17 April 2018

DSA 2018 Shows Boustead's LMS Variant

17 April 2018


RMN Littoral Mission Ships (photo : Malaysian Defence)

Malaysia’s Boustead Leverages Chinese Know-How in LMS Programme

Malaysia’s Boustead Heavy Industries Corporation (BHIC) is preparing the second phase of its programme to build littoral mission ships (LMS) for the Royal Malaysian Navy (RMN).

Ir Hairutdin Ayob, LMS programme director at BHIC, said the company has nearly completed the design of a platform that could form the basis of additional batches of LMS vessels, following on from the four Chinese-designed LMS that the RMN has already agreed to procure from BHIC and its partner, China Shipbuilding and Offshore International (CSOC).

Speaking at the Defence Services Asia (DSA) 2018 exhibition in Kuala Lumpur, Ayob said the new design is loosely based on the original LMS but has been updated and adapted to meet future and additional RMN requirements such as greater emphasis on patrol operations. (Jane's)


LMS Batch 2 Concept (photo : Malaysian Defence)


BNS LMS Concept – DSA 2018 Shorts

KUALA LUMPUR: Apart from the NGPV Batch 2 concept ship, BNS is also displaying its own conceptual design for the LMS batch 2. Like the NGPV Batch 2 concept the LMS Batch 2 Concept is derived from conversations with the RMN on their requirements.


Unlike the first four LMS, the LMS Batch 2 will be build on an inhouse BNS hull. The ship will be longer than the LMS – two build in China and two by BNS – to accommodate a helicopter deck rated for a Super Lynx. The model is fitted with a 40mm Bofors gun with machine guns aft.


Graphic of a modified LMS with the current one. The top graphic is the CMN Combattante F65 concept (image : Malaysian Defence)


It will have an enclosed mast similar to the LCS though it is unclear what type of radar to be used. Of course the final design will undergo further changes based on feedback from the end user. If the BNS proposal is accepted, the 14 further Batch 2 LMS will be a completely different from the China-made ones.

As for the China-made LMS, the steel cutting for the first of class is expected soon. (Malaysian Defence)



66 komentar:

  1. wooooowww... wooooooww.. menggerunkan. saya yakin bousted dah beli plasma cutter tuh. tahniah om Najib.. semoga menang lagi dlm pemilu.. πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜†

    BalasHapus
    Balasan
    1. Rmn teguh bersandar 2013 delay ship ompong class bisa dipersenjatai dg plasma cutter. Buat nembak jaring nelayan ikan cina

      Hapus
    2. LCS Lawan berat krc ix ix ix
      Nampak LCS terus krc terus larikan diri ix ix ix

      Hapus
    3. Mahairi@ eleh cakap banyak ko lon,nampak boat nelayan cina pun LCS ko tak de kuase dan takut,konon pula LCS ko nak lawan KCR Wkwkwk

      Hapus
    4. Lcs pilih lawan yang kecik macam kcr.. di salvo missile ramai2 dengan kcr bisa jadi besi buruk LCS ko lah tu wakikikikkk

      Hapus
    5. INDON BERSEMBANG MACAM KANAK KANAK PULA..NAMPAK SAGT MASIH BUDAK 2 LAGI..BOLEH PULAK NAK BERSAING KAPAL LAWAN KAPAL MACAM VIDEO GAME..ERMMM

      Hapus
  2. Saya dukung najib.....seumur hidup.

    BalasHapus
    Balasan
    1. And rosmah first lady sepanjang hayat

      Hapus
    2. Gak ada rudalnya alias ompong...barusan baca di fanpage mdr

      Hapus
    3. Ptm,betul bro kapal nih ompong sangat

      Hapus
  3. Lekaslah tanda tangan kontrak pengadaan jgn banyak mau ini itu. Uang punya tak?

    BalasHapus
    Balasan
    1. benda dah tengah buat sekarang dalam proses, nak tanda tangan apa??

      Hapus
    2. Nak tanda tangan komisien buat najib

      Hapus
    3. Najib bulan 5 ni turun la kot, ramai gak rakyat kurang senang ngan pemerintahan najib, jual tanah atas nama pelaburan dll, nak naikkan balik mahathir walaupun beliau dah berusia 92 tahun

      Hapus
    4. apasal najib jer???...nie sudah budaya melayu you know....songlap

      Hapus
    5. Najib never quit if maloners still stupid and proud with their stupidity. See how they comment freely on other country blog and restricted to comment on their local blog. Just like living in jail kah kah kah... wrong comment about government thats one way to jail

      Hapus
    6. Kalau pilihanraya ni najib kalah, walaumacammane pun dia nak kekal tak boleh jugak, rakyat dah ramai muak ngan corak pemerintahan najib

      Hapus
    7. Buset dah mahathir sampe turun gunung lagi, kemanakah generasi mudanya?? Fix SDM malaysia rendah

      Hapus
    8. LMS sudah di ttd pakcik..sedang dibina skrg ni dan insyaAllah seperti berita di atas steel cutting nya akan menyusul.Utk batch pertama 4 bijik dipesan..2 dibina di china dan 2 dibina di malaysia..berkemungkinan besar batch pertama tidak akan lengkap persenjataannya kerana malaysia mahu persenjataan dr buatan barat..jd beli kosong dulu..utk batch seterusnya sebanyak 14 bijik kapal LMS baru menggunakan design yg lebih besar seperti di atas, dan insyaAllah akan dipersenjatai lengkap.hehehe

      Hapus
    9. lengkap degan plasma dan kamekameha Son Goku dan radar bautan raja bomoh yang bisa menagkap siluman

      Hapus
    10. Sori ia projek akan teruskan walau pun siapa menang dalam pru ok, perancang atm tak boleh tergendala kuasa tentera dibawah yg pertuan agong itu ok

      Hapus
    11. Tampaknya setakat ini mahairi sokong najib dan Eligo nih sokong mahathir

      Hapus
    12. Iya..iya..kami tunggu ya semoga LMS nya cepat berlayar.

      Hapus
  4. yesss.... nampaknya program 15 to 5 berjalan dengan lancar...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Program 15 to 5 itu program apa Om gempur? Apa seperti program mef TNI? Mohon pencerahannya

      Hapus
    2. program 15 to 5 ti alah program tranformasi TLDM.. sekarang ni TLDM ada banyak jenis kapal dan ia berlainan jenis dan fungsi jadi ia melibatkan kos maintain yang cukup besar jadi malaysia akan mengecilkan menjadi jenis kapal namun fungsi kapal seakan sama seperti 15 jenis kapal yang ada sekarang... ia dilihat lebih kos efektif namun keupayaan masih diperingkat tertinggi...

      jadi buat masa ni kapal2 baru akan mula masuk menggantikan kapal2 lama TLDM... lebih kurang begitu..

      Hapus
    3. info tambahan baca link ini...

      https://www.facebook.com/MDSCTERBAIK/posts/620698708135611:0

      Hapus
    4. 15 to 5 tu macam sofware...ko cakap beli 15,,,,barang datang 5 jer.,,,untung 10 songlap,,,,,lumayan punyer

      Hapus
    5. grafik 15 to 5

      https://malaysiamilitarypower.blogspot.my/2016/03/future-rmn-transformation-program.html

      Hapus
    6. 15 to 5 tu macam code rahasia...kalau ada project....give duit kopi 15 peratus....minim 5 peratus

      Hapus
    7. Terimakasih Om gempurwira atas penjelasannya, berarti kapal perang lama harus diganti dengan yang lebih baik, 1 kapal dengan kemampuan setara 3 kapal untuk efisiensi biaya

      Hapus
    8. 15 BARANG AKAN, 5 BELUM DIBAYAR, ONLY 1 DELIVERED

      Hapus
    9. Lebih kurang seperti MEF TNI la program 15 to 5 ni..bezanya MEF menyeluruh utk ketiga2 matra TNIAD,TNIAL dan TNIAU tp program 15 to 5 hanya utk TLDM.

      Hapus
    10. Gambar pertama tu design asal LMS kerjasama dgn China sepanjang 70m..4 buah batch pertama yg sedang dibina skrg ni akan menggunakan design tu.

      Gambar kedua tu design baru LMS drpd Boustead yg panjangnya 75m keatas dgn helideck dan lebih stealth..14 buah batch seterusnya akan menggunakan design tu.

      Totalnya akan ada 18 buah LMS di bawah program 15 to 5.

      Hapus
    11. Tentara@ itulah hebatnya indonesia dalam MEF semua angkatan di belikan weapon,tak de yg anak tiri,TNI AD dapat apache,leopard,marder dll,TNI AU dapat Su35,Oerlikon dan NASAM,TNI AL dapat PKR,heli ASW Panther dan submarine,kl malaysia 15 to 5 cuma untuk TLDM sahaje tiba TUDM nak ganti jet pejuang dan TDDM nak ganti sibmas dan condor mesti tunggu masa 20 thn lg

      Hapus
    12. apa yang kamu merepek ni TDM dapat AV8 Gempita, ACV 300s mortar, Meriam 105mm dan M109 155mm, TUDM pesawat MPA, EC723, A400M... jangan suka merepek....

      apa yang tiada tu hahahahahaha...??? 20 tahun...??? lupakanlah tu la jangan suka troll tu yang jadi suka merepek...

      Hapus
    13. Gempur@ wait,wait...jgn suka nak tipu2 Wkwkwk...dari 257 gempita,belum semuanya di kirim dari Turkey,meriam 105mm blom sign,M109 setahun lg baru tiba,MPA belum ada dan belum sign,jd masih banyak yg AKAN..

      Yg troll siapa pakcik,linknya ada knp ko kata aq troll Wkwkwk

      Hapus
    14. Tudm skrng tgh planning program yg sama dgn tldm. Sbbnya program tudm akan bermula tahun 2020.

      Hapus
    15. Hadeuh jelasin 15 to 5 saja payah...kapal berbagai jenis 15 macam di buat simple jadi 5 macam saja...tak sama dengan program MEF....MEF penambahan kekuatan minimum alutsista...Minimumnya aja sudah buat panas dingin tetangga gimana ada program MaxForce....

      Hapus
    16. Mat Rempit belum semua dikirim mmg betul tapi sebahagian sudah dihantar kamu kata 20 tahun lagi TDM and TUDM baru dapat jadi yang sudah dapat dan bakal dapat tu apa..???

      memang benar pesawat MPA, meriam 105mm dan 155mm belum ada namun ia sudah dalam proses kamu kata 20 tahun lagi.... lain kali tengok betul2 jangan suka merepek...

      yang meriam 105mm tu kamu masa DSA tengah berlangsung ni... hehehehehe

      Hapus
    17. Gempur@ bkn aq cakap 20 thn lg tp pejabat2 kemenhan ko yg kata bila malaysia nak beli weapon cem jet pejuang untuk buat skuadron baru dan penambahan 2 submarine lg mesti tunggu masa 20 thn lg,ko pun tahu tuh,jgn ko nafikan kata2 pejabat kemenhan ko tuh

      Hapus
    18. lupa tulis...MD530G...untuk tentera darat

      berkaitan isu 20 tahun itu pasal kapal selam TLDM... kenapa sampai 20 tahun pertama tiada siapa boleh pasti betul ke sampai 20 tahun kena tunggu pasal benda ni atas pihak kerajaan kalau tiba tiba dia nak beli tahun depan pun boleh tiada siapa boleh pastikan..

      kira logik la dengan program 15 to 5 pembinaan kapal2 baru TLDm sudah bermula dan kesemua itu bukan melibatkan kos yang bukan sedikit ada logik la jika prolehan kapal2 permukaan baru ni dalam pembinaan takan pertahanan Malaysia keluarkan lagi budget untuk kapal selam yang rasanya semua tahu kos kapal selam bukan sedikit..

      adalah lebih relivan siapkan dulu semua kapal permukaan seperti yang dirancang bila semua sudah ada, baru kembali cerita kapal selam semula pada saya itu adalah lebih baik...

      Hapus
    19. OMG Malon selalu membanggakan program zaman purba tengok sahaja A400m itu program tahun 2005 dan AV8 yang dari tahun 2011.. Meriam 105 dan MPA belum deal pun.. Apalagi MRCA wakikikikik

      Hapus
    20. Gempur,yg relevan tuh bila duit kapal permukaan sedia,kapal selampun sedia...masa kalah sama vietnam yg punya 6 kapal selam Wkwkwk

      Hapus
    21. INDON DESTROYER..Orang tak kira tahun bila perjanjian dibuat..org tengok bila aset diterima...

      Hapus
  5. jangan memain....nama pon bousted...,internesenel...dunia tercanggih....wow menggerunkan

    BalasHapus
  6. kan gerun kan, biasa la tu kalau lari2 naik teksi πŸ˜ͺ

    BalasHapus
    Balasan
    1. Lari2 cam tldm kat ambalat tercirit dibentak marinir tnial

      Hapus
    2. Lari ke bilik termenung lihat boat nelayan cina kah kah kah

      Hapus
    3. Teksi...??? hahahahahaha

      Hapus
    4. Teksi tp dapat pingat UN Wkwkwk...

      Hapus
    5. Mengerukan laa.. pilot Sukhoi eject Kat hanggar wakikikikik

      Hapus
  7. ko dapat 15 peratus or 5 peratus?

    BalasHapus
  8. Congrats RMN πŸ‘πŸ‘πŸ‘

    BalasHapus
    Balasan
    1. Another rmn ompong class delay ship

      Hapus
    2. Ompong tak de missile Wkwkwk...ish,ish

      Hapus
  9. Alhamdulillah,program 15 to 5 berjalan dgn lancar.
    Design nya LMS lebih baik dan besar dr yg sebelum ini..sudah evolved menjadi OPV dgn panjang 75m dan lebih..bentuk lebih stealth dan ditambah helicopter deck.Dah mcm LMV Singapore.

    "LMS Batch 2 will be build on an inhouse BNS hull."

    Drpd ayat di atas nampaknya design nya mmg dibuat terus oleh BNS berbekalkan pengalaman drpd kerjasama dgn France-Maharajalela,German-Kedah dan China-LMS dimana design nya lain drpd LMS asal kerjasama dgn China..boleh dikira buatan tempatan ke ni?hehehe
    Semoga Boustead jd seperti ST Marine Singapore yg maju dlm industri maritim.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Bila nak jadi industri maritim bila alatan pun tak de Wkwkwk...mimpi basah sahaje selalu Wkwkwk

      Hapus
    2. jika dilihat NGPV batch 2 pun dah mula menunjuk konsep maknanya panglima TLDM memang mahukan program ni diselesaikan segera...

      Hapus
    3. Konsep is a piece of cake lah tuh,alatan ada tak Wkwkwk

      Hapus
    4. Jangan lupa beli mesin potong..biar gak jauh potongnya..

      Hapus
    5. Tahniah selepas ni Kalau ade nelayan china jangan dipantau aje

      Hapus
    6. Kapal kami khas utk pantau navy dan nelayan dari INDON SAHAJA... :)

      Hapus
  10. Penting sekarang kaprang yg bisa dikasih container dibelakang+heli..karena rudal klub S veri kontainer sudah ada dan beroperasi secara mandiri..xixixi...menurut saya lho..

    BalasHapus