 kg of external stores on four underwing hardpoints, which translates to twice as many weapon mounting locations and four times the capacity compared with the Wing Loong I. (Jane's)

A full-sized mock-up of the Wing Loong I unmanned aerial vehicle, depicted with Blue Arrow 7 laser-guided missiles under each wing, being displayed at the Singapore Airshow 2018. (photo : Jane's)


Drone Murah China Bidik Indonesia

VIVA – Asia Tenggara menjadi area 'pertempuran' China dengan Amerika Serikat dan Israel dalam hal penjualan pesawat tak berawak atau drone atau UAV militer.

Mengutip situs Reuters, Kamis, 8 Februari 2018, harga drone China merek Wing Loong hanya dibanderol US$5 juta (Rp67 miliar) per unit, jauh lebih murah ketimbang Reaper MQ-9 milik AS-Israel yang senilai US$100 juta (Rp1,34 triliun) per unit.

Negeri Tirai Bambu ini pun mengincar sejumlah negara seperti Indonesia, Malaysia, Filipina dan Myanmar. Menurut pengamat militer dari Jane's IHS Markit, Ben Moores, China memang belum mengambil pangsa pasar pembuat drone AS dan Israel.

"Tapi itu strategi mereka. China hanya menjual drone kepada (calon) pelanggan yang tidak mampu membeli produk Amerika dan Israel," ungkap Moores.

Ia pun memprediksi China fokus membidik tiga negara utama di Asia Tenggara. Ketiganya adalah Malaysia, Indonesia dan Filipina.

"Militer Filipina dan Malaysia sudah melihat-lihat dan mereka tertarik. Sedangkan Malaysia dan Indonesia masing-masing berpotensi membeli 24 dan 20 unit Wing Loong," paparnya.

Kendati demikian, ada kekurangan dari drone milik China daripada AS-Israel. Moores menegaskan drone China belum teruji di medan perang sesungguhnya. Berbeda dengan Reaper MQ-9 yang sudah memiliki lima juta jam terbang seperti Timur Tengah dan Afrika.

"Jam terbang drone kami lebih banyak dari semua gabungan drone di dunia. Kami memiliki rekam jejak selama 40 tahun dengan 70 rekanan di 55 negara. Pengalaman yang berbicara. Nah, kalau mereka (drone China)?" kata Wakil Direktur Utama Bidang Sales dan Marketing Aeronautics, Dany Eshchar, seraya menyindir.

Pada pertengahan 2017, Kementerian Pertahanan Indonesia memastikan akan memperkuat pertahanan udaranya dengan membeli alutsista jet tempur Sukhoi Su-35 Rusia dan drone bersenjata milik China.

Khusus rencana pembelian drone atau pesawat nirawak, Menteri Pertahanan Ryamizard Ryacudu menjelaskan pemerintah sedang mencari drone yang berkualitas dan biaya terjangkau serta kemampuan transfer teknologi yang memadai bagi kemandirian industri pertahanan Indonesia. (Viva)

41 komentar:

  1. bentuk boleh sama....tapi kualitas bahan dr cina meragukan

    BalasHapus
    Balasan
    1. Namanya juga murah meriah..

      Jangan bandingkan barang puluhan miliar ama ratusan miliar laah.

      Duit cekak pengen kliatan keren-galak-canggih pas parade, ya ini solusinya.

      Beda ama yg bener-bener punya duit banyak, buat dipake misi tempur yg tahan jamming, tahan banting, full integrasi data link..

      Hihihi.. :D

      Hapus
  2. harga murah.. cocok tuh buat askar bersarong malon. Kan mereka sedang miskin.. daripada punya pesawat tidak bisa terbang karena tak mampu beli suku cadang, mending beli drone sja.. kehkehkeh..

    BalasHapus
    Balasan
    1. Malon cukup pakai nuri sahaje...kah kah kah

      Hapus
    2. Apa khabar sukhoi ompong dan setengahnye grounded indon?tak layak terbang ke?kenape tak gune je super tucano?miris la ko ni don.sian ke tni menggunakan aset usang.amx 13 pun bnyk dah rusak dan kanibal.zaman trikora tank buruk tu.mane bolih perang.lopad pun tak boleh perang sbb ompong.bukan aku kate.tb hasanusin yg kate.

      Hapus
    3. Lihat aka tentara@ ada link tak sukhoi indonesia ompong dan di grounded,kl aq ada link sukhoi malon tak boleh terbang kerana tak de sparepart Wkwkwk...nuri sering terhempas kerana dah tua,habis kedah class n merajalela ompong tak de missile Wkwkwk

      Hapus
    4. Bg link sukhoi malaysie tak bolih terbang sbb aku tau ko sorg je reka cerite tu akibat malu dgn tni.forumer dan troller indon yg lain tahu yg sukhoi malaysie boleh terbang sepenuhnya.tak mcm sukhoi indon yg lama grounded dan kene hantar kat belarus akubat tak bolih terbang.hahaha..lg satu sape die tentera tu ea?knape ko fobia dgn dia?aku check sume posting kat sini takde jumoa pun komen org bernama tentera.

      Hapus
    5. Kenpe pkr ompong?sedangkan itu frigate?takde duit nk letak misil ke?sampai misil kcr60 pun kene buang sbb nk letak meriam burok je.kahkahkah.makin lemah tni al aku tgk

      Hapus
    6. Lihat saja aka tentara@ bagi sikit pkr ompong dan sukhoi indonesia di grounded,kl cuma troll sahaje kerja ko cukup di blog militer malon sahaje Wkwkwk

      Hapus
    7. Malaysia jual Mig29 demi suku cadang Su30/www.jakartagreater.com/06-04-2017

      Hapus
    8. betul la tu dia kata ompong bukan benda tak betul..... sejak bila Malaysia dah jual MiG-29 apa ko merepek ni itu baru cakap cakap sahaja... semua MiG dalam stok simpanan TUDM... kesian kat kamu ni Mat Rempit..

      Hapus
    9. Gempur@ ko pun nak troll cem budak LIHAT SAJA tuh ya Wkwkwk...bagi sikit linknya bila betul,jgn meracaulah ko cem haiwan Wkwkwk
      Eleh,mig29 dalam simpanan tapi tak boleh terbanglah tuh Wkwkwk

      Hapus
    10. anda betul bro Gempura..this Mat Rimpit adalah sekolah lama Rusia Jet kelihatan sama.

      hahahaha

      Hapus
    11. Kasihan, takde uang beli mrca karena uang dihabiskan rosmah belanja tas hermes

      Hahahaha

      Hapus
    12. Nah ambik ko.pkr ompong.hanya ada meriam 76mm dan 20mm aje.kesian tni ko.

      www.indomiliter.com/masih-belum-lengkap-dipersenjatai-kri-i-gusti-ngurah-rai-332-resmi-dikukuhkan/

      Kih kih kih.malaysie tak jual mig pun.kah kah kah.bile org makin kepanasan die akan main cakap je sbb terlalu malu dgn hakekat bro gempur

      Mungkin benar mig ada yg tak bolih terbang macam sukhoi indon yg ade sesetengahnya grounded akibat sucad.kah kah kah.

      Hapus
    13. Nak ambik cipap mak mu saja@lihat saja

      Hapus
    14. Lihat@ ada link sukhoi indonesia di grounded,kl aq ada link sukhoi malon tak boleh terbang kerana tak de sparepart Wkwkwk

      Ngurah rai wajar blom ada missile kerana ia kapal baru bkn cem kedah class kapal lama tapi sampe sekarang ompong tak de missile Wkwkwk

      Eleh banyak cakap tak jual Mig29 tapi untuk dipamerkan di museum ye Wkwkwk

      Hapus
    15. ngak usah ditanggepin ini anak mat rempit..

      Hapus
    16. Jejak@ terbukti siapa yg troll dan cakap bual,katanya ko nak sedarkan teman2 ko,ko sedarkan lah kawan ko tuh

      Hapus
  3. harga murah.. cocok tuh buat askar bersarong malon. Kan mereka sedang miskin.. daripada punya pesawat tidak bisa terbang karena tak mampu beli suku cadang, mending beli drone sja.. kehkehkeh..

    BalasHapus
    Balasan
    1. Don.semoga askar indon tak banci macm yg lari dr medan perang tu.dan gagal total dlm pembebasan sinar kudus.pengecut la tentera ko ni don

      Hapus
    2. Pemberanilah malaysia nih bendera malaysia di bakar kat depan diorang..cuma lihat dan diam sahaja...ck ck ck

      Hapus
    3. Lihat aka tentara kabur# ATM tak de kuase hadapi nelayan cina di beting ali Wkwkwk

      Hapus
    4. Tentera indon banci lari dr medan perang.satu dunie tau.tentera indon gagal total dlm pembebasan sinar kudus.amat memalukan.kesian ko terlalu bangge sampi kegagalan pun dibanggakan.hahaha.salam pkr ompong dan salam kcr60 takde misil.

      Hapus
    5. Bagi sikit link pkr indonesia ompong dan link gagal dalam pembebasan sinar kudus ruk

      Hapus
    6. Pkr ompong.ambik ko don

      www.indomiliter.com/masih-belum-lengkap-dipersenjatai-kri-i-gusti-ngurah-rai-332-resmi-dikukuhkan/

      Pembebasan sinar kudus gagal.ambik lg ko don.jgn bunuh diri sudah lepas bace.pasti kamu sedih dan kecewa.

      https://www.kompasiana.com/penduduk/evaluasi-operasi-pembebasan-sinar-kudus-aib-komando-tni_54f3d73b7455137f2b6c817b

      Kah kah kah.malu total.tak sedia kononnya.last-last kene bayar tebusan.malu don malu.

      Hapus
    7. Bendera dibakar diam saja, nak kata malaysia gagah perkasa lagi

      Hapus
    8. Ngurah rai kapal baru lon wajar blom ada missile,dari pada kedah class kapal lama ompong tak de missile cem mn pulak Wkwkwk..bgmna pulak merajalela dilancarkan tp tak de missile dan tak de meriam Wkwkwk

      Eleh,operasi fajar cuma tangkap perompak yg tak de sanderapun ko banggakan lon Wkwkwk

      Hapus
    9. Apa khabar mat rempit,lama gak dgr khabar..pkr tu dah dua tahun siap..standard angkatan laut sesebuah negara yg memesan kaprang akan mekengkapi kaprang mereka terus dgn oersenjataan di saat comissioned..lihat gepard vietnam,dw3000 thailand dan maharajaleka makaysia..tp pelik dgn pkr yg walau dah ditauliah masih gak ada rudal malah sudah dua tahun lebih pelik apabila pkr ditugaskan dlm squadron frigate berbeza dgn kedah kekas yg sememangnya dipesan utk.menggantikan pv kama dan memang ditugaskan dalam squadron patrol vesel jd yah emangnya kedah class tidak dirancang utk dipasang misil di awal oembelian namun jika diupgrade misil ia satu bonus...berbeza dgn okr yg emangnya frigate..ditugaskan dlm squadron frigate tp masih kosong.

      Hapus
  4. Ai aritu siap main kutuk lagi Malaysia beli barang China. Kate China low class quality la ape la. Klu cmtu, nape nk sebok nk beli China made pulak.

    Ludah jilat balik kewww? Tanye jeee

    BalasHapus
    Balasan
    1. Cermin diri pakcik,dulu malon sering bully dan hina indonesia beli barang china kerana barang china tak de quality kata malon,tp sekarang malon jilat ludah sendiri,LMS cinapun malon beli Wkwkwk...lawak jer

      Hapus
    2. Sebab malaysie dgn indon lain.indon beli tp omping.takde radar.takde misil tak bolih digunakan utk perang.malaysie lain.beli tp upgrade dgn western suit.lengkap.tak ompong dan tak rusak mcm f16.salam sukhoi grounded dan ompong hahaahaha

      Hapus
    3. Bagi sikit link f16 banyak rosak dan sukhoi indonesia di grounded,jgn troll ruk Wkwkwk

      Hapus
    4. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    5. ini si rachman nga usah komentar mencarut, tukar namamu yg bisa menginjak2 nama islam..

      Hapus
    6. Selalunya org yg mencarut dan maki hamun ni dia dalam keadaan marah dan kepanasan..biarkan aja..mungkin ibunya masih gak balik utk bg makan

      Hapus

  5. "Jam terbang drone kami lebih banyak dari semua gabungan drone di dunia. Kami memiliki rekam jejak selama 40 tahun dengan 70 rekanan di 55 negara."..sy bukan penggemar produk cina..tp sy kok heran ya hal spt itu dibanggakan.apa artinya mereka bangga lebih banyak bunuh orang dgn drone mereka (yang ntah org baik ato ngga sbnarnya)..pdhl banyak pilot drone mreka yg pd stres krn sering salah bunuh orang..emang dunia dah mau kiamat...

    BalasHapus
  6. If asean Nations but the uav, then send it over the South China Sea, will it suddenly self destruct?

    BalasHapus
  7. Philippines interested in Wing Loong? Not a chance. The AFP knows only the current administration has a fixation on China and Russia, and will not jeopardize its logistics chain and equipment compatibility because of one man. Especially when that man's obsession will go away in the next administration. Besides, AFP is already decided on Hermes 900 and 450.

    BalasHapus