10 Februari 2018

Singapore Technologies Unveils 6x6 Jaeger UGV

10 Februari 2018


The Jaeger 6x6 can be configured for a number of roles, such as with this surveillance mission fit. (photo : ST Engineering)

Singapore Technologies Kinetics has revealed a 6x6 variant of its Jaeger multirole unmanned ground vehicle (UGV) at the Singapore Airshow 2018.

The skid-steer, all-terrain vehicle (ATV) weighs 730 kg and can carry a payload of 250 kg. Power is provided by a hybrid-electric propulsion system (lithium-ion battery and diesel generator). A fully loaded Jaeger 6x6 is capable of travelling at speeds of up to 16 km/h for as long as four hours in electric drive mode, but its endurance can be extended to 24 hours with onboard charging via the generator.


Jaeger UGV (photo : Army Recognition)

The Jaeger can be controlled using two methods: line-of-sight direct tele-operation via a portable control unit with an approximate range of 1 km, or semi-autonomous navigation using a combination of 2D LiDAR and GPS for obstacle avoidance and navigation respectively.

Israel’s Automotive Robotic Industry (ARI) provides the base platform in the form of its AMSTAF vehicle, while ST Kinetics and ARI jointly develop the robotic aspect.

A number of mission fits are available for the UGV, including a remote weapon station, mast-mounted electro-optical infrared (EO/IR) payload for reconnaissance, surveillance, and target acquisition (RSTA) missions, stretchers for medical evacuation, and a communications relay package. The vehicle’s payload bay can also be utilised for carrying other equipment and stores.

(Jane's)

42 komentar:

  1. Ooh, ada Isroil toh didalemnya.. ya sudah....:D

    BalasHapus
    Balasan
    1. Banyak lho alutsista singapur yg desainnya awalnya berasal dari desain negara lain yg dicustomized tingkat berat...walo tentu saja singapur siap sedia dana yg tak keciluntuk mewujudkannya.

      RSS.Formidable yg master desainnya dari frigat lafayette dg modifikasi yg sangat jauh dibanding desain aslinya...atau LMV yg asalnya dari desain MCMV-80 Saab dengan modifikasi pada pilihan lambung baja dan superstructure dr bahan karbon komposit (desain aslinya full karbon komposit),juga tak ketinggalan terrex yg berasal dari desain irlandia

      Hapus
    2. Terex kan dari Turki mas, ama Otokar..

      Hapus
    3. Habis la indon kali ni... πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜Ž

      Hapus
    4. Dein,don ni terhaibat,aset kosong pun dibanggakan lg,biar kri hanya di dock dan jet bnyk tak bolih terbang,asalkan jaguh.salam pandur 4 bijik,dan btr-4 4 bijik aje..

      Hapus
    5. Haibat kali jiran satu ini tak seperti jiran yg sok jaguh malonsial tak boleh bina apapon kecuali toilet jer.... keh keh keh
      Salam budget kecik hutang 67peratus.

      Hapus
    6. Luthfi arya.. loe tau tak kat malaysia ni yg bina jamban utk rakyat malaysia banyak dari spesis indon je... kami tunggu bayar je.. keh keh keh.. tak rasa terhina ke...

      Hapus
    7. Dein anak hharam hasil rogol iya kah??

      Hapus
    8. Dein, makin bodohlah ko lon bina jamban pun ko tak reti wang yng ko pake bayar dari jual dadah keh?? Apa yg ko bisa lon?? Rogol Rasuah Songlap dan tempel stiker sajakah lon.

      Salam budget kecik n salam buat si rosmah.
      Kehkehkeh...

      Hapus
    9. Lihat sahaje@ tak terbalik ko tu ruk,kedah class dan merajalela ompong tak de missile,sukhoi malon tak boleh terbang kerana tak de sparepart kah kah kah

      Hapus
    10. Dein@ spesies beruk malon tak de quality,di mana2 di seluruh dunia spesies beruk malon banyak yg jadi bandar dadah dan teroris...kah kah kah

      Hapus
    11. Singapore dan israel mmg gak dpt dipisahkan..kadangnya dlm diam meminta bantuan dan nasihat israel utk negaranya

      Hapus
  2. kalo gak kepake buat tugas utamanya,
    bisa buat bawa rantang pasukan infantri nich, ama skalian bawa xtra amunisi haha!😊😊😊

    yak beli satu 😳☝, yg fenting punya haha!

    BalasHapus
    Balasan
    1. Pak wendi,ko nak buat ape ni?ni blog military le,jom la kite borak pasal military.kalau nk ckp pasal bende lain kat lain la.

      Hapus
    2. Iklan begini tlg di band saja admin, merusak tujuan blog ini, yg jelas merusak iman, tlg admin, diband saja IP addres iklan begini, terima kasih...

      Hapus
    3. Dah minta tolong admin dia?? Ha ha ha

      Hapus
  3. Balasan
    1. Budak satu ini suka kali menangis rupanya. .
      kesian ko lon...

      Hapus
  4. Akhirnya deal juga pembangunan bengkel / MRO untuk helikopter antara rusia dan thailand, padahal banyak helikopter angkut dan beberapa heli tempur buatan rusia yg di gunakan tni dan sipil ,tapi sayang indonesia di acuhkan tak dianggap Wkwkwk, mengenaskan

    BalasHapus
    Balasan
    1. Diacuhkan?
      Namanya deal itu setelah ada nego yg saling untungin 2 pihak, kalo pabrikan ga liat prospek yg untungin di dia, ya ngapain..
      Kitanya maunya njagakno pabrikan mereka, ga mau invest blas, morotin itu maah..emang enak..?

      Hwekekekekek.. :D

      Hapus
    2. Indon jangan mengalah mesti kena buat jugak ni.. mana mungkin kena kalah dgn negara kecil.. πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    3. Kalo malon buat toilet aja ya lon... kehkehkeh

      Hapus
    4. Sian.. indon beli banyak aset dari russia tapi thailand yg dpt hasilnya..... sebab russia tahu indon negara banyak rasuah... maaf jamban malaysia kami upah balaci indon buat... πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    5. Lebih kasian malaysia dungu bin pandir bin majnun tak bisa beli apapun..cuma boleh beli pisang sama kacang

      Hapus
    6. Dein@ malon beli sukhoi tp rusia tak kasi sparepart kerana malon raja rasuah dunia...kah kah kah

      Hapus
  5. Selamat pagi dan salam f16 buanyakk rusak.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Salam songlap salam rasuah salam budget kecik dibagi 5
      Dan terakhir salam hutang 67peratus ya lon.
      Kehkehkeh...

      Hapus
    2. Kami ok je.. dari negara seberang beli aset banyak tapi just utk tayang masa parade je... lepas tu simpan store.. pastu adalah rakyatnya mendunia..

      Hapus
    3. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    4. Malaysia nonton parade nya sajalah kat youtube, tak punya wang buat belanja soalnya...hi hi hi

      Hapus
    5. Lihat saja aka tentara kabur@ ada link f16 indonesia banyak rosak,kl link sukhoi malon tak boleh terbang banyak...kah kah kah

      Hapus
    6. Dein@ ruk mana link tayang waktu parade,harimau hitam jadi dan akan di produksi,apache sudah datang,sementara malon dah bising sangat sejak 2009 nak ganti mig29,nak ganti nuri,nak beli tiger tp sampe sekarang malon hanya besar nafsu tenaga kurang...kah kah kah

      Hapus
  6. trak mainan yang sangat baik untuk anak-anak

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ha ha lucu liat bangsa mu industri militernya terlemah kat serantau tapi paling banyak komentar

      Hapus
    2. Gem beruk malon tak boleh bina apa2 sombongnya minta ampun kah kah kah

      Hapus
  7. anda juga comel seperti Presiden pelik anda. ,Negara trafik yang miskin dan berat. ,Tidak ada peningkatan di Jakarta untuk banyak pencemaran dan lalu lintas.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kalau mau bicara lalulintas masuk saja ke forum lalu lintas pakcik.

      Hapus
    2. Malon tak sadar,utang malon dah 67 berbanding seratus,gara2 rasuah 1MDB malon bangkrup tak boleh beli apa2,nak beli jet pejuang baru malon mesti tunggu masa 20 tahun kah kah kah...mari sumbang koin buat malon Wkwkwk

      Hapus
    3. @Rachman Hakiki anda benar-benar seorang idiot seperti kakak anda @Mat Rimpit. ,lebih baik menutup mulut anda jika anda tidak mempunyai pengetahuan sama sekali

      Hapus
    4. Gem@ hahaha...jgn malu2 lah lon semua dunia tahu malon punya banyak utang,ko baca semua media di dunia semua cakap utang malon 67 berbanding seratus...kah kah kah...media dunia lho yg cakap bkn mat rempit yg cakap Wkwkwk

      Hapus
    5. @Gem anak dungu hasil persilangan keledai dan beruk

      Hapus