10 Februari 2018

Dua Kapal Patroli Combat Boat Diserahterimakan ke TNI AL

10 Februari 2018


Kapal Patroli Combat Boat produksi PT Palindo Marine, Sungai Pinti Tanjunguncang, Batam. (photo : TribunNews)

Dua Kapal Patroli TNI AL Produksi Batam Diserahterimakan dan akan Dipakai di Makassar dan Papua

TRIBUNBATAM.ID, BATAM - Dua unit Kapal patroli Combat Boat AL D-18 yang diproduksi di PT Palindo Marine Sungai Binti Sagulung, diserahterimakan kepada TNI AL, Jumat (9/2/2018).

Dua kapal Patroli Combat Boat AL D-18 diberi nama Patkamla Pulau Yapen danPatkamla Pulau Langkai.

Keduanya bernomor lambung I-10-21 dan I-6-63.

Keduanya, nantinya akan ditempatkan di Lantamal IV Makasar dan satunya lagi akan ditempatkan di Lantamal X Jayapura.

Kapal patroli tipe Combat Boat (photo : BatamPos)

Aslog Kasal Laksmana Muda TNI Mulyadi yang mengahadiri serah terima kapal tersebut mengatakan, kapal ini diharapkan dapat memperkuat Lantamal di Indonesia.

"Untuk Tahun 2017, kita memesan delapan unit kapal combat Boat AL D-18. Sebenarnya jumlah ini masih kurang, namun anggaran kita sangat terbatas,"kata Mulyadi.

Kapal patroli Combat Boat, memiliki panjang 18,85 meter, lebar 4,20 meter, tinggi 2,8 meter, crew 4 orang dan kecepata 47 knot,  diharapkan bisa mengejar para penyelundup dan kejahatan- kejahatan yang terjadi di laut.

Dia juga mengatakan saat ini TNI AL sendiri baru memiliki sekitar 60 persen untuk kebutuhan kapal.

"Jadi masih banyak kapal yang kita butuhkan,"katanya.

(TribunNews)

103 komentar:

  1. Wewewew....

    Kapal patroli Combat Boat, memiliki panjang 18,85 meter, lebar 4,20 meter, tinggi 2,8 meter, crew 4 orang dan kecepata 47 knot, diharapkan bisa mengejar para penyelundup dan kejahatan- kejahatan yang terjadi di laut.

    47 knot... malon ade tak..??? kehkehkeh...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Waduh pak..ngapain gak lengkapi kapal omping kamu dgn rudal,frigate pkr aja ompong,rudal gak ada, torpedo gak ada,itu korvet fatahilah juga kosong rudal sudah expired dan hanya ada meriam aja,gak kasian ka sama tni al..amat miris..kcr 60 juga dicopot rudalnya gara-gara ciws..

      Hapus
    2. om lutfi, salam shopping shoping 3 MATRA tempur okeh oceh 👌👌👌
      negera2 Asean: thailand, myanmar,singapur,filipin dan vietnam xlaluw menemani kitah haha!👍👍👍

      yang matre lagi bokek harap maklum, turut prihatin efeknya dasyat jg yach haha!🤣🤣🤣

      Hapus
    3. Lihat saja nih sepertinya tentara kabur beruk malon yg suka ngetroll tuh lah....kah kah kah

      Hapus
    4. Ya,kami org yg sama dan kami suka troll org.dan kami hensem.hahahahaha
      Aku tak tau la sape ko tentra kabor tp sorry la kalo ada indon samakan aku dgn ko.aku takde niat.hahaha

      Hapus
    5. Macam ciplak cb90 bot je ni...indon dan ciplak berpisah tiada... kah kah kah..

      Hapus
    6. Hai mat rempit kaki troller pun nak tuduh org lain troller ke.. kah kah kah.. tu laaa.. lain kali jangan sembang emndunia sangat..kan dah terkoyak dubur tu.. kah kah kah

      Hapus
    7. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    8. Dein selalu ucap dubur, member GGK (gay gay Kampong) kah??

      Hapus
    9. Lihat saja aka tentara kabor@ bangga pula beruk nih jd troller kah kah kah...emang beginilah quality semua beruk malon bangga jd troller,bangga jd pencuri,bangga jd sales british kah kah kah

      Hapus
    10. Dein@ malon nak claim CB90 binaan malon ya..kah kah kah

      Hapus
    11. @Deingay hansem sangat..mirip beruk..lipan bara,gempita itu ciplak siapa ya..wkkwwkkk

      Hapus
    12. kami ciplak no hal..sebab memang indon selalu tuduh macamtu.. kalau indon tu pelik sangat sebab diorg kata diorg tak pernah ciplak hasil usaha org lain..mendunia ka.. bendera dan jata negara ciplak dari poland pun diorg still nafikan lagi... :)

      Hapus
    13. huss om deindeng cipoa mlolo kayak ababil haha!😛😛😛

      Hapus
  2. woooowww.. selain PT INDO TESCO MARITIM di Jakarta, ternyata PT PALINDO di Batam juga sudah bisa membuat kapal seperti ini.. Mantaaappppp... Malon semakin panas, iri hati, dengki.. kehkehkeh.

    BalasHapus
    Balasan
    1. lelaki ini gila dan sakit mental.

      Hapus
    2. Gem,malon tak de wang,malon cuma boleh terima hibah sahaje...kah kah kah

      Hapus
    3. Mat lampir semakin kepanasan.haha.knape ko tak mintak hibah misil utk kri ompong?takpun mintak hibah sucad sukhoi supaya sukhoi yg grounded kembali terbang..ko tak.kesian ke tgk kemirisan tni

      Hapus
    4. Malon.. Tahun ini beli apa ya..??

      Hapus
    5. Malon.. Tahun ini beli apa ya..??

      Hapus
    6. Malon.. Tahun ini beli apa ya..??

      Hapus
    7. Malon.. Tahun ini beli apa ya..??

      Hapus
    8. Ini boat cb90 ..malaysia sudah pake lama pakkkk.. tahun ni malaysia tak beli apa2 pakkkkk.. indon AKAN beli apa utk tahun 2018 ni...😆😆😆😆😆😆

      Hapus
    9. Don katanye nak beli 2 bijik lg pkr sigma ompong sbb nak pensiunkan 6 bijik ahmad dani tp takde kapal yg cukop.ni sbb program pkr sigma ompong bnyk delay,patutnya di 2020 sudah ade 6 pkr sigma ompong utk gantikan 6 frigate ahmad dani tp takde duit sbb anggaran cekak.anggaran 2018 turun katanye don

      https://m.wartaekonomi.co.id/berita156758/hut-tni-ke72-gubernur-kaltim-siap-perang-lawan.html

      "Anggaran pertahanan kita itu hanya 2 persen dari APBN," ungkapnya dan diketahui pagu anggaran Kementerian Pertahanan yang membawahi TNI mencapai Rp108 triliun. Sedangkan pada anggaran 2018 turun menjadi Rp106,9 triliun.

      Hapus
    10. Malaysia jaguh taraf bina rakit buluh dan niaga dadah saja sombongnya minta ampun

      Hapus
    11. Dein@ beruk malon nih iri sangatlah,boat buatan indonesia beruk ini kata indonesia pake CB90,malon2 nih bodoh sangat,kl indonesia bina boat terus malon kata indonesia pake CB90...Malon nih bodoh berpisah tiada rupanya...kah kah kah

      Hapus
    12. Lihat saja aka tentara kabur@ mana link pkr ompong,kl kedah class n merajalela ompong tak de missile aq ada banyak link kah kah kah

      Hapus
    13. @HS malay tahun ini beli pisang banyak sangat..xxiixixiii

      Hapus
    14. mat rempit..aku tak kata indon pake cb90.cuma indon ciplak sebjik macam cb90..kalau design camni malaysia udah lama pakai pakkk..baru sedar ke... ni ke kapa yg tenggelam terlebih muatan tu... RIP KMC Komando :)

      Hapus
    15. tapi banyakan kmc kami khan 40 bijik + 2 bijik=42 bijik haha!👍👍👍

      https://www.tescoindomaritim.com/product/11-combat-boat-kmc-komando-18-m.html

      itu kmc komando yg 18m, blom yg 12m & 28 M smua mesin Water Jet haha!👍👍👍

      https://www.tescoindomaritim.com/117-large_default/kal-28-m-waterjet.jpg


      pt palindomarine jugak bisa bikin kmc komando, baca aja brita diatas haha!👍👍👍

      satu lg om deindeng, disain ini beza, makanya liatnya pake tropong donk biar lebih detail haha!😉😉😉

      kalo niru pasti kena klaim hak paten lah. buktinya org swedia yg punya cb90 santai saja tak kebakaran jenggot kyk om dein ama temen sebangkunya om mahat batuw, pdhl cuman punya belasan doank haha!🤣🤣🤣

      Hapus
  3. woooowww.. selain PT INDO TESCO MARITIM di Jakarta, ternyata PT PALINDO di Batam juga sudah bisa membuat kapal seperti ini.. Mantaaappppp... Malon semakin panas, iri hati, dengki.. kehkehkeh.

    BalasHapus
  4. 47 knot....wuuuuuuuzzzzzz...bablas angine....haahhaaaa

    BalasHapus
    Balasan
    1. ini baru tni al, tni ad jg punyaakkk om tupez kebayang pas parade jet air kite, byk beuud haha!👍👍👍

      Hapus
    2. Kalau parade malay bisa panas dingin ngeliatnya om...abiz itu kena step dah..terus koma..setelah itu die...teeeeeeeeeeeeeeeeeeeeetttttt

      Hapus
    3. KMC Komando YANG TENGGELAM LEBIH MUATAN TU BOT JENIS NI KAN..HAHAHAH..TU LA BANYAK BAWA IKAN SARDIN BANYAK SGT...HAHAHAAH

      Hapus
    4. eiitt biar tenggelem, bentar lagi diangkat.
      blom tentu kerna klebihan muatan yeh. buktinya bot satunya tak masalah ketika mengevakuasi pnumpang kapal yg tenggelam wueee😋😋😋

      punya kami banyak sangat, skrg ada 42 bijik, dan nambah lagggiiiiiii haha!🤗🤗🤗

      itu kmc komando yg 18m, blom yg 12m & 28 M smua mesin Water Jet haha!👍👍👍

      dan satu lagi kapal kencang punya kami,x38 haha!👍👍👍

      http://www.indomiliter.com/x38-combat-boat-kopaska-dipercaya-untuk-evakuasi-darurat-vvip/

      Hapus
  5. Kalau boleh memberikan masukan utk provinsi kepulauan, demi peningkatan alutsista kita dalam pertahanan dan keamanan di wilayah dari masing2 lantamal, disediakan 8 unit kapal perang, 8 unit kapal cepat rudal, 10 unit kapal patroli terbatas, 2 unit helikopter anti kapal selam, 10 unit kapal selam mini, 8 unit drone eng kemampuan UCAV,

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kalau bakamla diperbanyak utk 1 provinsi kepulauan paling tidak memiliki 8 unit kapal ukuran besar mis ukuran 115 meter, dgn bobot tonase 3500 ton, dilengkapi peluncur rudal, dilengkapi jamming dan anti jamming, dilengkapi dng peluncur drone yg berkemampuan UCAV, anti jamming, dan jamming, kiri kanan serta belakang drone dilengkapi camera, dan radar, tdk hanya di bawah drone aja yg dilengkapi camera eng berkemampuan infra red, dan vision night, dilengkapi juga dispenser flare, utk tangkis rudal

      Hapus
  6. Katanye pak tb hasanudin..[Leopard buatan Krauss-Maffei dan Rheinmetall, Jerman, Jumat (19/2). Ternyata tank kebanggaan yang dibeli era Presiden Susilo Bambang Yudhoyono itu masih kurang kelengkapannya sehingga belum dapat beroperasi maksimal. Tidak hanya kelengkapan tank Leopard yang belum dipenuhi TNI, sarana latihan pun masih terbatas.

    "Alat pengatur tembakan tidak ada sehingga dilakukan manual, pengindera malam (night vision) tidak ada, perkakas dongkrak tank ukuran 20 ton yang tersedia hanya 10 ton sehingga tak bisa untuk perbaikan kubah. Persenjataan ringan juga belum ada," tutur anggota Komisi I DPR TB Hasanudin.]]

    jadinye tank lopad indon kosong,tak boleh guna utk perang,alat bidik takde,alat pandang malam takde..lopad ompong sama mcm pkr sigma yg hanye ada meriam dan fatahillah yg dibuang rudalnya sbb expired dan kcr 60 yg dibuang rudalnye kerana ciws.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Malon ini gila dan mental terbelakang

      Hapus
    2. Tentara kabur aka lihat saja@ Makanya sering2 banyak baca lon supaya tak seperti katak dibawah tempurung kah kah kah...gimana kbrnya kapal tua handalan class,sudah sihatkah...oh ya scorpene tak boleh selam ya,su30 mkm tak boleh terbang kerana tak de sparepart,mig29 di grounded kerana dah tua,nuri sering terhempas ya,kedah class ompong tak de missile ya,kd merajalela pun katanya ompong tak de missile ye,yg ada missile balon kuning ye

      Hapus
    3. Lihat saja kan Stress...wkkwkkk

      Hapus
    4. Otak mu yang kosong malaysia beruk

      Hapus
    5. Otak mu yang kosong malaysia beruk

      Hapus
    6. Waduh mat lampir ko memang dungu ke?hahaha..kesian plak aku tgk..aset malaysia semua tu boleh digunakan.tak macam aset tni tu..ko tau semua ni tp malu nak ngaku kan.

      Hapus
    7. Aku nak bahas pasal tank lopad yg tak boleh perang tu,leoas bg petilan kata pak tb tp takde pun indon yg balas statement yg dikabar oleh pak tb tu..kenapa ea?mahu tutup perkara yg memalukan ya don,lupa plak aku,tulah hakikat yg indon tknak ngaku..hahahaha

      Hapus
    8. Betul ke misil yakhnot indon beli 3 buah je.. 1 test gagal.. 1 test berjaya.. 1 je yg tinggal.. kah kah kah

      Hapus
    9. Lihat saja...kau tengoklah berita terbaru pertahanan indonesia ko...Tank leopard ud siap perang,malahan tahun lalu ikut latihan dinatuna dimedan berlumpur, bukan macam tank pendekar ko tu yg asyik lat kat pokok sawit,...ud siap perang siang malam...ko jgn asyik berita jaman jadul.....wkwwkwk

      Hapus
    10. Tank kalau takde alat bidik dan alat pandang malam pun bolih lagi pusing-pusing utk parade.mudah nak tipu rakyat di HUT yg kononnya siap perang namun hakikatnya kosong lg.dh tgk tank kosomg lopad beraksi di lumpur.ambles sampai enjin rusak.nak bergerak pun payah.lekat dalam lumpor sampai nmpk turet je.senang nak jd hentama atgm mcm leo turkey.apatah lg leo ko tu yg downgrade.

      Hapus
    11. Tank Pendekar malon tuh letoy tak boleh masuk lumpor tak boleh tembak takda wang beli amonisi. Kapal ompong diganti baloon kuning doooorrr. Sukyo mkm takboleh terbang takde sparepart, nuri yg terus terhempas kerana tua..
      Kehkehkeh.... Salam hotang 67peratus lon...

      Hapus
    12. Lutfi.. jangan lupa c130 indon pun banyak menyembah bumi.. tu la besi dah buruk pun nak guna lagi
      .. beli ta50 pun jatuh juga. Nape tu...mesti curi minyak jet kan... tank kami rilek je...takde la rasa mendunia.. lepas malaysia beli tank moden baru la indon terhegeh pakai tank moden.. nape takut ke...😆😆😆😆😆 beli tank leopard banyak tapi basic je... rasanya sehingga kehari ini belum ada satu pun tak indon leopard yg diupgrade.. kalau ada pun mungkin utk parade je.. nak show kat rakyat.

      Hapus
    13. Malon diatas macam orang gile dan lemah mental

      Hapus
    14. Don lufi,link please,ko jgn cakap ikut fakta yg ko reka gara-gara malu akan kemirisan tni..hahahah.tak bolih gitu.maluin aja sama org yg bnyk membaca dan tahu ape yg benar di sini

      Hapus
    15. Alamak,rupanya malaysie belanja utk readiness sukhoi hingga tahap 100%,kesemuanye boleh terbang,tak mcm indon,sukhoi grounded bnyk akibat sucad.malah sukhoi centre pun dibina di malaysie.takyah hantar belarus utk overhoul.sian ko indon.


      he events in Sabah, Malaysia, this past March, when local forces conducted Operation Daulat used combat jets to quell the resistance of the Filipino gunmen on the island of Borneo, may have prompted a spate of arms sales to that country and her closest neighbors. The armed forces do have a big wish list for weapons, but procurement processes for the most expensive and longest-lead items are likely to be launched properly only after the general elections in Malaysia later this year. In the meantime, the ministry of finance and the royal treasury–the two main watchdogs–are loosening their grips somewhat so as to give the air force the means to improve its fleet readiness.

      In late March, Sukhoi won a three-year contract called “The supply of articles, services and technical assistance for Su-30MKM aircraft” worth RM300 million (more than U.S. $100 million), three times the allocation over the previous three-year period. Respective documents were signed by MOD secretary general Datuk Dr. Haji Ismail Haji Ahmad, with Sukhoi deputy general director for marketing Alexander Klementiev and director for after-sales support Vyacheslav Lozan. The increased spending is meant to boost combat readiness of the Royal Malaysian Air Force (RMAF) Su-30MKM fleet from the current level of 65 to 70 percent to 85 percent in the “near term” and eventually increase this to 100 percent. The RMAF’s 11th Squadron stationed at Gong Kedak has 18 heavyweight twin-engine vectored-thrust fighters received new from Irkut’s IAZ factory in 2007-2011. After the manufacturer’s guarantee period expired, most of the Russian support team departed Gong Kedak AFB, leaving only three of their number–and they then left this past January following expiration of the previous service contract.



      “The notable increase in spending on our services will allow our specialists to more closely monitor the aircraft operations and shorten the reaction time to RMAF requests for spares and repair services. Importantly, the new contract calls for a permanent presence of Sukhoi advisors and technicians at Gong Kedak,” Klementiev told AIN. The contract calls for deliveries of additional aerodrome equipment, increase of spares and expendables stocks, carrying out on-site repairs of onboard equipment, consultancy and training for RMAF maintainers.

      As part of the aircraft delivery contract, Russia built the Sukhoi Technical Center (STC) at Gong Kedak. It was completed and handed over to the Malaysian government, which appointed Aerospace Technology Systems Corp. (ATSC) to be the operator. To work at full capacity, STC’s warehouses need to be filled with spares, expendables and maintenance tools, as necessary, which will be done under the new contract. The facility has several workshops and will permit RMAF and ATSC to perform maintenance.

      Hapus
    16. Katak dalam tempurung negara seberang nih sukhoi sedikit saja malaysia nih lagak pamer kat sini cam dah punya 12 kapal induk saja..bangsa dungu

      Hapus
    17. Lihat saja aka tentara kabur n Dein @ korang semua beruk malon kah kah kah...iri hati Wkwkwk...dia tak lihat handalan class dah tua cem aki2,kedah class ompong tak de missile,merajalela ompong tak missile,scorpene tak boleh selam,sukhoi grounded kerana tak de sparepart,habis tuh nuri banyak yg terhempas kerana dah tua...Wkwkwk

      Hapus
    18. Mana ada Tank Leopard tidak siap perang..ada juga kereta lembek PT 91 tak bisa perang..karena negara pembuatnya beli Leopard next tak pakai lagi PT 91..otomatis tak ada spare part pabrikny tutup..wwkkwkkk

      Hapus
  7. malaysie pon mmapu beli macam nie........tapi harga harus 10x ganda......songlap dulu hokeyyyyy

    BalasHapus
    Balasan
    1. Harga tinggi kerana kami beli lengkap,takkan nak beli aset yg tak boleh perang macam lopad 2,sukhoi kurang sucad dan pkr ompong,ko ni pun cakap tak pandang dah kiri kanan,kcr60 ciws yg dibuang misil apa cerite?takkan nak buat tembak ikan lumba lumba je.malu je tni

      Hapus
    2. Malaysia sudah ada cb90 pakkk... lama dah kami pakenya.. sian indon tertinggal rupanya... kah kah kah

      Hapus
    3. Yg ni cukup power ke.. kakau tak cukup jangan lupa pake powerbank ye.. kah kah kah

      Hapus
    4. Bede pak cik, buat dg beli..Indonesia ud bise buat spt buatan luar negeri, tentunya asyik maintenance sendiri, dan tentunya alatny lebih lengkap spare part slalu siap,betol tak,,,,,dan tantunya lebih bersifat rahasia baij jumlah dan perlatan, negara luar taktau kerahasiaan pertahanan indonesia...dan tentunya Indonesia selangkah lebih maju dari malaysia, krn sdh bisa buat sendiri....betolll takk...belom lagi alutsista yg tlh berhasil buat sendiri....malaysia asekk beli terus kat negara luar....

      Hapus
    5. @ Dein owh malay pake cb 90 yang pernah hilang itu ya..ak nak rasa you punya pelaut tak tahu cara operate ni cb 90...kompasnya di songlap keh...wkwkwkkk

      Hapus
    6. Hanya 2 budak malon yg cerdas didunia nih. Iaitu si rosmah dan najib botak.. ..
      Kehkehkehkeh....

      Salam buat rosmah siburok rupa dan najib botak ya lon. huuaaahahahahaha....

      Hapus
    7. Didi junaidi.. loe jangan tengok aset ketenteraan je.. industri tempatan ada je buat bot dan kapal kapal utk polis marin... tupez flanker.. biasa la bot rosak.. takan loe lupa yg kapal indon pun rosak kat lautan.. ada setengah tu terbakar sebelum launch lagi... kenapa..mesti ada yg songlap minyak dan pakai gas.. tu yg terbakar hangus... 😆😆😆😆😆😆

      Hapus
    8. Lutfi.. jangan lupa dgn sukarnoporno tu sekali ye... habis indon jadi pelarian. 😆😆😆😆😆😆

      Hapus
    9. Dein anak hasil gangbang...hi hi hi mak dein pelacur saja anaknya sombong sangat

      Hapus
    10. Indon beli murah sebab beli basic je.. rachman hakiki mesti kaki porno kan..opsss biasa la budak budak indon barua belanda suka porno.. kalau bercerita mesti ada unsur seks.. patutla ada anak anak indon yang goblok cam loe ni..😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

      Hapus
    11. Dein anak haram jadah hasil gangbang, patut otak you banyak buntu...

      Hapus
    12. Malon spesies beruk munafik yang sok suci padahal negara Malin itu banyak gay.. makanya ada menteri kasus sodomi Tengok ada yang main gila dengan perempuan Mongolia si attatulya sampai bunuh nya dengan bom 😄😄😄😄😄😄

      Hapus
    13. Iy aku ud bce fi malaydia defence...klau mcam ko...yg dibuat malaysia...msalahnya cman bot biase aj...hahaha..ko tak tengok industri perkapalan indonesia byk, dan bise buat berbgai kapal...mlahan renc industri perkpalan indonesia bekerjasama dg universitas ITS, mo design Submarine mini...malaysia ade tak yg bise merancang submarine mini....qiwiwi

      Hapus
    14. Lihat saja@ scorpene tak boleh selam kerana hasil rasuah,kedah class ompong tak de missile,merajalela hanya punya missile balon kuning,sukhoi tak boleh terbang kerana tak de sparepart,nuri sering terhempas kerana dah tua,sibmas dan condor tak layak guna kerana dah tua kah kah kah

      Hapus
    15. Dein@ beruk yg satu ini kata indonesia bina boat X18 terus dikata CB90,ruk ruk ko nih cem katak dibawah tempurung,berlakon pandai tp bodoh cem beruk Wkwkwk

      Hapus
    16. Sudahlah... Klo kcr di buang rudalx.. Tank leo tdk lengkap.. Pkr tdk lengkap... Terus masalah buat lho... Emangx kalian para malon mau apa.. Ini milik kami terserah mau diapain.. Urus aja negara mu malon... Tuh di depan najib ngomong sama dia keluarkan semua unek2 mu sama dia ok. Tzu.. Ssuu ssuus

      Hapus
    17. @DeinGay kalau kapal terbakar tu kesalahan pabrik dan masih trial..belum diterima Tni AL...kalau TLDM pelaut tak bisa operate kapal...scorpene tak bisa selam,Cb 90 hilang tak pandai baca compass...lucu sangat

      Hapus
    18. @DeinGay TUDM pun tak bisa operate pesawat..eject di hangar...nak gelak tawa tapi tak boleh..cukup simpati saje terhadap pilotnya semoga RIP

      Hapus
    19. KMC Komando TU BIT JENIS NI KAN..KESIAN TENGGELAM TERLEBIH MUATAN...HAHAHAH

      Hapus
  8. why malaysia always pemalas dan tak pandai?lembab macam mangkuk?.....kerena malaysie tak de jati diri...merdeka tak de bukti letter of freedom...tak de nama pahlawan kemerdekaan....semenanjong pula sejarah palsu...dan tak de orang asli...semua pendatang yg dimelayukan...pelik,lawak tapi wujud adanye

    BalasHapus
    Balasan
    1. Termasuk pendatang dari indon ke.. 😆 yg peliknya ramai org indon mengaku melayu bila duk dimalaysia..kenapa tu..malu ke nak ngaku indon totok... 😆

      Hapus
    2. Para pejabat negara lu yang keturunan Indonesia pun tak menyembunyikan asal usul mereka.. mereka tau malon itu hanya spesies beruk 🙉 muehehehehe

      Hapus
    3. Dein@ beruk yg satu ini bangga bangsanya di jajah pekerja asing...ruk,ruk nyadar ente ruk Wkwkwk

      Hapus
    4. Terus terang semua kepala pemerintahan di sana adalah keturunan indonesia... Mulai dari pm sampai raja2 di sana pun keturunan indonesia.. Sehingga muncullah pribumi kayak dein dan kawan2x yg sangat amat sakit hatix kepada bangsa indonesia

      Hapus
    5. Bukan indon pakkk..keturunan nusantara...done claim by indon :)

      Hapus
  9. why malaysia always pemalas dan tak pandai?lembab macam mangkuk?.....kerena malaysie tak de jati diri...merdeka tak de bukti letter of freedom...tak de nama pahlawan kemerdekaan....semenanjong pula sejarah palsu...dan tak de orang asli...semua pendatang yg dimelayukan...pelik,lawak tapi wujud adanye

    BalasHapus
    Balasan
    1. Indon yg kononya mendunia pun duk bawah kami camana tu... kami yg pemalas ni boleh je upah indon goblok utk jadi pekerja kami... jawa tanpa bangsa lain diindon takde apa apa pun.. bangsa busuk hati dan pengecut.. hanya berani dimedia sosial tapi bila diluar macam tikus je..😆😆😆😆

      Hapus
    2. Nyata Kerajaan lu yang mengemis ke sini lon minta tenaga kerja.. malon itu pemalas macam sapi kerajaan lu pun tau itu.. yang majukan kerajaan pun cina dan bangla.. malon pecundang dan pemalas dengki dan rasis.. sejarah bangsa pemberani itu merdeka hasil berjuang lon bukan dari sedekah kemerdekaan 😆😆😆😆😆

      Hapus
    3. Taklah Malaysia bangsa shemale...pas demo di konsulat malaysia dulu aku lihat orang bakar bendera malaysiadi depan orang malaysia di kedutaan, mereka tu cuma diam sahaje liat bendera nya di bakar, katanya bangsa pemberani

      Hapus
    4. Malon seperti tikus dan babi,nak lawan indonesiapun malon panggil british dan australia...ruk,ruk sampe kapan ente gentleman lon Wkwkwk

      Hapus
    5. Troller indon dah sentap hahahha

      Hapus
  10. siapakah suku ras asli semenanjong sebenar?....melayu tu asli riau dan palembang...bukan asal semenanjong....apasal semenanjong cakap melayu?...jawa dimelayukan,bugis dimelayukan,boyan,bangla,mamak,semua dimelayukan...lawakkan? tu la kalau malaysio cakap kata mampu bina senjata tak de percayapon....sejarahpon palsu..mana mungkin mampu bina senjata?...tempek stiker tempatan....bolehlah

    BalasHapus
    Balasan
    1. Biasalah malon tuh keturunan beruk cem katak dibawah tempurung Wkwkwk

      Hapus
  11. Berbicara fakta aja lah..Indonesia telah menjual senjata,pesawat,kapal perang ke negara lain....You negara MALAY telah jual apa...?????????????????

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kalo malon telah jual dadah dan teroris luar negeri bro Wkwkwk

      Hapus
    2. Mereka sudah jual harga diri...

      Hapus
    3. Jual dadah lah, apalagi yang bisa

      Hapus
    4. Malon jual 60% aset negara ke china 😃

      Hapus
  12. Tni khusus tni al yaris saban hari pesan kapal perang ...tapi urusan senjata system radar hampir 65% kapal perang tni al mirip kapal berang ompong .

    BalasHapus
  13. Sabar..semua manusia cuma hidup di dunia ini hanya sementara..nikmati hidup ...salam bravo

    BalasHapus
  14. kapal tni dibilang ompong kekeke. dasar malingsial. padahal kapal malingsial yg ompong, yg bersenjata hanya lekiu clas itupun rudalnya murahan seperti seawolf kekeke.. kedah class terus tak ada apa2 hanya meriam saja kekeke.. bahkan kapal selampun tak dapat menyelam. budget pun kecil setaraf laos saja namun sombing dan sok hebat tetap number 1 hahaha.. malingsial!

    BalasHapus
  15. lihatlah malingsial yg hanya bisa melihat jiran2nya shoping beli senjata namun mereka masih blm terbangun dari mimpi dapat mrca kekeke.. sekali beli duit kena songlap hahaha..

    BalasHapus