12 Februari 2018

Vietnam Upgraded its Navigation Equipment for the Su-30

12 Februari 2018


Radio-controlled navigation RSBN-4N of Vietnam (photo: PKKQ)

According to the PK-KQ, Vietnam has successfully upgraded the RSBN-4N - a precision navigation system for multiple aircraft at distances up to 500km.

The RSBN-4N is a special, extremely important weapon that guarantees direct service to landings and flight commanders.

Over many years of use, most of the RSBN-4N automatic radio transmitters have been degraded, many of the spare parts have been used up, making the technical specifications difficult.

Prior to this fact, with the mission of repairing large information equipment, radar, light assurance flights; repairing and equipping the command information of the Military; PK-KQ's specialized equipment and accessories, and the A40 plant under PK-KQ QC have improved the RSBN-4N radios.

The improvement not only prolongs the useful life but also improves the accuracy and helps to provide sufficient information to the headquarters at all levels (division, service, ...) outside the traditional range of the station, direct service of the regiment.

As an indispensable system in the PK-KQ, the RSBN-4N system is responsible for piloting RSBN-4N aircraft to service pilots as well as commanders and related submarines. To ensure flight safety in training and combat readiness.

According to the manufacturer of OPK (Russia), this special ammunition unit, Russian original RSBN-4Ns can provide accurate navigation for hundreds of aircraft at the same time. at a maximum distance of 500km.


RSBN-4N system of the Vietnam Air Force (photo : DatViet)

According to the OPK Manufacturing Corporation, together with RSBN-4NM, the manufacturer also supplies Vietnam with PRMG-76UM system.

"OPK continues to provide Vietnam with next-generation navigation systems, the RSBN-4NM navigation radio system and the PRMG-76UM radio lighthouse. similar in Russia, "the OPK statement quoted.

RSBN-4NM provides continuous indication of the pilot position of the aircraft and helicopters on any direct or scheduled direct flight in the lighthouse area operation of radio.

The PRMG-76UM, for its part, guarantees the aircraft landing day and night at fixed-range aerodromes in manual, semi-automatic and automatic flight mode on aircraft conditions. It is equipped with RSBN-2S or its variants.

"This is the second shipment that we have been selling to Vietnam for the last 3 years." When making RSBN-4NM systems, the PRMG-76UM uses the necessary measures to ensure that its systems, we operate in all areas of Vietnam.

Our factory continues to sign contracts and provide other navigation and landing systems for Vietnam," said Director of Polyot radio plant (OPK unit), Mr. Evgeniy Nikitin dad.

(Sputnik)

110 komentar:

  1. Upgrade aje vietnam ni.ini baru bagus.baru la aset boleh digunakan dgn bagus dlm perang dan tak hanye utk parade.kah kah kah.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Cem ni lah vietnam ikut indonesia upgrade sukhoinya,bkn cem negara sebelah sukhoinya tak boleh terbang kerana tak de sparepart ...kah kah kah

      Hapus
    2. Malon pesawat tempur canggih sangat ada fitur eject Kat hanggar dan Role untuk hanguskan kebun sawit muehehehe..

      Hapus
    3. Kah kah kah..yela yela.ambik la nk menang.bosan lak aku kat sini.takde troller yg hebat kat sini.mat don hanye mampu merepek tanpe bukti sbb malu nk ngaku kelemahan sendiri.

      Hapus
    4. Kah kah kah...aq gelak tawa baca cakap beruk malon nih,di hantar bukti pun tak de dibaca,bila dibacapun beruk cakap sembang dan tak de percaya,beruk cuma percaya sama cakap trollnya Wkwkwk

      Hapus
    5. Lihat aje apche Tni tak ada senjata ix ix ix ix Rudai hillfire tak ada ix ix ix Bikin parade terima je hakikat ini ok Mat lampir.

      Baru terima apache udah bikin parade ok, patut apache gunakan untuk melatih orang baru, baru terima 1minggu bikin parade bikin malu aje

      Hapus
    6. Ko panas ea?pasti lg panas lepas bace link-link yg aku bg ko kan.kah kah kah.pg kedai don beli kipas.makin teruk dan kesian aku tgk ko.salam komodo 60 bijik dan salam amx vci hanye tinggal 70 bijik

      Hapus
    7. Lucu banget fitur pesawat malon ya kih kih kih

      Hapus
    8. Yang malu malon ngga mampu beli heli Attack.. heli Apache Indonesia paling canggih dan full weapon bikin malon iri dan nangis wakikikik

      Hapus
    9. Malon Destroyer patutnya negara kamu patut malu baru terima apache bikin parade ok.. Tak ada negara di dunia baru terima senjata bikin parade ok, lihat aje thailand baru terima tank vt5 ia uji dulu senjata Mereka ok

      Hapus
    10. Bukanke su30 mkm malaysia baru lepas buat persembahan kat singapore airshow 2018 ke,smart kot tengok su30 mkm buat aksi akrobat, kalau boleh nak tengok jugak su30 indo buat show

      Hapus
    11. Ada harimau hitam 100 biji lon medium Tank yang bikin malon terberak berakπŸ˜‚ amx vci memang dah mau pancen.. dah di gantikan Marder dan M113 πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    12. Mengapa mesti malu.. Apache heli mahal lon lu mampu beli tak wakikikikik

      Hapus
    13. Malon Tank cuma 45 bijik Indonesia mampu beli ratusan Thailand dan Indonesia borong Tank terus malon miskin kapan nih wakikikikik

      Hapus
    14. @MAHA MAHATAIR Liat sukhoi negaramu yg katanya paling jaguh tp cuma buat nembak phon pisang... Mencerminkan sdm ngramu bodoh"... Msih untung kau d bantu koalisi inggris... Negramu sudah miskin jika tak d bantu mungkin negaramu skrang setara solomon...

      Hapus
    15. Mahathir@ iri ko ye,apache tiba di rakit di indonesia dulu lon,pasal pengujian sudah di lakukan di kilang apache di USA sana,jgn panas ya
      www.jakartagreater.com/Helikopter apache AH-64E indonesia diperkuat rudal Hellfire II/23-05-2017

      Jadi mn ompongnya lon Wkwkwk

      Hapus
    16. Harta@ link2 ko cuma bualan sahaje,ko hanya mereka2 Wkwkwk...pasal sukhoi indonesia di upgrade ko kata cuma overhaul,banyak bukti link yg hantar sukhoi indonesia di upgrade datang ko kerana iri ko cakap sukhoi indonesia di grounded Wkwkwk..pasal f16 banyak yg rosak ko pun meracau,cuma 2 yg rosak dan telah diperbaiki dan boleh terbang,cakap ko mereka2 banyak f16 rosak Wkwkwk...leopard ompong tp di exercise natuna leopard firing amunition dan boleh jalan kat tanah lumpur,dtng ko cakap leopard ompong Wkwkwk...kalo nak troll,bual dan cari sensasi bkn di blog ini tempatnya lon,ko pergi sana kat blog militer malon yg penuh bual dan mimpi2 basah tuh Wkwkwk

      Hapus
    17. Eligo@ ko tak tengok di hanggar berapa su30mkm yg tak boleh terbang kerana tak de sparepart,sukhoi ko yg terbang di singapura boleh terbang kerana ia dapatkan sparepart dari hasil kanibalism dari sukhoi2 ko yg tak boleh terbang tuh...india sahaje yg punya 200 Su30MKI susah sangat nak dapatkan sparepart apa lagi malaysia yg hanya punya sukhoi sikit cuma 18 biji
      Wkwkwk

      www.militermeter.com/Armada pesawat sukhoi india masih kesulitan suku cadang/23-03-2017

      Hapus
    18. Sukhoi versi downgred ngak bisa demo internasional.

      Hapus
    19. Aloy@ ada tak link sukhoi downgrade,kl sukhoi malon tak boleh terbang aq ada linknya Wkwkwk

      Hapus
    20. Su30 indo ambik sparepart kat mane,bak kata orang putih 'sharing is caring' sebab kalau su30 malaysia kekurangan sparepart indo pun menghadapi masalah samala kan lagila kalau ade lain2 variant

      Hapus
    21. Eligo@ tampaknya ko budak baru ye yg tak de knowledge about military,ko baca dulu sukhoi ko tuh sparepartnya dari bermacam2 sumber (source) sama seperti sukhoi india,sukhoi ko tuh sparepartnya selain dari rusia,ada jg dari Thales perancis,SAAB Sweden,dari south africapun ada,kerana sparepart sukhoi ko tuh sourcenya dari bermacam2 negara bila masa ganti sparepart sukhoi ko tuh susah sangat nak dapatkannya,paham tak !!,beza dgn sukhoi indonesia source(sumber) sparepartnya cuma dari rusia sehingga tak susah sangat bila nak dapatkan sparepart

      Hapus
    22. Jadi su30 malaysia ngan india kena embargo ke ngan kilang dari eropah, ke sparepart tak buat lagi kat sana

      Hapus
    23. Mat lampir terima aje hakikat apache bikin parade ok Perangai gak ubah ubah ,masih senjata bikin parade ok
      Negara lain dapat senjata harus uji dahulu ok

      Tentera Tni lari dari perang tak terima hukuman ok Walau tembak tepat ok.

      Kapal selam Tni tak boleh menyelam kerana bettry low ok..

      Rudal ssm exocel dan yakhont gagal dalam ujian tembakan ok.

      Banyak lagi masalah tni saya tak mahu ceritakan ok itu semua masalah diceritakan warga indonesia itu sendiri

      Hapus
    24. Asik juga tengok negara lemah belagak cam malaysia nir..jd terhibur juga

      Hapus
    25. Don,tank kalau takde alat bidik pun bolih tembak don.org buta aja bolih tembak dgn arahan org di sisi.cumanya jika takde alat bidik dan alat tembak malam seperti katanye tb hasanuddin tembakan nye jd tak tepat dan tank lopad ompong ko tak bolih perang malam.kesian tni ko.beli tank tak bolih guna utk perang.salam sukhoi downgrade dan tak bolih perang.

      Hapus
    26. Sudahlah budak2 malon ni kebanyakan makan tai jd otakx kayak tai

      Hapus
    27. @malon destroyer.ko tu hanye ade tank je 100 yg lain sikit je.cube ko tgk ifv dan apc tni dan marinir ko.hanya ade puluhan je setiap jenis.sedangkan tetangga ko ade ratusan.ko ade 40,stormer,70 amx vci,50 marder,50 bmp 3,40 bmp 2,15 lvt,tarantula dan badak pun puluhan je yg ratusan hanye amx13 dan anoa tu pun 100 + je..kah kah.amx pun bnyk dah pencen.malaysie ada sikit je jenjs ifv dan apc tp setiapnye ade ratusan unit.400+ condor,267 acv adnan,257 av4 gempita,186 sibmas,111 kifv,100 uro vamtac dan akn dtg 200 av4 lipanbara.ko kalah dr segi kuantiti di situ don.ko tambah semue pun ko punye masih kurang.kah kah kah.salam tarantula 22 bijik je dan badak 40 bijik je

      Hapus
    28. Fakta sukhoi ; Bandingka parade HUT TNI dan ATM....sukhoi indonesia terbang formasi/flypass banyak sangat vs sukhoi malay only 4...bukti tingkat operasional rendah dan kurang suku cadang....Sukhoi malay atraksi solo..biasa aje standar....Sukhoi Indonesia Atraksi DOGFIGHT low level altitude lawan F 16 Amazing...# Kenyataan Pahit Sukhoi Malay #

      Hapus
    29. Heli Apache baru buat parade Amazing...He MD malay baru mau buat parade malu ya karena terlalu kecik...wkkwkkk

      Hapus
    30. @ Lihat saja Quantity banyak tapi tAk ada Quality...wkkwkk MBT PT 91 kereta lembek...Leopard Revolution amazing..kalau Quantity kami punya kilang senjata PINDAD..Anoa telah buat 400pcs...Badak,Komodo,Sanca Tank Harimau hitam nak sukA kami produksi berapa..Rahasia..wkkwkkk

      Hapus
    31. Hoi lihat saja tolol! anoa sudah 250 lebih.. belum ko hitung m133 yang jumlah ratusan.. condor sibmas avc tua wkwkwkwk vamtac ko 200? Nyatanya hanya 85 bijik hanya sekelas komodo yang berjumlah puluhan juga.. coba tengok Tank indonesia Leopard 2 103, black Tiger 100,tank scorpion 90, Tank AMX 13 bermeriam 105 sebagian dah upgrade Pindad dengan system modern jumlah 225 belum lagi aset marinir yang akan bertambah terus..malon tolol kebanyakan APC ifv makanan empuk buat Tank MBT,medium,dan ringan indonesia.. malon semakin ketinggalan nyata nya wakikikik

      Hapus
    32. APC dan IFV malon lawan bmp3 marinir aja belum tentu menang.. kendaraan beruk malon mau di hajar ya sama satuan heli Attack Mi35 dan Apache jadi besi buruk wkwkwkwkwkwk

      Hapus
    33. Masih gak aman rupanya di sini...hahaha

      Hapus
    34. Kasian malon makin ketinggalan muahahaha..

      Hapus
    35. Tengok lon APC dan IFV lu belum tentu menang lawan ini tonton lah AMX 13 Upgrade πŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺ
      https://m.youtube.com/watch?v=KWO15TOuNcA

      Hapus
    36. Eligo@ kl nak dapatkan sparepart bermacam2 source susah nak mendapatkannya lon,terkadang kilang dah tak bina lg sparepart tuh

      Hapus
    37. Alolololo. Iya sukhoi kami tak buleh terbang. Tapi yg terbang di Singapore Airshow tu ape? Langsuir? Lain kali hantar la sukhoi korang jugak. Jgn hantar jupiter je. Entah2 tak boleh terbang sukhoi tuuuuu

      Hapus
    38. Mahathir@ terima sahaje hakikat malon bangkrup,iri tak de apache Wkwkwk...indonesia ada apache dan missile Hellfire,malon hanya punya heli little bird Wkwkwk

      ATM lari tercirit2 di kejar nelayan cina Wkwkwk

      Mana link nagapasa tak boleh selam,kl link scorpene tak boleh selam aq ada link Wkwkwk

      Kl aq ada link indonesia berjaya lancarkan exocet dan yakhont cem mn lon Wkwkwk

      Kedah class dari zaman jepun sampe sekarang ompong tak de missile Wkwkwk...ish,ish

      Merajalela sejak dilancarkan tak de meriam dan missile Wkwkwk

      Sukhoi malon tak boleh terbang kerana tak de sparepart Wkwkwk

      Hapus
    39. Lihat@ tampaknya beruk yg satu ini cem katak di bawah tempurung,wong ndeso,gk pernah update dan nonton di youtube leopard firing amunition di exercise natuna Wkwkwk

      Apa 400 condor,ratusan sibmas,av4 dan adnan masih di pakai malon dalam inventorynya Wkwkwk...kereta kebal zaman jepunpun masih di pakai malon Wkwkwk...ada lagi gempita dan lipan bara beli lesenpun dikata binaan tempatan Wkwkwk...kl tak de wang tak bolehlah bina beratus2 kereta kebal lesen kerana royaltinya banyak sangat Wkwkwk

      Udah,urus sahaje kedah class tuh dari zaman jepun sampe zaman now ompong tak de missile Wkwkwk...ish,ish...Merajalela sejak dilancarkan ompong tak de canon dan missile Wkwkwk...ish,ish

      Sukhoi tak boleh terbang kerana tak de sparepart Wkwkwk

      Hapus
    40. Unknown@ eleh,cuma 1 sampe 4 sukhoi ko tuh yg boleh terbang,yg lainnya bengap di hanggar tak boleh terbang kerana tak de sparepart Wkwkwk

      Hapus
    41. @ unknown cuma hantar sukhoi 1 biji buat atraksi tak level lah..kalau untuk atraksi kami biasa hantar sukhoi minimal 6 biji...sekali2 ko hantar sukhoi malay ikut pitchblack..jangan cuma di hangar..atau takut ketahuan skill pilotnya yg low..salah sasaran ngebom pohon pisang dan sawit..wkwkwkkk

      Hapus
    42. Malon mana mau Sukhoi ajak ke pitchblak nanti pas latihan dogfight bisa eject sendiri wkwkwkwk

      Hapus
    43. Kemon. Tak kan nak bawak semua pegi airshow. Tak pnh dibuat org hantar byk2 fighter gi airshow. Fighter kami semua buleh terbang. Fighter korang buleh terbang gak keee? Owh btw skill pilot kami tak low okay. Siap dapat pujian lg. Sukhoi kamu buleh buat cobra manuver keeee? Ade video tak? Nak tgk skit. Jap. Ade TVC tak?

      Maharaja lela siap pun belom lg. Mmg la takde missile. Dah siap nnt ade le missile nye.

      Nak ajak dogfight? Kami pnh dogfight dengan F22 US. Kamu pernah? Owh lupe sukhoi low quality kot. Itu pasai tak jumpe link eks tu. Ala kesian nyeee

      Tgu SU35 okay. Make sure barter trade tu kaw kaw nye tau. Kopi keropok getah. Then lagi satu. Complete set okay. Helmet, laser targetting pod, TVC. Then bile nak smpi overhaul, jgn hantar ke belarus tau. Hantar ke OEM die. Ini beli ngan Rusia bukan main tp service and maintenance hantar negara lain. Sedih la gini.

      Eh tengah2 taip tiba2 kuar link ni. Nape ek.
      https://www.seattletimes.com/nation-world/russia-to-loan-indonesia-1-billion-in-military-deal/

      Padan la aset2 die tiba2 ade baru. Loan keeeeee. Kate tgh kaye. Kemon la. Jgn la loan. Malu la gini. Dah heboh sane sini aset itu ini masuk. Rupe2 nye loan. Jadi nye takde la power sgt. Loan je padehal. Biar news lame pun. Loan rupenye. Hadoiiii. Takpelah kita buat2 tutup mate okay.

      Owh dlm news tu pon ade bgtau, nk reduce dependancy on US. Tapi baru2 ni ade news bgtau since tahun lepas lg dok nego nak beli F-16. Adoi cm tak serupa bikin la. Nak reduce tu buleh tp jgn la confident sgt pi habaq pi kt news. Kan org depan ckp lain blkg ckp lain. Adehh.

      Selamat malam.

      Make sure deal Sukhoi tu jadi tau. Buleh same2 tgk sukhoi korang buat cobra manuever tu. Sbb so far tak nampak lagi korang buat. Nak tgk juga. Okay bye tau korang

      Hapus
    44. Unknown@ sukhoi malon cuma beberapa sahaje terbang,dari 18 biji cuma 3 ato 4 sahaje yg boleh terbang,yg lainnya bengap di hanggar Wkwkwk...Sukhoi india sahaje yg punya 200 biji pun susah sangat nak dapatkan sparepart apalagi sukhoi malon yg punya sikit 18 biji,sila pahamkan link nih :
      1.)www.jakartagreater.com/malaysia jual Mig29 demi suku cadang Su30/06-04-2017
      2.)www.militermeter.com/Armada pesawat sukhoi india masih kesulitan suku cadang/23-03-2017

      Wkwkwk...forumer malon bully PKR kami ompong dan tak de missile,itu merajalela sejak dilancarkan tak de canon n missile cem mn pula Wkwkwk..look,kedah class kapal lama pun tak de missile cem mn pula Wkwkwk

      Kl loan knp pula ko yg panas,walaupun loan kami boleh bayar,bkn cem malon kena rasuah 1MDBpun dah bengap Wkwkwk...look,utang malon 67% terhadap GDP cem mn pula Wkwkwk

      Wkwkwk,SU35 kami dilengkapi senjata,kl ko sering baca blog militer indonesia tentu ko pernah baca menhan kami cakap Su35 dibeli lengkap dgn weapon dan armamentnya,bahkan Su27 dan Su30 sejak di upgrade dah punya armament yg lengkap: www.militermeter.com/setelah upgrade,2 pesawat Su27 SK TNI dilengkapi jammer pod

      Nampaknya ko nih cuma troll selalu tak de knowledge,kl upgrade knp tak boleh di belarusia,tak ada bezanya rusia dgn belarusia kerana rusia letak kilang factorynya di bekas pecahan negaranya,cem di ukraina sebelum conflict,rusia ada kilang factory engine kapal dan kilang factory aircraft An70 di ukraina...so apa yg salah bila upgrade di negara2 pecahan rusia

      Tengok sikit video dog fight Su30 mkm vs F22,aq nak tengok Wkwkwk...pugachev cobra manuver itu cuma manuver biasa sahaje dan tak de yg digerunkan dari manuver tuh

      Hapus
    45. Hahaha. Hai mat rempit. Tgh mengadu ke kene bully? Kesian. Hati kene kental tau.

      Owh klu india yg begitu byk pun ade masalah spare part. Ape mungkin indon tak kene tempias nye jugak ke? Malaysia ngan india je kene? Hebat betul indon buleh setel problem spare part sendiri. Dah buleh produce sendiri ke. Wooowww. And btw jgn percaya la jakartanotthegreatnews tu. Yg hang dok merapu copy paste berita lapuk tu kenape. Sejak bile kami kate jadi nk jual mig ke india hanya utk spare part. Adoi. Keep yourself updated okay. Dpt line tenet tak saneee?

      Owh btw maharajalela dpt complete with missile semua. 3d warfare lg. Biasala tgh trial. Satu2 la. Dah complete semua test dapat la missle semua tu. And btw kedah dan lain2 tu kapal peronda tetapi bersaiz korvet tau. Mmg la takde missile lg. Sbb die design concept fitted but fitted with. Cmtu la bunyi nye. Tp once dapat taring. Kami panggil die korvet. So bgtau navy ko jgn main tarik2 bot nelayan kami gi tempat korang tau. Jd tukun tiruan kang. Hikhikhik

      Btw jgn claim su35 kotang lg tau. Sbb tak deal pun lg. Tgh pilih biji kopi agaknya nk kasi ke russia. Tu pasal la lambat. Takpe2. Kami tgu penuh sabar. Hikhik. Tp yg seronok nya, akhirnya ade jugak org ngaku beli alusista ke aluminium ke ape ntah secara hutang. Hmmmm terbaik di asean ye. Baiklah. Kami akui. Hikhik

      Ye betul kilang nya masih merata. Tp kemon la. Kate geng kacik smpi mati. Hantar la ke rusia. Entah2 belarus budak2 trainee ke yg buat maintenance. Hopefully russian yg jd supervisor. Make sure berkualiti tau. Hikhikhik

      Kemon pugachev bukan biasa2 okay. Russian knight siap bg thumbs up lg kt kami sbb buleh buat. Tu yg kami tertunggu nk tgk sukhoi korang buat tu. Pasni buleh la chat same2 bangga sbb dua2 buleh buat kan. Owh pasal dogfight tu. Video die buleh check kat sini
      https://www.google.com/amp/s/foxtrotalpha.jalopnik.com/us-air-forces-f-22s-f-15s-just-battled-one-of-their-m-1596305711/amp

      Name die cope taufan. Klu mki vs f22 pun ade jugak. Name eks die red flag gitu kowt. Cume indon eks die tak jumpe lg. Klu ade link bgtau tak. Takde la kami dok sebot2 nnt korang punye lepak kt hangar je.

      Selamat pagiiiii. Meooow

      Hapus
    46. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    47. Kesian kat mat rempit goblok, semua jenis apc yang ko petik tu masih lagi ada, aku tengok ngan mata kepala aku la ngok. 19 ramd sekarang nie pakai av8 mix condor. Tolonglah, even jumlah condor pon lagi banyak dari bmp indon la. Tu tak kira lagi acv 300 yang jumlahnya lagi banyak dari m113 lapuk milik tni. Acv300 siap ade 25mm kanon lagi, m113 tni setakat machinegun je,wkwkwkwk

      Hapus
    48. Unknown@ Haha,mabok ketum ko ye Wkwkwk
      Sukhoi ko tuh sama dgn sukhoi india,custom,ko tu paham pasal custom,kl tak paham ko tengok google,sukhoi ko tuh sparepartnya berasal dari banyak sumber(source) selain dari rusia,sparepart sukhoi ko tuh ada dari Thales france,SAAB Sweden,south afrika,kl source sparepart ko tuh dari berbagai negara tentunya susah sangat bila nak dapatkan sparepart,mesti butuh masa panjang untuk dapatkannya dan ada jg kilang pembina sparepart tuh dah tutup dan tak bina lg sparepart tuh,beza dgn sukhoi indonesia sparepartnya hanya berasal dari rusia sahaje,kl ko tak paham2 setelah aq explain aq pun tak tahu lg...ko kira media indonesia penuh bual ye Wkwkwk..malaysia jual mig29 untuk peroleh sparepart sukhoi dah jd trending dunia,kl ada wang sering2 baca internet pakcik,news straits time pun dah hantar berita sukhoi malaysia bengap kerana tak de sparepart :
      www.nst.com.my/india keen to buy Mig29 from Malaysia/05-04-2017
      www.malaysiadefence.com/india wants our fulcrum/05-04-2017

      Kedah class itu adalah Korvet meko 100 yg di design germany ada missile,dulu malon nak beli 29 meko100,tetapi kerana crisis malon cuma beli 4 biji tanpa di install missile,padahal Korvet meko nih di design boleh bawa missile,aq pun maklum malon knp hanya beli 4 tanpa missil,ko tengok Korvet parchim kami yg dibina thn 70-an ada missile,knp meko tak de Wkwkwk..eleh cakap banyak ko,nak lawan nelayan cinapun ATM ko tak de kuase Wkwkwk

      Malon beli weapon tanpa hutang tapi punya hutang 67%,indonesia beli weapon pake hutang tp punya hutang 28%,lawaknye malon nih cakap sombong tp punya hutang 67% Wkwkwk

      Berkualiti lah pakcik,dari pada tak boleh terbang kerana tak de sparepart,cem mn pula Wkwkwk

      Bagi kami cobra manuver tuh tak menggerunkan kerana untuk aksi aerobatik udara bagi kami tuh dah biasa,tak de yg istimewa dgn cobra pugachev,bagi kami yg menggerunkan tuh kalo kami boleh bina senjata buatan tempatan dan tergantung negara lain,kl untuk cobra pugachev TNI AU sudah lama melakukan manuver itu,aksi cobra manuver TNI AU pun dilakukan di luar negeri jg ada lon,sila lihat youtube :
      YouTube(Ponco B Sanjoyo/07-09-2014) : (Keren) atraksi manuver pesawat tempur sukhoi andalan indonesia
      YouTube(romeojogja/20-11-2011) : Thunder Aerobatik Team TNI AU

      COPE TAUFAN yg dikata Su30 MKI India tewaskan F22 USA tuh ye,lawaknye Wkwkwk

      Kalo pun aq dah hantar link sbg bukti yg kuat ko pun masih bengap dan tak percaya cem kawan ko tuh si gem,lihat saja,Dein,tentara kabur,paul,Aloy aq pun tak tahu lg

      Hapus
    49. Myms@ beratus2 condor,beratus sibmas pun percuma sahaje bila dah penat dan expired,kereta zaman jepun masih di paksa on the track Wkwkwk...di upgradepun percuma sahaje kerana steelnya dah penat,sama seperti aki2 di beri baju tahan amunition,tahan amunition tp phisik(tubuh) dah penat percuma sahaje Wkwkwk

      Hapus
    50. Alah mat rempit marah ye. Jgn la gitu. Kita chill okay. Jgn la nk bengap2. Tak baik tau. Orang indon kan bertamadun tinggi. Iyeke statement aku ni. Hakhakhak

      Iya kami punye custom. Sbb itu sukhoi kami jadi basis kepada SU30SM russia dengan SU35 yang korang nak beli tu. Kemon mat rempit. Ini fakta tau. Owh lagi satu mmg kami pelbagai kan weapon and accessories kami. Sbb kami mencari for the best equipment for our aircraft. Bukan setakat standard je. Kesulitan dalam menjage aircraft terbaik (dlm inventory TUDM) tetap ada tp quality tiada kompromi. Tuduhan mengatakan kami punye sukhoi tak buleh terbang tu hanya tuduhan liar je tau. Ko ade link keee? Klu takde jgn main serkap jarang tau. Doa2 sukhoi korang tak grounded sudey. Hikhikhik. Pasal mig nk jual utk trade for spare part tu mmg pernah kecoh tapi tak jadi la mat rempit. Lgpun yg beriya2 nk jadikan project tu bukan kami tp India okay. Kemon mat uptodate please. Line sampai tak niiiii. Hikhikhik

      Pasal meko tu mmg korvet. Ini fakta. Tp kami punye concept time tu fitted but fitted with. So basically buleh letak missile. Tp kami tak letak lagi. Perancangan mmg ade. So jgn gelabah tau. Chill okay. Once being armed, mohon peronda kalian main jauh skit okay. Takot kene halau dari jauh nnt. Hikhikhik. Kami bukan ade 4 tp 6. Bilangan ni akan bertambah. Dalam perancangan. So mat rempit cool je tau. Tok sah nak gelabah okay. Hikhik

      Hutang gdp tu standard. Setiap negara ade. Tp kami takde la berhutang beli barang. Hibah tu kira okay lagi la. Lain kali barang hutang jgn kecoh lebih2 tau. Malu la angkatab disegani kt asean beli barang based on hutang. Hikhikhik. Padanla skrg ni sebok nk barter trade. Rase2 hutang tak setel lg. Takpe kate kamching kan. So diotg tutup mate je psl tu. Nnt setel la tu. Hikhik

      Pugachev ni hanya keluarga mig29 ngan su27/30 with tvc je buleh buat tau. Klu korang tak buleh buat. Takpe tgu su35 okay. Hopefully pilot korang blaja bende tu. Pasni buleh jadi ambassador sukhoi kt tempat lain pulak. Promote fighter member kamching la katekan. Dah bg pinjam kene la buat something utk russia. Dok gitu? Hikhikhik. Lagi satu takde special pun aksi akrobatik korang. Stakat kuar asap je. Terer lg team jupiter korang. Hikhik. Sbb tu dijemput gi mane2.

      Btw cope taufan tu malaysia eks ngan US punye. Bukan mki punye tau. Fakta kene betul tu. Mki tu red flag. Hikhik. Nak hantar link ape lg. Sudah2 la jakartanothegreaternews tu. Baru niat dalam hati tau2 esok kuar berita dah. Pas sudah berita cm gini. Org nak berita yang betul okay. Ini bukan sinetron tau yg nak berita sama smpi beratus episode. Hikhikhik



      Hapus
    51. Unknown@ Wkwkwk..Unknown makin ngetroll pula Wkwkwk..aq dah hantar link su30mkm susah nak dapatkan sparepart dan tak boleh terbang ko bilang pula tak de linknya,lawaknye ko nih...ada pula Su35 ambil basic dari Su30mkm Wkwkwk...banyak baca pakcik,Su35 tuh pengembangan dari Su-27 bkn dari Su30,sila lihat google

      So let's see meko ko nanti di install missile Wkwkwk

      Eleh cakap banyak ko tuh,hutang banyak pun sombong pula Wkwkwk...pengaruh hutang ko berdampak pada pembelian senjata ko tuh akibat banyak utang budget militer ko kena cut dan MRCA ko pun tak tercapai Wkwkwk

      Eleh iri ko bilang sahaje,tak ko tengok sukhoi indonesia yg lagi aerobatik di luar negeri tuh melakukan cobra pugachev,walaupun tak lama ia boleh lakukan cobra manuver,kl tak de tvc manelah boleh lakukan cobra manuver

      Aq tengok pun cope taufan tuh biasa2 sahaje,tak de yg istimewa cuma exercise biasa sahaje

      Hapus
    52. Cuma cobra manuver indonesia pilot tahun 1996 sudah bisa laksanakan Cobra manuver dengan Sukhoi rusia...apa tak ada kirim banyak sukhoi untuk atraksi bodoh lah sangat..russia kirim Tim aerobatik Russian knight cuma 1 bijik pesawat kah..lawak sangat..indonesia punya Thunder tim aerobatik Sukhoi..Malay tak ada..Kalau tak punya tim aerobatik itu tandanya mencerminkan ko punya airforce pilot skill low quality tak ade kedisiplinan...operasional pesawat low tak ada sparepart.

      Hapus
    53. Tupez flanker, oohh team jupiter yang bertabrakan di udara kira sebagai disiplin tinggi la, wkwkwkwk
      http://mediaindonesia.com/news/read/1445/2-pesawat-tim-jupiter-bertabrakan-di-udara/2015-03-16
      Ala, pt-76,btr-50, saladin yang lagi tua dari condor dan sibmas pon tni pakai lagi, mat rempit oii,wkwkwk, kesian tni pakai besi buruk, ingatkan mendunia sangat, wkwkwk

      Hapus
    54. Mat rempit, bak sini link sukhoi tni ade tvc, ke ko nie kaki kencing? Bapak ahh menipu gila sukhoi tni ada tvc, nak menipu pon agak2 ahh, desperate sangat ke korang nie nak upkan tni korang sampai menipu kate sukhoi tni ade tvc, hahhah, mimpi teruk dah nie si mat rempit nie, wkwkwkkw

      Hapus
    55. Mym team aerobatics sekelas thunderbirds,blue angels pun pernah accident...Jupiter cuma nak ajarkan ke malay bagaimana eject yang betol..jangan eject kat hangar itu wrong...

      Hapus
    56. Mym PT 76,Btr 50,Saladin sebentar lagi pencen..nie gantinya..BMP 3F,BT3F,Badak...condor & sibmas kapan pencen..?

      Hapus
    57. Wow first time mat rempit betul. Salute seyh. Ini fakta. Su35 derived from su27. Fakta betul aku accept. Bukan nk auta sane sini. Ini beza ko ngan aku. Aku tak bengap2 kan org. Tp still su35 for 2 seater based on su30. So aku betul jugak.

      Pasal operational rate su30 aku tak tau mane ko cedok. Link tu more on mig yg dah outdated dah issue die. Kami tak jual ke india pun. So case close. Update yourself please. Jgn kuno sgt asik ulang citer yg dah outdated. Hikhik

      Hutang semua negara ade. Tp kami so far tak berhutang la beli barang. Lain kan tu. Takde la nak claim we are the best in the region but we know where we are. Lain kan tu. Hakhakhak

      Ko bukan servicemen mmg la ko kate biasa. Bg pilot kami, ini rahmat tau buleh training dengan us. Siap training dengan f22 lg. Diorg siap ckp ini pengalaman baru diorg test ngan among latest su30 russian made. So ini bukan biasa2 okay. Kemon. Klu stakat kita2 ni org awam. Jgn nk perleceh okay. Salute skit. Klu belom buat eks ngan us. Buat skali ngan diorg ajak dogfight ngan latest fighter die. Baru ko tau cmne.

      Owh org di atas. Maksud aku tak pernah dibuat org hantar fighter jet byk2 gi airshow. Klu acrobatic team tu mmg la hantar byk2. Sbb org nak tgk sync formation. Adeh org gini pun ade.

      Kami tak perlu acrobatik team lebih2 lagi pesawat sukhoi. Klu pesawat ni kan antara mahal cost per flying hour. Bukan pilot kami tak boleh buat, tapi bukan keperluan nk buat acrobatic team gune sukhoi. Tp utk pesawat lain ade. Name die Krisakti. Ko gugel la. Baru ade jupiter bukan main lagi byk songeh nak down kan org. Adoi ape punye manusia la mamat ni. Macam la buleh fight us ngan russia. Hmmm sedih pulak ade mamat cm gini. Hakhakhak

      Btw sejak bile jupiter pnh ajar kami nk eject? Name mesti jupiter? Ko pereka kerusi lenting ke?

      Condor function die lain. Sibmas function die lain la mat. Condor dah ade pengganti. Sibmas slow2 akan tukar. Tp gempita kami buat masa ni pun masih boleh main byk peranan yang boleh cover function condor ngan sibmas. So ade problem ke mat?

      Hapus
    58. Su 35 apa 2 seater..ko orang nak belajar banyak...Krisakti cuma bisa formasi 4 pesawat..tak level lah..tak ada apa2nya bila nak bandingkan dengan Jupiter...IFV adnan,condor,sibmas,gempita accident di jalan raya..OMG bisa operate tak malay..kalau pesawat accident da biasa..

      Hapus
    59. Myms@ apa mesti indonesia publish ke public indonesia guna sukhoi ada tvc,terus harus permit ke malon indonesia guna sukhoi pakai tvc ye,lawaknye ko nih

      PT76 dan BTR50 sudah ada gantinya BMF3F,BT3F,BADAK,ALLIGATOR,kl sibmas n condor ape ganti nya lon

      Hapus
    60. Tupez@ biasalah Unknown budak kecil yg troll dan cakap banyak selalu,tak apa2lah cakap troll yg penting boleh eksis si Unknown nih bro

      Hapus
    61. Unknown@ kl ada wang sering2 banyak baca pakcik,Su-35 guna 1 seater not 2 seater,Su-35 dikembangkan dari basic Su-27,sila baca : www.sindonews.com/pesawat tempur Su-35 pengembangan dari Su-27/13-03-2015
      Dah banyak yg bilang Su-35 1 seater tp ko cakap Su-35 2 seater,bila tak paham pasal military knowledge jgn meracau trus pakcik Wkwkwk

      Iyelah malon tak pernah hutang beli weapon Wkwkwk...Lawaknya jer Wkwkwk
      www.defense- studies.blogspot.co.id/BAE propose UK Government Financing to malaysia for typhoon jet deal/13-02-2018...tak de utang keh dalam perolehan aset militer Wkwkwk

      Lon,sebelum TUDM ko ditubuhkan thn 60 kami dah ada tim aerobatik udara TNI AU,kerisakti ko pun tak menggerunkan,hanya boleh formasi 4 jet,sila baca tim aerobatik kami dari thn 60 : www.garudamiliter.blogspot.com/garuda militer : Tim Aerobatik TNI AU/18-02-2012

      Coba sebut ape lah pengganti condor tuh,aq nak tau sikit

      Pasal kemalangan dan lompat dari kursi pelenting saat show aerobatik udara tuh pasal biasa,ko tengok red Arrows,blue angels pernah kemalangan dan lompat dari kursi pelenting saat aerobatik udara,pasal eject kat hanggar cuma pilot malon satu2nya di dunia yg boleh lakukan,tim red Arrows dan Blue angels tak reti lakukan eject kat hanggar Wkwkwk

      Hapus
    62. Jangan dilayan troller indon dgn fakta.. sebab mereka akan kepanasan macam cacing.. biasa la spesis donkey... kalau nak layan dgn fakta hoax....kah kah kah.. pepatah jawa kata.. bukan indon kalau x goblok... keh keh keh

      Hapus
  2. kembali terjadi....tki disiksa sampai mati di malaysia

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ok.ni serius.ada link bro?

      Hapus
    2. Tak ada siapa mahu seksa tki itu, ramai tki datang ke malaysia mahu bergusti lembut, rakyat malaysia tak terima gusti lembut itu kecuai tki ada di malaysia ini ok

      Hapus
    3. Biasalah bro kita uda tau tabiat nie orang malay suka siksa orang..tak manusiawi...kalau tak ada kerja jual narkoba sabu ke indonesia..

      Hapus
    4. Biasa la tabiat orang indon suke percaya ckp2 kosong.

      Hapus
    5. Tabiat malon suka buat gaduh di rumah jiran,cakap troll dan hoax

      Hapus
    6. Tabiat org indon suke buruk2 kan org. Hakhakhak.

      Ha ade lg satu. Jap jap jap. Tarik napasss. Lepasss.

      Org indon suke ceroboh negara org tau. Ni kita2 je ckp okay. Janji tak bgtau org lain

      Hapus
    7. Unknow@ banyak2 cermin diri pakcik dan banyak2 istighfar ye

      Hapus
    8. Hai mat rempit. Kami selalu istighfar. Cume tak bgtau je.

      Cume kali ni pelik skit mat rempit. Tiba2 jadi baik. Mat rempit bukan salah sorg yg kene tangkap kt sarawak tu kan? Yg nk jadi pekeje haram kt ladang sawit tu kan? Alhamdulillah

      Hapus
    9. Malaysia malaysia negeri banyak belagak sahaje

      Hapus
    10. Jgn pukul sama rata. Maybe anda pernah deal dengan malaysian yg begitu terus anggap kami semua begitu. Kami pun tak anggap semua indonesian kurang matang. Hanya sesetengah. So tak perlu nk sama kan semua org same okay. Peace yo

      Hapus
    11. Unknown@ dah banyak hutang cakap sembang pula,kl lihat orang indonesia langsung di pikirin ko TKI,labour indonesia,lon2 gitu pula kau cakap selalu istighfar tp cakap dan pikiran sembang

      Hapus
    12. Mindset kalian malay selalu menganggap TKI buruh,budak datang nak baik2 ke malay cari wang halal nak kalian siksa..sungguh tak manusiawi..astagfirullah al adzim..Ya Allah Lindungilah TKI kami dari kezaliman..

      Hapus
    13. Sorry ler sejak bile kami nak seksa korang. Adoi. Mahkamah kan ade. Polis kan ade. Klu kene dera gi la report. Bukan nk bias sgt pun. Igt setiap perbuatan bersebab. Daripada menilai sesuatu dari jauh, baik dapatkan dulu fakta kenapa. Eh kami pun manusia kt malaysia ni okay.

      Hapus
    14. Yang dera indon ni org cina dan india.. yg kena maki org melayu...bodo punya indon.. kenapa takut dgn cina dan hindu ke... ops lupa jawa kan asal dari hindu...

      Hapus
  3. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  4. Kwkwkwkw.. para badut chicken malingsial klw comment.. gelak tawa sangat lah..

    Selalu dibilang alutsista gk ada bom.. torpedo.. peluru.. mata itu ditaruh dmn? Dengkul kah? Dubur kah?

    Sini sini dek.. cek dolo.. atau kau mau coba masuk ke dalam selongsong peluru tank leopard RI.. biar kami tembakkan sampai ke negara malingsial mu.. kwkwkwkwkkwkwkkwkwkwk

    Biar merasakan sensasinya ditembak melalui tank paling canggih di asean.. wkkwkwkw..

    BalasHapus
    Balasan
    1. Biasalah bro mereka pd ngiri semua

      Hapus
    2. Tank paling canggih di asean?tank yg takde alat bidik tu?tank yg takde alat pandang malam tu?tank yg rusak pecah dilanggar lori ikan tu?kah kah kah.beli tank tp tak bolih guna utk perang mcm sukhoi .ambles hingge rosak.bukan aku kate tp pak tb hasanudin yg kate dan ada gambarnye.salam tank lopad tak bolih perang dan sukhoi kirang sucad.kah kah kah

      Hapus
    3. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    4. TB.Hasanudin itu pembangkang Leopard 2 dia tu agak jeles dan tak suka.. itu sudah jelas nyata nya Leopard 2 berjaya menghancurkan target amx VCi bekas terakhir latihan kemarin apalagi Tank T-72 kw3 malon bisa turret terlempar lah kalau kena wkwkwkwkwwk

      Hapus
    5. Leopard 2 cukup jadikan Tank T-72 buangan Poland jadi besi buruk lon muahahahaha

      Hapus
    6. Hakhakhak tank paling canggih asean? Geli hati la bro. Masuk la tank biathlon rusia tahun ni. Wakil asean. Jgn buat malu tank german tau. Hakhakhak

      Hapus
    7. Lihat@ Wkwkwk...bisa pula leopard pecah kena lori,kl mau hoax pergi sana ke blog malon Wkwkwk...bila nak lihat aksi leopard ko lihat di youtube lon

      Gak salah tuh lon,yg gk ada sucad bknnya sukhoi malon Wkwkwk

      Hapus
    8. Unknown@ leopard dapat pingat emas dalam tank batalion di europe :
      www.militermeter.com/Tank leopard jadi juara dalam lomba tank eropa/22-05-2017

      Hapus
    9. Poland tak mau bawa T-72 kw3 nya di perlombaan itu Mak rempit wkwkwkwkwk

      Hapus
    10. Mul yono@ lha poland kan dah guna leopard bro,tank T-72nya dah dibuang poland ke tong sampah Wkwkwk

      Hapus
    11. Muahahahaha..πŸ‘»πŸ‘»πŸ‘»πŸ‘»

      Hapus
    12. Kelakar nye. Yang hang dok bangga german menang tu kenape. Bukan negara korang oun. Yaduiii. Aku suruh negara ko masuk bukan suruh german masuk. Hahahaha sah iq rendah. Org suruh die masuk die pi tunjuk tuan pereka dapat trophy. Hahaha yaduii.

      Hapus
    13. Unknown@ biar pun tak masuk yg penting leopard ada quality,bkn cem pendekar,poland sahaje lebih pilih Leopard sbg MBT utamanya Wkwkwk

      Hapus
    14. Semua tank berkualiti. Klu tak berkualiti takde nye diorg jual kt negara lain. Different people has different view. Tp atgm pun byk berkualiti gak tau. Lastest kt turki, tank german turki kene sebat ngan soviet era atgm. Abram pun bp kali pnh kene. Lecler uae pun rase pnh kene. So in summary takde tank yg betul2 kebal tau mat rempit. Just nk bgtau la. Mane la tau korang ingat tank german korang tu paling kebal semesta alam. Klu nak selamat pasang la aps. So far testing result cm menyakinkan. Buleh la try beli. Kate torbaik di asean. Hikhik

      Hapus
    15. Unknown,# kl leopard pun hancur,ambram pun hancur kena ATGM,bila pendekar kena ATGM pasti dah jadi buburlah Wkwkwk...pasal tank menang kerana ketahanan ia dalam tanah berlumpur ko bawa2 pula pasal ATGM,gk nyambung ko lon Wkwkwk

      Hapus
    16. Ikut ko la mat rempit oi. Ko nk tank ko hebat kan. Bwk gi tank biathlon. Jgn tunjuk aku link german menang. Satu dunia tau itu mmg german bukan indon. Hakhak. Ape la nasib ade org cmni. Lain disuruh lain di buat. Suke bengap2 kan org tp diri sendiri yg.. hmm tak tahu ler. Hakhakhak

      Hapus
    17. Si troller tegar kita bagi kat mat rempit alias donkey indon... hahahhaha

      Hapus
    18. Kalau x indon masuk tank biathlon.. rasanya kalah teruk.. bukan ada peluru pun... tank pun pake bateri je ala ala remote control gitu.... πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
  5. http://defense-studies.blogspot.co.id/2018/02/russian-helicopters-signed-memorandum.html?m=1

    Eehhh para malingsial.. lanjutkan chat kita disitu.. apa abis bahan kata kata? Wkkwkwkwk..

    BalasHapus
    Balasan
    1. Mereka lg cari bahan untuk troll lg bro Wkwkwk

      Hapus
    2. Tdk usah di layani.. Mereka itu budak2 malon yg jd intel inggris untu mengetahui senjata2 strategis kita dan jumlahx serta ditempatkan dimana.. Jd kita jg harus pintar2 jg rahasia negara kita.. Biar di kata omponglah tdk ada rudal.. Dll biarkan saja.. Nanti klo sdh tiba waktux kita sumpal bokong mereka pake rudal baru tahu rasa

      Hapus
    3. Intel? Malon Tolol-tolol begitu Kebagusan banget di bilang Intel paling tukang nasi lemak wkwkwwkwkwk

      Hapus
    4. Hahaha orang indon hanya hebat memburuk orang lain dengan gelaran beruk tolol lolololol. Geli hati. Kemon you guys can do much better than this.

      Hapus
    5. Ada Pedagang nasi lemak malon yang tersinggung rupanya muehehehe

      Hapus
    6. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    7. Pedagang nasi lemak? Adoi nk jual kuih kt blog ni ke bang? Silap tempat la bang. Cuba lagi okay.

      Owh jgn claim nasi lemak tau awak punye tau. Tak baik. Singapore malaysia brunei even indon pun semua makan. So makanan nusantara. Bukan indon punye sorang tau. Hikhik

      Hapus
    8. Tak lah sini tak makan nasi lemak pon..pamernya kat gorum militer malah nasi lemak

      Hapus
    9. Biasa la pakkk.. indon di media sosial garangnya macam harimau... tapi kalau kat luar macam tikus.. jangan jangan banci je.. keh keh keh.. bab kata pepatah jawa jongos.. bukan indon kalau x bodoh.... πŸ˜†

      Hapus
  6. Ampunnn..negara ini mmg dr dulu lg..belanja terus dan terus tanpa kisah tetangganya seperti malaysia dan indonesia yg bajet cekak..

    BalasHapus
  7. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus