10 Februari 2018

Two MD530G Helicopters to be Placed at Lahad Datu Base by April

10 Februari 2018


MD530G helicopter (photo : MD helicopters)

Two McDonnell Douglas helicopters to be placed at Lahad Datu base by April

PUTATAN: The Defence Ministry has announced that two McDonnell Douglas (MD) helicopters will be based at the Lahad Datu Forward Operating Base by April.

Its minister Datuk Seri Hishammuddin Hussein said the air defence asset was a light combat type helicopter used in security surveillance.

He added that the total assets to be kept at the base would be announced later but for a start, there would be the two helicopters.

"If we look at the MD helicopter, it is not the same as combat helicopters such as the Apache and Tiger but for now this asset is adequate for the threat we are facing in Sabah," he told reporters during his visit at the army Lok kawi camp here.

Also present were deputy chief minister Datuk Yahya Hussin, Army chief Tan Sri Zulkiple Kassim and Defence ministry Director-General Datuk Seri Abdul Rahim Mohd Radzi.

Hishammuddin added that the ministry was looking at another four or five aircraft for patrolling purposes along the east coast of Sabah.

"The decision on the asset was made based on technical and financial aspects and the packages offered."

Meanwhile, Hishammudin said the Trilateral Maritime Patrol (TMP) between Malaysia, Indonesia and Philippines will continue to be strengthened.

He added that a visit involving armed forces from three countries will be held at Tarakan in Indonesia next month as the follow up from last visit in Tawi-Tawi Philippines.

"The navy from both countries has implemented seven Rendezvous (RV) at Sulu sea since TMP was launched last June. "

On other development, Hishammuddin asked the relevant industries to channel some of their profits for Corporate Social responsibility for the army and retired personnel.

(NST)

71 komentar:

  1. Wow ...

    Mimin pinter banget cari beritanya ...

    Pasti dibawah ramai lagi ...

    Saling berbaikan xixixi .....

    BalasHapus
  2. It seems there is an issue with the MD530G. Interesting to know what it is from an update.

    http://www.malaysiandefence.com/communication-breakdown/

    "SHAH ALAM: Communication Breakdown. It appears there is something brewing on the MD530G light scout attack helicopter program. Its got nothing to do with deliveries or similar things. This of course have been settled after what had happened last year.

    I will not explain the full details of whats brewing here, suffice to say I am wary of getting caught in the middle of this thing. I am cautious as the MD530G have brought me some grief already and its likely that it will continue to do so.

    And no, what I am saying here, its not my opinion! Of course if the issue is settled in time for DSA 2018 in April, I will update this posting. In the meantime, I will grab some keropok and sit back."


    BalasHapus
    Balasan
    1. MD kayaknya udah collaps nggak kuat saingan sama boeing & airbus. Mirip kasus foker belanda yg tutup dan pesawatnya masih byk dipake di indonesia baik sipil & militer. Spare part sampe harus nyari kanibalan. Kasihan malon udah bajet kecik dibagi 5, beli heli pabriknya dah bangkrupt.

      Ketik = hahahaha

      Hapus
    2. So apa masalah indon πŸ˜† sakit hati ke..kah kah kah... baru helikopter md.. dah sentap macam org gila.. kalau malaysia beli apache mahu terus gila rasanya... hahahahhah

      Hapus
    3. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    4. Dah mantap sangat heli tu untuk malaysia, dah itu yang paling canggih yg malaysia boleh punya dan guna..hi hi hi

      Hapus
  3. menghadapi ancaman pengganas...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Lumayanlah ada dapat wang kopi lah tuh...kah kah kah

      Hapus
    2. Boleh.boleh..jangan pakai F 18 bro.

      Hapus
    3. heli ni dilihat sesuai untuk menghadapi ancaman pengganas seperti apa yang berlaku di tanduo Lahad datu tempo hari....

      Hapus
    4. Elok la korang duk cerita elok bagai.. budak2 indon ni bukan nak tahu sangat pun.. join just nak kutuk je... apa lagi pakat la kita kutuk diorg pulak...

      Hapus
    5. Dein aku rasa koorang punya badan tak tinggilah, tapi pendek..jadi otak berdekatan sama pantat..isinya otak koorang kotoran semua

      Hapus
  4. Mas @wahyou itu link di malaysiandefence maksutnya gimana mas ? Aku kurang jelas... ada kekhawatiran apa terhadap heli MD ini ?

    Communication Breakdown yg saya tahu arti luasnya tidak mendapatkan informasi secara utuh kemudian tetap dilakukan. Tapi gak ngerti kalau case heli MD. Downgrade senjata kah ? Atau salah spesifikasi helinya ?

    BalasHapus
    Balasan
    1. I have no idea. Maybe non-technical issues. But clearly from the article there is an issues. Lets wait for the update from Malaysian Defence blog.

      Hapus
    2. Hmm... jangan2 kekhawatiran yg saya tulis dulu masalah akan ditutupnya mcdonnel douglas akan terjadi ? Kalo kejadian bakal berimpact pada delivery dan terutama kelangkaan sparepart.

      Kalau baca di website luar bahkan pilot2 di eropa udah gak mau pake pesawat komersial MD series dan resmi akhirnya pensiun dengan penerbangan terakhir setahun atau dua tahun lalu.

      Yah mudah2an prediksi saya meleset dan MD tetap survive.

      Hapus
    3. Well from the article the author Marhalim Abas seems very upset.

      Hapus
    4. Ini masih ada satu airlines yg pake ternyata...

      http://www.flightzona.com/2018/02/03/pilot-anjing-gila-lebih-cepat-naik-pangkat/

      Hapus
    5. MD kayaknya udah collaps nggak kuat saingan sama boeing & airbus. Mirip kasus foker belanda yg tutup dan pesawatnya masih byk dipake di indonesia baik sipil & militer. Spare part sampe harus nyari kanibalan. Kasihan malon udah bajet kecik dibagi 5, beli heli pabriknya dah bangkrupt

      Hapus
    6. MD gak kuat bila bersaing melawan helikopter buatan Boeing bro

      Hapus
    7. @superstar

      Ini ada mungut info dari sebelah, tentang perfoma heli MD-530G...

      "Afghanistan’s Newest Attack Helicopter a ‘Total Mess’? : thediplomat.com/2015/09/afghanistans-newest-attack-helicopter-a-total-mess/"...ternyata gak galak-galak amat kalo dibandingkan dg fennec TNI AD

      Hapus
    8. Versi malaysia dan pakistan berbeda,malaysia punya masih gak dipake oleh mana2 negara..ia adalah versi baru yg dinaik taraf dgn kemampuan yg lebih mumpuni

      Hapus
  5. wow.... comelnyer heli nie....kecik macam toys tadika kawan aku,.,boleh la wat main taman tadika.....winggg..,wuuunggg

    BalasHapus
  6. Ini baru presiden yang berani. Great Job Durterte πŸ’ͺ

    https://www.jejaktapak.com/2018/02/10/duterte-selalu-ada-embel-embel-batalkan-saja-pembelian-16-helikopter-dari-kanada/

    BalasHapus
  7. rasanya kedatangan MD530G ni sekali dengan DSA 2018...

    BalasHapus
  8. enjin heli nie bertahan 2 tahun jer....lepas tu pergi argentina

    BalasHapus
    Balasan
    1. wow..anda yang lebih tau...SYABAS!!

      Hapus
    2. Kah kah kah...enginenya pergi ke argentina lah tuh

      Hapus
    3. troller tegar udah di mari..satu nya bocah daru-daru..

      satunya lagi mat rempit speda motor versi indo..

      Hapus
    4. Tak usah lah khawatir engine songlap. Kilang MD dah bangkrupt, mau cari dimana spare part engine kah kah kah

      Hapus
    5. Jejak@ tak ko tengok keh kawan2 ko satu negara dgn mu itu lebihan dari troll,bully dan cakap hinapun sering dihantar teman ko tuh,cermin diri pakcik

      Hapus
    6. ane pun dalam process menasehati mereka...terus loe nga usah lah memancing troller di mari

      Hapus
    7. Malaysia beli 6 buah ke tu.. dah kutuk pasal md dah bangkrupt.. takpe kalau takde sparepart kita hibah kat indon .. agak2 diorg nak tak... kah kah kah

      Hapus
    8. Hibah??? Nak belagak he, wang belanja military weapon pun tak ade

      Hapus
    9. Dein@ indonesia tak level heli burok cem MD530 MALON,indonesia ada heli apache,kl MD530 cocoknya buat malon miskin yg budget habis di bagi 5 Wkwkwk

      Hapus
    10. Masih dungu lg mat rempit ni rupanya yah..haha

      Hapus
  9. dengar citer komisyen heli nie sangat best..,,bagi sikit lar tu.,,

    BalasHapus
  10. Kalau cerita senatron gini lah gayanya... BABI pun bisa terbang... MD memang sudah tiada lama.. tapi kemana pergi nya mereka!!... sudah jadi sebahagian daripada BOEING COMPANY... sayang sekali bijak hanya pada nama.. tetapi ternyata pemikiran nya seperti hahaha......

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kah kah kah...Cem ni lah perangai budak2 malay tuh,tak apa2lah cakap yg dihantar penuh troll dan bual yg penting boleh eksis dan boleh tunjuk pandai kah kah kah...MD tuh bkn lah bagian dari syarikat Boeing pakcik,Hughes Mcdonald Douglas tuh syarikat tersendiri dan tak tergabung dari syarikat BOEING...setakat nih kerana kesulitan budget/wang MD hanya boleh bina helikopter sahaje,adapun aircraft yg di bina kalah bersaing dgn aircraft binaan Boeing...adapun aircraft binaan MD cem jet pejuangF5,DC-9,DC-10 dan terakhir MD-82 dan MD-90 kalah dalam persaingan dgn aircraft binaan Boeing

      Hapus
    2. Mat rempit troller tegar tapi biasa la.. troller takan mengaku dia troller.. ibarat org yg berak tepi jalan takan mengaku dia berak tepi jalan kan... πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    3. Dein ni ucap kalau tak seputaran berak. Tai, Jamban, dubur, dah faham aku, koorang lahir pasti kat tandas...is is

      Hapus
    4. Dein@ ko pun sama buroknya dgn ari zan sama2 beruk,aq hantar cakap penuh bukti dan fakta yg kuat,korang berdua yg selalu troll,iri hati dan penuh bual,cermin diri ruk

      Hapus
  11. Wow ramai nye penganalisis militer malaysia. Mane link MD bankrup. Nak tgk sikit

    BalasHapus
    Balasan
    1. Tu je la ayat cliche troller indon.. suruh cari sendiri..kah kah kah. Nampak sangat bodonya...πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    2. Tak pandai kah cari sendiri...mana lebih pandir..kalau bantah bagi link untuk bantahnya, jangan suruh orang cari kan, nampak budak malaysia pemalas sangat

      Hapus
    3. Rachman@ biasalah beruk malon nih,dah dihantar linkpun di kata bohong sama beruk malon,sebenarnya mereka tuh iri semua bro

      Hapus
    4. Alah klu takde ckp jela takde. Takyah nk beruk2 org pulak. Diri tu klu tak prsn pandai tak sah.

      Hapus
  12. sekadar nak beri maklumat order baru untuk Heli MD530 ni.. saya tak nampak la pulak kebimbangan cerita pasal bankrup ni... kalau teruk pasti org tan nak order lagi ye tak...

    GWINNETT COUNTY POLICE DEPARTMENT AVIATION UNIT ORDERS NEW MD 530F
    https://www.mdhelicopters.com/gwinnett-county-police-department-aviation-unit-orders-new-md-530f.html

    MDHI Awarded $1.4 Billion IDIQ for Armed Scout Attack Helicopters
    https://www.mdhelicopters.com/mdhi-awarded-$1.4-billion-idiq-for-armed-scout-attack-helicopters.html

    Virginia Beach Purchases New MD 530F
    https://www.mdhelicopters.com/virginia-beach-department-of-public-works-purchases-new-md-530f.html

    MD Helicopters Signs McMahon Helicopter Services as Authorized Sales Agent; Announces Purchase of VIP-Configured MD 500E
    https://www.mdhelicopters.com/md-helicopters-signs-mcmahon-helicopter-services-as-authorized-sales-agent.html

    US approves MD 530F helos for Kenya
    http://www.janes.com/article/70001/us-approves-md-530f-helos-for-kenya

    BalasHapus
    Balasan
    1. Biasala bro.. diorg create isu lepastu bergabung ramai2 bantai.. nampak macam betul tapi hoax je... yg tak boleh blah diorg kata malaysia buat senjata laser dekat kapal perang.. padahal takde satu pun dalam forum kita org dok cerita pasal senjata laser ni...

      Hapus
    2. Adalah dengar malaysia dah bina senjata laser, tot dengan power rangers

      Hapus
    3. Dein@ Iyelah lon cem mn malon bina senjata laser bila uniform askarpun masih import tak boleh di bina malon sendiri

      Hapus
    4. Uniform atm buatan tempatan..company jakel.. rasanya tu uniform navy kot... tapi takpe skrg jakel pun dah pandai buat uniform...lepas ni takde la indon nak.dpt projek tu dah... sama macam kes mro helikopter russia tu la.. yg pakai banyak aset russia ni indon tapi thailand yg dapat projek ni.. kenapa tu ye.. sebab indon terlalu berbangga diri sehingga buat org lain taknak bekerjasama direct dgn mereka... thailand lebih terbuka...

      Hapus
    5. Buat tandas sahaja malaysia tiada kuasa tabya dein si anak tandas

      Hapus
    6. Dein# company jakel yg buat tp ia beli dari indonesia Wkwkwk...tak masalah bila indonesia tak dapat MRO knp pula ko yg panas lon Wkwkwk

      Hapus
  13. Lebanon to receive MD 530G helicopters

    The Lebanese Armed Forces (LAF) will receive six MD 530G helicopters as part of a USD120 million arms package from the United States, the US embassy in Beirut announced on 13 December.

    http://www.janes.com/article/76418/lebanon-to-receive-md-530g-helicopters

    BalasHapus
  14. Triumph Agreement with MD Helicopters Extends Support for the MD 530F Cayuse Warrior

    ayat ni paling menarik
    "In support of these awards, Triumph’s Integrated Systems – Geared Solutions in Macomb, Michigan, will extend deliveries of the main rotor gearbox and tail rotor gearbox through 2022 for current and future delivery orders."

    https://www.businesswire.com/news/home/20171009005991/en/Triumph-Agreement-MD-Helicopters-Extends-Support-MD

    BalasHapus
  15. Malaysia sibuk mempromosikan kedamaian dan kestabilan di rantau ini manakala Indons sibuk mempromosikan bot pisang mereka dan keranda terbang walaupun tanpa pelanggan.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Sibuk promosikan kedamaian dan kestabilan karena gakda lagi uang...wakakak...salam budget kecik dibagi lima

      Hapus
    2. Keranda terbang tuh nuri lah n sukhoi malon tak de sparepart...kah kah kah

      Hapus
    3. Malaysia sibuk niaga dadah lah

      Hapus
    4. Betul sekali gem ... Malaysia promosi perdamaian saja karena tak pake biaya, cukup membual saja kahkah ... Mu promosi yg lain gk bisa karena tak punya apa apa kah kah

      Hapus
    5. Biasa la .budak budak indon..kalau sembang mesti besar taik dari dubur... lepas tu terkoyak la... keh keh keh... kita beli 6 md diorg dah kecoh tuuuu.. mendunia katanya... teringat pulak indon dapat barang hibah dari us... beli kapal selam pake powerbank.. tak bayar biaya utk pesawat ifx korea dan kapal siluman yg terus siluman sehingga navy mereka pyn twrcari 2 sampai sekarang... πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    6. Ada dein anak tandas..malaysia apa prestasi military koorang..oh ya lupa rupanya ada; malaysia juara umum lomba tembak Tentera Darat Asia Pasifik kan

      Hapus
    7. Apalah yg dibanggakan dari malon,indonesia punya project IFX dia iri,indonesia punya project medium tank dia iri,indonesia punya project submarine malonpun iri dan terus cakap sembang dan tanpa melihat pasal negaranya yg tak boleh bina apa2

      Hapus
  16. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  17. Rachman dna ulang cerita pasal pertandingan menembak je ke.. jom la kita ulang pasal tni kabur naik taksi... kita takde nak irihati la pasal apa yg indon buat.. cuma geli hati je... bila bercakap punya sombong dan berlagak hakikatnya ifx takde biaya...medium tank join venture dgn turki.. ingatkan 100% indon punya.. kapal selam lemah tenaga batin... terpaksa pake powerbank.. tu la org kata.. jangan sembang melangit tapi taik penuh didubur... πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

    BalasHapus
    Balasan
    1. bro jangan macam ni...
      ptriotik dorg still kuat tu..
      nanti down dah x de dah mcam ni.
      rindu pulak kita nak tngk perangai tangtungtang

      Hapus
    2. Iya patriotik tuh mesti kuat jangan tengok bendera jalur gemilang di bakar cuma diam sahaje

      Hapus
    3. Cie Cie beruk dein iri malon tak de kebolehan bina weapon Wkwkwk

      Hapus
    4. Jgn sebut kabur,nickname sy tu..terasa sy..haha

      Hapus