07 Februari 2018

Malaysia’s A400Ms Work, But They Cost

07 Februari 2018


The Royal Malaysian Air Force has brought an Airbus A400M transport to this year’s show. (photo : Aviation Week)

A "boon and a bane” may be the best way to describe the four new Airbus A400M airlifters operated by Malaysia. Ordered in 2005, the first one was delivered in 2015 and the fourth last year.

They are a boon to the military because they are proving to be outstanding airlifters, Defense Minister Hishammuddin Hussein says. Despite this, military officials say privately that the US$740 million spent on them could have funded other, more pressing requirements, such as airborne early warning and maritime patrollers.

The contradiction has become clear recently as the military has struggled to fund the acquisition of fighters, training jets and maritime patrollers, and upgrades of a slew of aircraft and helicopters. Funding for new maritime patrollers has been approved, but the first one will not be in service by 2020. The military has still not chosen a type.

Royal Malaysian Air Force Chief Gen. Affendi Buang is full of praise for the A400Ms. He says the A400M fleet ensures that the service is well placed to undertake a wide range of military and humanitarian operations within Malaysia and elsewhere in Southeast Asia.

Analyst Thomas Benjamin Daniel with Institute of Strategic and International Studies says the government tends to be careful in announcing defense purchases just before elections. Malaysia’s next general election is due by August.

“As compelling as an argument can be on the need to spend on defense, it is not going to resonate well with average Malaysian wage earners who perceive that they are having to spend more and save less to support themselves and their families,” Daniel says.

The military has much aging equipment and ammunition that needs to be replaced or upgraded. So procurement is not exclusively driven to concerns over China’s attempt to gain control over almost the whole South China Sea, the body of water that separates West and East Malaysia. Yet it is still a factor.

“It’s undeniable that their [China’s] policies and actions in the South China Sea, especially in waters claimed by Malaysia, are a major concern,” says Daniel. “While we [Malaysia] can never match China in terms of capacity, there is a dire need for intelligence, surveillance and reconnaissance, and maritime enforcement assets to better monitor its activities and, if need be, intervene.”

(Aviation Week)

66 komentar:

  1. 2020 lewat? sampai jumpa di masa depan oke oceh, cmungut cmungutt ting πŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘Œ

    BalasHapus
    Balasan
    1. biasalah benda baru bukan beli hari ni esok dapat... hehehehe

      Hapus
    2. yoii, kalo mo cpet pake kantung ajaib doremon haha!πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹

      om gempur, nanya donk, kalo ada imej/gambar trs ada watermark gempur wira, itu py om yach?πŸ™ƒπŸ™ƒπŸ™ƒ

      Hapus
  2. Kesimpulan dari artikel ini malaysia gk ada duit untuk modernize militernya

    BalasHapus
    Balasan
    1. betul tu memang takde duit... kih...kihhh.... 20 aset baru 2018 tu apa...??? baru keluar dari gua ke... ???? sedihhhh si tukang troll ni kalau tak bijak tu jangan tunjuk sangat...

      Hapus
    2. Unjuran belanjawan Malaysia sejak dari awal memberikan penekanan kepada aspek teras pembangunan negara seperti pendidikan, pelayanan kesihatan, infrastruktur perbandaran dan luar bandar, jaringan transportasi dan kemudahan perdagangan.. Memang dari segi militer, Malaysia tidak segah Indonesia yang mendakwa dirinya mendunia, tapi dari aspek lain, Indonesia memang jauh ketinggalan..

      Hapus
    3. Gempur@ baru 20 aset sahaje malaysia dah bising sangat,itu pun baru AKAN....kah kah kah

      Anakwatan@ banyak2 baca tajuk pembangunan infrastruktur dan pelayanan indonesia pakcik,jgn cem katak dibawah tempurung sahaje kerja ko...kah kah kah

      Hapus
    4. Kalau dah bagus sangat ranking pendidikan tinggi dan pelayanan kesihatan di Indon, kenapa bersepah orang Indon menyemak datang belajar di Malaysia.. cuba ke Institut Jantung Negara di Kuala Lumpur, bersepah muka Indon dapatkan rawatan di situ.. Apa di Indon tiada pusat rawatan jantung kah..?

      Hapus
    5. Yup bro.. anda benar... Tapi ingat, indonesia 250++ million ppl, tapi universitas di kami cuma ada 4000an saja, dan 122 (PTN) yang berkualitas.

      Ga cukup bro.. makanya bayak pelajar keluar negeri, bukan cuma ke malaysia, tapi ke eropa dan amerika..

      Cobalah kau main-main keluar (kemanapun). Pasti adalah tu pelajar or TKI kami ditempat kau tuju. (Kecuali alaska and antartika kayanya 😝😝)

      Hapus
    6. 20 aset tu pun OK la sesuaila buat masa ini dari takdekan... program gowind still lancar masuk dah ke-4 syukur.... kira pemodenan pasukan keselamatan malaysia masih ON track... tak kisah la 20 aset baru tu bising ke tidak dah ko risau kenapa....??? hehehehehe

      Hapus
    7. Anak watan@ kah kah kah...orang2 indonesia cem orang cina banyak berserak dan bersepah di mana2,ada yg study di europe,di america,jepun etc,itu tandanya ekonomi indonesia maju kah kah kah...dokter2 ko tuh yg ada di institut jantung negara dulunya banyak yg study doctor di indonesia kah kah kah...orang2 melayu,bangla dan orang cina malaysia banyak yg study doctor di indonesia,kl ko tak percaya datang ko ke medicine faculty di universitas indonesia,universitas gajah mada,universitas airlangga,universitas padjadjaran,universitas sumatera utara,universitas udayana,universitas sriwijaya,universitas diponegoro banyak orang2 malaysia bersepah study doctor di medicine faculty

      Hapus
    8. Gempur@ baru gowind yg on the track dah bising sangat cem dapat pingat dunia...kah kah kah...Cem mana dgn paladin,jet pejuang baru pengganti Mig29,pengganti nuri,pengganti sibmas n condorpun aq tak dengar..kah kah kah

      Hapus
    9. Dangkal sungguh cara pemikiran bila kemajuan dikaitkan dengan kemampuan untuk belajar di luar negara.. Bila ramai sangat yang terpaksa belajar diluar negara, petandanya kualiti pendidikan negara Indon memang tahap rendah yang melahirkan warga yang rendahan otaknya seperti Mat Rempit..

      Hapus
    10. Anakwatan@ jadi puluhan ribu orang malon study di indonesia terus ko kata malon rendah...kah kah kah

      Hapus
    11. Anak watan@ terus orang jepun,orang cina yg study di USA ko kata pula cina dan jepun quality pendidikannya rendah...kah kah kah...open ur mind pakcik,jgn Cem katak di bawah tempurung sahaje kerja ko...kah kah kah

      Hapus
    12. sebenarnya kamu tu Mat Rempit bawah tempurung pesawat generasi ke 5 la bukan MBT la... apa la ....nak juga komen pasal hal pertahanan... sadissss

      Hapus
    13. Gempur@ aq cakap pasal pertahanan kerana cakap yg aq hantar di sokong bukti dan bukti,bkn cem teman2 ko suka troll dan penuh bual,example seperti teman ko anak watan kata indonesia cuma boleh terima hibah senjata tanpa melihat malaysia tuh terima senjata hibah jg

      Hapus
    14. Mcm la die suci murni tak troll org. Alah sedih nyeee

      Hapus
    15. Ah chan@ bila aq troll ??...kah kah kah

      Hapus
    16. Kenapa indonesia selalu beli alutsista baru tanpa mempedulikan alutsista tni lain yg tahap operasinya amat rendah..ambil contoh begini,dana yg ada harusnya digunakan utk mekengkapi alutsista sedia ada seperti berikut utk boleh benar2 beroperasi dgn optimum:
      Leo yg tiada alat pembidik dan tidak boleh beroperasi malam harus dibeli alat bidiknya,
      Sukhoi yg bermasalah sucad dan ada yg grounded perlu di hantar perawatan berat semuanya utk kembali beroperasi,
      Beli targeting dan jammer pod utk sukhoi,
      Upgrade f16 block 15 yg tidak boleh bvr dan ketinggalan teknologi dan juga f16 hibah dgn upgrade yg 'benar2' iaitu radar baru dan jhmcs
      Beli radar utk t50 golden eagle yg tiada radar,
      Beli rudal ssm baru utk fatahillah yg dicopot rudalnya,
      Dan kembalikan kebolehan asuw dgn memasangkan kembali rudal ssm di kcr 60,
      Lengkapi pkr yg kosong dgn rudal ssm,rudal sam dan torp asw,
      Ganti rudal ssm yg expired di bung tomo,
      Beli bnyk lg bmp3f utk marinir supaya dpt menggantikan amx10p yg dikatakan bermasalah jika menembak bisa terbalik..

      Dgn perancangan ini tni bisa mengejar kwtertinggakan kualiti dgn tetangga yg lain

      Hapus
    17. Kenapa malonsial Iri dengki.. itu permasalahan nya.. karena iri dengki malon lebih dominan dari pada otak nya.. kenapa malon makin miskin anggaran militer makin Ciput πŸ˜›πŸ˜›πŸ˜›

      Hapus
    18. Tdk usah urus dan menggurui nagara kami urus aja. Negaramu malon... Kalo kalian benar2 pintar knp negaramu tdk menjadikan kalian sebagai penasehat2 di bidang militer dan pembangunan... Jadi pulang sana uz uz uz...

      Hapus
  3. Bentar lagi engine hilang itu A400M karena banyak beruk pencuri yg takde Wang untuk beli spare part wkwk

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kah kah kah...engine hilang kerana di songlap bro

      Hapus
  4. kasus SU-35 untuk Indonesia, mirip dengan A400 untuk Malaysia. cuma untungnya tingkat kefatalannya ga separah Malaysia.
    duit untuk SU-35 bisa untuk menambah jumlah F-16 dan akuisisi MRTT

    BalasHapus
    Balasan
    1. Malaysia nih cem nafsu besar tenaga kurang bro,nafsu besar beli yg super wah tp pada akhirnya tak de wang saat pemeliharaannya...kah kah kah

      Hapus
    2. seriussss... parah...??? atau perasaan kamu je tu... Malaysia rileks je kihh...kihhh

      Hapus
    3. komen mu mat rempit nga nyambung tuch..

      Hapus
    4. Dari inti yg aq baca dari defense studies dan blog2 militer malaysia banyak yg menyesalkan strategi kerajaan malaysia yg membeli senjata tanpa memikirkan dampaknya di kemudian hari seperti cem mana perawatannya,cem mana pengadaan suku cadangnya,u see seperti case SU30 MKM yg susah sangat nak dapatkan suku cadangnya(sparepart)

      Hapus
    5. errrrr.... benda bagus memang ada positif dan negatif... istilah menyesal tu rasanya perasaan kamu saja tu.... Malaysia cukup berpuashati dengan keupayaan Su30MKM hingga F-22 raptor US pun nak berlatih dengan pesawat ini... biasalah benda mahal tak banyak negara nak beli walaupun sebenarnya nak pakai...

      Hapus
    6. Gempur@ benda mahal ko tuh boleh terbang kerana tak de sparepart...kah kah kah

      Hapus
    7. Boleh terbang la try tgk Singapore Airshow 2018. Jgn la malukan diri sendiri okay

      Hapus
    8. Ah chan@ yg terbang cuma 1 atau sampe 4 biji sahaje,yg lainnya bengap di hanggar,tak boleh terbang kerana tak de sparepart ...kah kah kah

      Hapus
  5. Dan dermakan salah satu ini ke Indonesia selepas digunakan selama 4 tahun sehingga mereka juga dapat memiliki Pesawat Penerbangan yang layak. ,Sekarang Indons masih mengalami kekurangan pesawat pengangkutan pada inventori mereka. ,Tetapi Malaysia harus berhati-hati dengan melihat Indons mengenai peranan utama mereka untuk mengekalkan pesawat yang disumbangkan dengan baik kerana sekarang Indons mempunyai reputasi buruk ketika datang untuk mengekalkan keseluruhan armada mereka. ,Saya berharap bahawa Presiden Jokowi mereka akan memberi perhatian kepada apa yang berlaku pada angkatan bersenjata mereka.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Cakap banyak ko lon,beli A400 tp tak de duit buat biaya pemeliharaan kah kah kah...lagak malon cem banyak duit tp kanker ...kah kah kah

      Hapus
    2. Nak beli pesawat baru tak mampu.. Asik mendongak buat muka sepuluh sen harapkan hibah.. Hibah F16 la, hibah Hercules la.. Indon Darul Hibah..

      Hapus
    3. Cie cie yg beli Blackhawk 12 unit baru dan cash dari amerika ni yee.. gosipnya dihibahin Brunai tapi ditolak karena gengsi dgn predikat nya sbg negara Kaya.. πŸ˜€

      Hapus
    4. Anakwatan@ bercermin pakcik,malon terima hibah black hawk brunei,terima hibah kapal ronda dari australia dan jepun,malon jg terima hibah paladin USA,setakat ini malon jg minat terima hibah p3 orion jepun dan F18 hornet kuwait,rupanya malon nih tak bercermin diri ya kah kah kah kah...Kl indonesia dapat hibah f16 langsung di upgrade dgn cost US$ 750 million,dapat hibah 5 hercules dari australia langsung di upgrade,lha malon dapat hibah senjata rongsokan tetap sahaje rongsokan kerana tak de duit untuk upgrade senjata hibah kah kah kah

      Hapus
    5. errr tuan sejak bila Malaysia terima hibah Black hawk brunei tu baru ura-ura tak terima pun.... kapal ronda tu masih bagus boleh la pakai untuk mengawal kawasan maritim... pasal MPA jepun belum pasti tapi Malaysia nak beli yang baru MPA yang jepun kalau terima pun sekadar untuk membiasakan pilot malaysia dengan pesawat MPA yang beraiz besar berbanding pesawat sebelumnya... tu pun belum pasti terima ke tidak... kamu ni mat rempit dari 10 yang kamu kata saya boleh terima 1 saja hujah kamu.... hujah kamu yang lain kelaut... sebagai contoh PT-91M kamu kata bukan MBT....

      Hapus
    6. Intinya malays pon dapat hibah titik.. Sudahlah terima nasib itu pak cik. .

      Hapus
    7. Intinya malays pon dapat hibah titik.. Sudahlah terima nasib itu pak cik. .

      Hapus
    8. Gempur@ eleh cakap banyak,bersilat lidah pun ko tuh,the conclution is malaysia terima barang hibah jg walaupun banyak reason ko cakap...kah kah kah
      Bila tak paham pasal hakikat MBT tuh apa Jgn banyak cakaplah pakcik...kah kah kah

      Hapus
    9. Mau baru kek.. Mau hibah kek.. Kami terima semua yg penting ada yg mau ngasih... Lha elo. Mana ada yg mau ngasih... Sebenarx kalian ini hanya iri saja. Karena tdk ada yg beri hibah

      Hapus
  6. Sekiranya saya adalah anda @Mat Rimpit, anda lebih baik menggalakkan Presiden Jokowi anda untuk memperbaharui doktrin tentera anda. ,Anda bahkan tidak tahu apa yang negara anda membeli dan membina pesawat dan kapal yang tidak perlu bagi Angkatan Tentera anda tidak seperti Malaysia di mana semua perolehan ketenteraan dikaji semula oleh kerajaan dan dengan tujuan. ,Kami hanya baik kerana suatu hari nanti Indons dapat mendapat manfaat daripada pesawat Malaysia yang digunakan. ,anda mungkin berterima kasih kepada Malaysia suatu hari nanti

    BalasHapus
    Balasan
    1. Sekiranya saya menjadi Gem athaliah,saya akan demo najib dan kerajaan kerana strategi yg dijalankan tak tepat sasaran dan banyak case rasuahnya,example case scorpene yg katanya paling modern dikawasan tapi tak boleh selam,case beli A400 tapi kedepannya tak de wang untuk pemeliharaan dan maintenance A400,case Su30MKM yg katanya paling modern dikawasan tp ternyata tak boleh terbang kerana tak de sparepart,semua ini dapat membahayakan ekonomi malon kerana perolehan aset tidak dikaji dgn seksama dan penuh rasuah...well,sayapun maklum Gem dan 30 juta rakyat malaysia takut bila unjuk rasa kerana menurut saya malaysia nih belom merdeka sepenuhnya dan masih dijajah oleh orang malaysia sendiri,mari dunia dan UN mari kita bantu malaysia lepas dari penjajahan dari bangsa sendiri

      Hapus
    2. Gua kalau jadi gem bakal meracau kenapa mig 29 bisa (pancen) pensiun dini.. Su 30 kesulitan sparepart tiada pesawat workhorse yang efektif, Kedah class tiada missile tiada kor marine.. ngga punya heli Attack padahal claim kayaπŸ’¨πŸ’¨πŸ’¨πŸ’¨

      Hapus
  7. Kalau dari persepsi saya,

    Sebetulnya Malaysia lebih baik membeli MRCA daripada A400M ini.. kenapa ? Yang saya tahu A400M ini adalah pesawat berbadan besar dengan target bisa mengangkut Gempita Panser... saya juga baru tahu kalau Tank Pendekar itu tinggi badannya cuma setengahnya Gempita, kalau poto sendirian terlihat besar begitu dijejerin sama Gempita jadi tank cute banget.. hehehehe

    Alasan Malaysia salah satunya quick response membawa panser jenis ini dari Malaysia barat ke Malaysia bagian timur.
    Sekali bawa satu sortie berapa unit ? satu atau dua ?

    MRSS PT.PAL kalau gak salah $ 45 mil per unit... udah kebayang berapa banyak panser yang bisa dibawa dengan cost yg jauh lebih rendah. Bila alasannya adalah kecepatan pengiriman kayane di iklim damai kayak gini gak perlu cepat kirim lah, pakai MRSS sudah cukup bisa deploy puluhan panser dalam 3 hari. Jadi saya lebih prefer pembelian MRCA atau MPA atau MRSS ketimbang A400M ini.. untuk saat ini lho yaa saat Budget sedang teruk... kecuali kalau udah Kaya beneran kayak negara si anu... :-)

    BalasHapus
    Balasan
    1. anda silap bro.... MRCA dan pesawat pengangkut dalam objektif yang berbeza malaysia mahukan pesawat pengangkut pelbagai fungsi dengan saiz yang lebih besar berbanding hercules..

      untuk MRCA pada saya pertama ia KOS kedua Malaysia masih ada pesawat juang yang masih berkeupayaan tinggi mengawal ruang udara Malaysia...

      jika saya prolehan A400M adalah pilihan yang tepat dengan Malaysia yang terbahagi 2 iaitu semenanjung di barat dan sabah, sarawak di timur malaysia amat memerlukan pesawat sebagus A400M ini... 4 buah A400M mempunyai daya mengangkut yang cukup signifikan sambil dibantu oleh pesawat hercules dan cn235...

      berkaitan MRCA ia bukan satu yang SANGAT mendesak kerana Malaysia masih ada cukup pesawat untuk mengawal ruang udaranya..

      MRSS... itu kapal laut bro jangan samakan dengan kapal terbang... untuk tindak pantas membawa aset pertahanan udara adalah cara yang paling pantas berbanding laut walaupun daya angkut udara terbatas...

      Hapus
    2. Iya lah bro super, kapal MRSS nga bisa di samakan dengan kapal angkut udara kerna kebutuhan reaksi cepat harus dihantar melalui jalan udara, kalo menunggu kapal laut butuh 1 week to arrive in Sabah contohnya

      Hapus
    3. Maaf la Superstar. Anda komen seperti lebih tahu dari kehendak jeneral dan Mindef kami.

      Bak kate Gempurwira, MRCA dan Kapal Pengangkut mempunyai 2 objectif berlainan. MRCA tetap menjadi rencana TUDM. Yang mana beli dulu itu terserah kepada TUDM dan Mindef. Stop

      Hapus
    4. ordernya dari taon 2005 om super, order sukhoi bbrp tahun sblomnya, bgt bukan? sedangkan prog mrca setelahnya. brita bbrp bulan lalu repisi jadi LCA, hmmn.

      mungkin jaman segitu kebutuhannya berbeda kalo di bandingin ama keadaan skrg.

      oiya yang bner ini proyek $2.5 b ato $740m sich?
      dikita malah $2b dpt 5 bijik om super haha!😊😊😊

      http://defense-studies.blogspot.com/2015/03/malaysia-receives-first-a400m-airlifter.html

      Hapus
  8. Aku heran dan bangga, kok malaysia maju
    Tp kemajuannya kurang dilihat di youtube. Setiap tahun pasti ada yg baru. Tp yg jelas warganya sentiasa biasa2 aja. Good job malaysia πŸ‘πŸ‘πŸ‘

    BalasHapus
  9. A400M price tag stays at RM600m each

    Submitted by amir azree on Friday, November 13th, 2009
    Airbus Military A400M
    Local
    Friday, November 13th, 2009 09:45:00
    mighty
    MIGHTY: The first A400M prototype after its rollout ceremony on June 26, 2008 at the EADS Military Transport Aircraft Division facility in Seville, Spain

    MALAYSIA will not have to fork out extra money for the four Airbus Military A400M air-lifters that it signed for in 2005.
    This means that the Malaysian A400M will cost around RM600 million each, some RM43 million cheaper than the aircraft list price. The list price of the A400M is US$190 million (RM643 million).

    It had been speculated that purchasing countries may have to fork out more money for the A400M than originally envisaged due to the delays to the programme and the reduced number of planes to be manufactured.

    Defence Minister Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi told Malay Mail on Wednesday that the matter was conveyed to him during meetings with officials from the Airbus Military during the Paris Air Show in June.

    The government and Airbus Military signed the RM2.5 billion contract at the Langkawi International Maritime and Aerospace (Lima) 2005, for the supply and delivery of the four A400M air-lifters.

    The A400M is designed to offer an increase in range and air-lift capacity compared with the current Royal Malaysian Air Force (RMAF) main air-lifter the Hercules C-130.

    The A400M is capable of performing strategic operations: long range, large capacity, high-cruise speed, tactical missions rough, short and soft-field performance, autonomous ground operation, low speed/low level operations, aerial delivery and “in-theatre” tanking operations as well as receiving and dispensing fuel.

    Ahmad Zahid said the first aircraft for RMAF was expected to be delivered in 2015, two years behind schedule.
    Asked about the delays that had blighted the A400M project, Ahmad Zahid said the first prototype was expected to fly by year-end and the first aircraft was to be delivered to the French air force within the next three years.

    Ahmad Zahid said it appeared that the project was going in the right direction for the RMAF. At the signing ceremony for the four air-lifters in 2005, Prime Minister Datuk Seri Najib Razak, who was then defence minister and deputy prime minister, said the new aircraft would supplement the fleet of 15 C-130 Hercules RMAF was operating.

    The Hercules, he said, would continue its role until it was no longer economical to operate. As part of the offset package, Composites Technology Research Malaysia Sdn Bhd received work packages worth some RM1 billion for the design and manufacture of A400M airframe components to be delivered worldwide.

    The A400M has been bedeviled by cost overruns and delivery delays over its massive turbo-prop engines. The first planes were to have been delivered at the end of this year, but the programme is running at least three years late.

    The British government, one of the founding members of the A400M project, is expected to decide soon, whether to continue its participation in the programme soon.

    Meanwhile, Ahmad Zahid confirmed that the ministry will continue to fund the RMAF Hercules maintenance
    programme.

    He said the Hercules remained an important asset despite its age. He said some of the older Hercules aircraft may need an upgrade but the cost was cheaper than buying new aircraft. RMAF operates 15 Hercules aircraft, some of which have been in service since the late 70s.

    https://web.archive.org/web/20110628201305/...ays-rm600m-each

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kah kah kah...tak pe,songlap je...kah kah kah

      Hapus
    2. Dr AZ Hamidi, hmmn kdengarannya cem tetangganya om smili kyknya dech 😎😎😎

      Hapus
  10. CTRM selesai bina 25 peratus komponen

    Langkawi: Composites Technology Research Malaysia Sdn Bhd (CTRM) sudah menyelesaikan lebih 25 peratus daripada 184 set penghantaran komponen pesawat yang perlu dikeluarkan di bawah program pengeluaran bahagian pesawat Airbus A400M.

    Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulannya, Che Akhma Ismail berkata, ketika ini sebanyak 47 pesawat sudah siap dikeluarkan Airbus dan pihaknya perlu menyelesaikan baki set bahagian pengangkutan strategik baru itu menjelang 2020.

    Beliau berkata, apabila selesai kelak, nilai sumbangan pendapatan yang diraih daripada kontrak itu dijangka mencecah RM700 juta iaitu antara lapan dan sembilan peratus kepada kumpulan itu.

    “CTRM terbabit dalam pengeluaran A400M seperti sebahagian ekor pesawat A400M, sayap dan penutup gear pendaratan yang mana kami adalah pengeluar tunggal bahagian terbabit.

    “Ini bermakna kami memiliki hak eksklusif sebagai syarikat yang mengeluarkan bahagian terbabit bagi model ini sebelum dihantar kepada Airbus untuk melengkapkan pemasangan sebelum dipasarkan,” katanya, semalam.

    BalasHapus
  11. enjin pesawat nie hilang songlap 2 bijik

    BalasHapus
    Balasan
    1. Budak baru nk up ye bang

      Hapus
    2. Suwandaru tu bdk ingusan lagi tu... setiap commentnya songlap, songlap, ibunya dulu fobia sama pemerintahan suharto gitu. .. Terlalu banyak songlap, Alhamdulillah sekarang ni Indonesia diperintah presiden baru udah semakin maju, tapi monkey like suwandaru masih di takuk lama..

      Hapus
    3. Malaysia malaysia kalau malu lihat kemajuan kententeraan jiran ajak kerja sama, jangan tabiat iri dan dengki tu juga dipelihara

      Hapus
  12. SELAMAT DATANG DI WWW(.)WSD4D(.)NET
    Togel Online | Togel SGP | Togel HKG | Judi Online | Judi Bola
    1 USER ID UNTUK SEMUA GAME
    - SPORTSBOOK
    - TOGEL
    - 6 GAME POKER
    - Casino
    - Sabung ayam
    - Tangkas
    - Slotgame
    - Habanero
    - Tembak ikan
    - Batu goncang
    - dan game lainnya

    BONUS YANG MENARIK DARI WSD4D(.)NET
    - BONUS NEW MEMBER 100% SPORTSBOOK
    - BONUS NEXT DEPOSIT 10%
    - BONUS DEPOSIT 30% SPORTBOOK
    - BONUS DEPOSIT SETIAP HARI UP TO 20,000
    - DISKON TOGEL 2D : 29% | 3D : 59% | 4D : 65%
    - BONUS CASHBACK UP TO 15% SPORTSBOOK
    - BONUS CASHBACK SABUNG AYAM 5% UP TO 10%
    - BONUS CASHBACK GAMES & TANGKAS 20%
    - LIVE CASINO ROLLINGAN 0,8% (NO LIMIT)
    - BONUS ROLLINGAN POKER & DOMINO 0,3%
    - BONUS REFFERAL 2%

    MIN DEPO & WD CUMA Rp.50.000,-
    BCA - MANDIRI - BRI - BNI - DANAMON
    UNTUK INFORMASI SELANJUTNYA BISA HUB KAMI DI :
    LIVECHAT WSD4D(.)COM YANG ONLINE 24 JAM
    Pin BBM : D887ECDB
    LINE : wsd_4d
    WECHAT : wsd_4d
    SKYPE : VINA WSD
    WA : +855964903955

    TOGEL ONLINE
    SLOT GAMES
    LIVE CASINO
    SPORTSBOOK
    SABUNG AYAM
    POKER & DOMINO

    PREDIKSI BOLA
    PREDIKSI TOGEL
    BERITA BOLA

    VIDEO SEKS
    VIDEO MESUM
    CERITA SEKS
    CERITA MESUM

    BalasHapus
  13. Apakah a400 rmaf ini sering terbang barat dan timur

    BalasHapus
    Balasan
    1. Setakat nih seringlah,tapi pa bila masa esok tak de wang beli sparepart maka bengaplah di hanggar...kah kah kah

      Hapus
  14. adakah enjin pesawat nie akan pergi argentina sebagai besi buruk?

    BalasHapus