16 April 2018

Pangkor War Siri 2/18 TLDM

16 April 2018


KG Lekiu fregat (photo : KD Lekiu)

Lumut - Latihan Perang Pangkor atau lebih dikenali sebagai Pangkor War siri 2/18 telah dilaksanakan dengan jayanya. Pangkor War kali ini melibatkan kapal KD Lekiu, KD Lekir, KD Mahawangsa, KD Kasturi, KD Terengganu, KD Laksamana Mahmud Amin dan KD Laksamana Hang Nadim.


Korvet Laksamana class (photo : KD Lekiu)

Seawal jam 3.30 pagi kapal pertama telah memulakan pelayaran setelah mendapat amaran ancaman musuh di pulau berhampiran.


Latihan deck landing training (photo : KD Lekiu)

Antara latihan yang dilaksanakan sepanjang Pangkor War pada kali ini iaitu :
a. Pandu Arah Gelap
b. Pandu Arah Terang
c. Melalui Latihan Bebas Periuk Api
d. ADEX
e. SUTFX
f. Light Jackstay
g. RADAP


Latihan RASAP (photo : TLDM)

Setiap latihan yang dilaksanakan dinilai oleh tim penilai dari Markas Selam dan Peperangan Periuk Api dan Pusat Peperangan Elektronik selain tim Penilai dari Markas Pemerintahan Armada Barat sendiri. Latihan ini juga dapat melatih pegawai dan anggota dari segi kesiapsiagaan serta meningkatkan kecakapan dalam peperangan.


Latihan menunda kapal (photo : TLDM)

Secara keseluruhan, Pangkor War kali ini memberikan tumpuan kepada aspek Peperangan dan Ilmu Kelautan. Penilaian secara keseluruhan peralatan seperti sensor, persenjataan, serta keupayaan CIC turut diberi perhatian dan penilaian.

(TLDM)

128 komentar:

  1. Periuk api maksudnya apaan sih..bahasanya buat pusingπŸ˜₯πŸ˜₯πŸ˜₯

    BalasHapus
    Balasan
    1. periuk api sama dengan bakul api

      Hapus
    2. Latihan menunda kapal = latihan geret kapal ( yg songlap engine kah? ) keh keh keh

      Hapus
    3. SiTua@ jd malon angkut bakul api bisa terbakar dong bro Wkwkwk

      Hapus
    4. latihan angkut bakul api.. masuuk pula dalam bakul.. terbakar dah semuanya hahahaha...
      jadi seperti pasukan negara api musuh avatar
      hahaha

      Hapus
    5. Wow..aspide sam masih ada,patutlah dlm parade merdeka 31ogos2017 pun ada bawa misil aspide sbg perarakan tldm..
      mica di frigate maharajalela + seawolf di frigate lekiu (hingga 2020 aja,moga nnt diganti mica juga) + aspide di korvet laksamana..ok la tu.. πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    6. Habis budak budak2 indon SENTAP... salam polisi senyap utk garisan zebra..keh keh keh

      Hapus
    7. Tentara@ aspide tuh sam bkn ssm...sejak bila merajalela ompong ada mica Wkwkwk,canonpun tak de konon pula missile Wkwkwk...ish,ish

      Hapus
  2. nie nak pigi syiria ke???kah kah

    BalasHapus
    Balasan
    1. Iyelah,di syiria nak lancarkan missile bunga api taming sari tuh,tak kalah haibatlah bunga api taming sari tuh dgn tomahawk Wkwkwk

      Hapus
    2. Pergi syiria guna pesawat ptm gen 6 halimun

      Hapus
    3. kahkahkah
      tomahawk itu sama je kualitinya sama ini.. bahkan belum kena upgrade lagi tomahawk tuu..
      kahkahkah

      Hapus
  3. Dari bermacam2 kapal yg ikut exercise nih cuma lekir yg ada missile,semua yg lainnya ompong tak de missile....ish,ish,ish...kesian

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kapal guna misile juga percuma sahaja, kalo hadapi nelayan cina lari terkencing kencing

      Hapus
    2. Laksamana-class masih missile capable. Ada nampak aspide launcher kat laksamana-class?

      Hapus
    3. Nampak launcher sahaje. Obsolet missile only for decoration of the ship. Biar nampak jaguh & menggerunkan

      Hapus
    4. Myms,hanya nampak tube launcher sahaje,ompong tak missile Wkwkwk...ish,ish

      Hapus
    5. wouw this fleet is ompong?
      waduh waduh

      Hapus
    6. Camne ko tau takde misil dalam tu?

      Hapus
    7. http://daisetsuzan.blogspot.co.id/2016/04/dude-wheres-my-missile-malaysias-new.html?m=1


      Seluruh dunia juga tahu kah kah kah

      Hapus
    8. @joni link tu tentang kedah-class.ye,memang kedah-class takde misil pon,cuma ffbnw.laksamana-class masih ada aspide,kasturi dengan lekiu class masih lagi ade exocet,lekiu ade lagi sea wolf(planned nak tukar dengan sea ceptor ataupon mica)

      Hapus
    9. Takpe bro myms..mereka semua tahu yg kapal frigate dan korvet tldm semuanya lengkap ada misil sam,ssm dan torpedo..cuma mereka ingin sedapkan hati mereka je sbb iri la tu..hehehe

      Hapus
    10. Hahahhaha.. biasa la budak2 indon..cepat sentap..πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    11. @dein,aku tau ko indonesian.....tapi salute gak la fasih gak bahasa malaysia

      Hapus
    12. Tentara@ lengkap,ko baca dari kaskus tuh ye Wkwkwk

      Hapus
  4. kejap lagi ade latihan hilangkan enjin and part radar

    BalasHapus
    Balasan
    1. Selesai latihan turut di beri perhatian dan penilaian

      Hapus
    2. selesai latihan periuk api ada latihan bakul api

      Hapus
    3. Sudah ada tuh on foto latihan geret kapal yg enginenya songlap, bahasa malon nya latihan menunda kapal

      Hapus
  5. kalau joint kat syiria adakah destroyer amerika and rusia nak lawakkan kapal nie?

    BalasHapus
    Balasan
    1. Janganlah ko cem tuh,setakat nih kapal yg ikut exercise nih telah mendunia dan telah battle proven dunia akhirat

      Hapus
    2. kapal ni telah naik taraf pula guna laser pointer

      Hapus
    3. Salam satu powerbank... dan kri halimunan yg terbakar masa launch.. πŸ˜†

      Hapus
    4. Salam tak boleh selam dan salam budget kecik di bagi 5 Wkwkwk

      Hapus
  6. pangkor war apa yaa mksudnya?? @maha, @dein dll bisa kasi tau?

    BalasHapus
    Balasan
    1. diorang tak dapat beri tau kerena pigi syiria lawan jet pejuang usa

      Hapus
    2. Pulau pangkor pakk.... latihan tu dibuat dikawasan pulau pangkor negeri perak...

      Hapus
  7. the real troller has shown their face after all posting

    BalasHapus
    Balasan
    1. To nampak mcm si dungu sbb sendiri komen dan org sendiri balas dan terperangkap dgn komen sendiri πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
  8. Troller semakin KESEPIAN... Troller tak dibalas yang membalas komen mereka hanya geng geng itu juga... Syabas geng Malaysia jangan terpancing...

    BalasHapus
    Balasan
    1. hahahah... 2 posting masuk yg nie geng2 dieorng je la main balas2. itu sbnrnyer troller2 sejati

      Hapus
    2. tu le jadi kita boleh lihat siapa yang selalu memulakan troller... abai kan je anggap je mcm bunyi nyamuk yang berterbangan... hehehehe

      Hapus
    3. Diorang kalau bagi fakta sekalipon, dia pusing2 sampai babi terbang

      Hapus
    4. Pssttt psssttt, PTL bagitau ade suprise nanti kat DSA 2018

      Hapus
    5. Takpe kita rileks je... troller ni pun asyik2 pusing ayat tu juga sekadar nak menyakitkan hati geng malaysia je pun.... nampak komen2 troller mereka makin kurang dapat sambutan... kira Tahniah pada semua la tak mudah termakan pancingan mereka ni...

      Hapus
    6. Pak cik GW,
      Itu Fennec naval version ya?
      Ada fungsi AShM/ASW nya kah?
      Atau punya fungsi lain? Sepertinya ada radarnya...

      Hapus
    7. gua pikir lo tu objektif. gua tnya baik2 lho malah nyiyir.. cukup penilaian sy sm kalian. fuck!!

      Hapus
    8. saudara Pedang setan
      betul itu Fennec versi Naval... yang itu saya tak pasti tapi jika heli super lynx TLDM ia ada kemampuan itu...

      Hapus
    9. adakah fenec naval tu ada kekuatan laser plasma?

      Hapus
    10. Fenec guna angkut sawit atau dadah ini?

      Hapus
    11. fennec ni sudah di naiktaraf guna tenggekan kat kiri dan kanan ialah 3 meter jadi boleh tambah armament and sawit

      Hapus
    12. Fennec tuh ada engine keh

      Hapus
    13. http://daisetsuzan.blogspot.co.id/2016/04/dude-wheres-my-missile-malaysias-new.html?m=1

      Misile pun takde apalagi engine

      Hapus
    14. sekarang nie ade 3 candidate untuk mrss tldm.1,full flight deck LHD.2,turkish punya LPD.3,enlarged Makassar-class.sama2 kita nantikan siapa pemenangnya

      Hapus
    15. @myms yg menang pasti no.3 tak percaya ko..kalau menang ak ko traktir Minum teh tarik...kalau kalah ak ko ku traktir minum kopi....heehee

      Hapus
    16. harap mini Mistral menjadi pilihan....

      Hapus
    17. @GW waduh mistral berat bro..tak yakin malay beli itu...kalau buatan PT.PAL lebih realistis bro...

      Hapus
    18. tu pilihan saya saja... kita tunggu siapa akan terpilih kelak....

      Hapus
    19. Mistral agak mahal dan ambitious..mungkin makassar dan damen lebih realistis..

      Hapus
    20. berita baik lagi,av8 gempita dapat no 1 dan 2 dalam kebanyakkan trial di arab saudi.https://twitter.com/DzirhanDefence/status/985825540287315968

      Hapus
    21. dan antara yang suprise,DEFTECH tunjuk turkish UGV (Unmanned ground vehicle) kat booth nya di DSA 2018..katanya,UGV tu boleh linked dengan sistem NCO Tentera Darat Malaysia. another good news to start a week.
      http://kementah.blogspot.my/2018/04/defence-services-asia-2018-media-day.html

      Hapus
    22. next batch LMS telah di redesigned(ada heli deck,tapi masih lagi hanya opv/gun boat).design next batch LMS,iaitu RLMS ialah design dari BHIC sendiri.http://www.monch.com/mpg/news/maritime/3190-dsa-bhic.html

      Hapus
  9. Malas nak layan budak2 indon ini

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ko posting tu dh balas jua lah...sodrun.

      Hapus
    2. ko nie...lepas jdt kalah teruk 4..0 lawan persija....everything nak malas

      Hapus
    3. Mahairi@ makanya awak bila nak komen cakap jgn iri hati,kepala batu,mereka2 dan troller pakcik,habislah ko dibabat forumer indonesia Wkwkwk

      Hapus
    4. Kalo kalian bicara sopan di blog kami. Kami pun segan. Tapi kalo masih bicara sampah ya kami gak akan berhenti bully kalian

      Hapus
    5. @Malon aka biang kerok nie blog...wkwkwkk

      Hapus
    6. Kita layan je indon 2 keparat ni... πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜† biasala bangsa nya besar tapi rakyat banyak otak sapi... keh keh keh

      Hapus
    7. Dein@ dah kutip cukai judi ko lon Wkwkwk

      Hapus
  10. Ini kah kapal penangkap ikan malon... Kyak kapal"an anak gue yg buat mainan di got... Kahkahkah

    BalasHapus
  11. Syabas Royal malaysian navy πŸ‘πŸ‘πŸ‘

    BalasHapus
    Balasan
    1. Selepas exercise boleh lah halau boat nelayan cina tuh

      Hapus
    2. Selepas ezercise, edit dulu foto2 kapal tambah gambar missile kah

      Hapus
  12. malaysia dan lawak sememangnyer berpisah tiada

    BalasHapus
  13. Percuma latihan halau nelayan china yg beratus2 pon tak berani.. lebih baik dok diam2 jaga istana majikan di inggris.. kahkah..

    BalasHapus
    Balasan
    1. Betul,betul bro...buat penat sahaje dan buang percuma budget sahaje bila tak de kuase halau boat nelayan cina Wkwkwk

      Hapus
  14. diorang berlatih nak dapat duit kopi dan budget songlap

    BalasHapus
  15. Selamat maju jaya buat Royal malaysian Navy πŸ‘πŸ‘πŸ‘

    BalasHapus
    Balasan
    1. Terbaik untuk Royal China's Fisherman Wkwkwk

      Hapus
  16. kapal nie dah berjaye hadang tomahawk guna laser dan plasma

    BalasHapus
  17. selepas latihan periuk api akan ada latihan bakul api

    BalasHapus
    Balasan
    1. Bisa terbakar dong main api trus Wkwkwk

      Hapus
    2. iya lah bro rempit
      hahahahahahaha

      Hapus
  18. Moga semakin nyaman sejahtera kehidupan warga malaysia hendaknya...πŸ‘πŸ‘πŸ‘

    BalasHapus
    Balasan
    1. Syukur Alhamdulillah Malaysia aman makmur terpelihara..πŸ‘πŸ‘πŸ‘

      Hapus
  19. Selamat berlatih....πŸ‘
    Semoga berjaya...

    BalasHapus
  20. kalau kapal malaysia datang kat syiria....sure kapal amerika ngan rusia lari kaw....kaw

    BalasHapus
  21. Hebat ya AL Malaysia, sangat berkhihmad latihan "menunda kapal", sementara ane baru katam latihan..."menunda kehamilan"

    BalasHapus
    Balasan
    1. Makanya asetnya ALM nggak nambah-nambah, habisnya ditunda terus sih.

      Hapus
    2. Hahahah...datar amat aksen lo bro, perlu dorongan "tongseng balap" tuh

      Hapus
    3. RMN Teguh delay / teguh bersandar = best halimun ship dunia & akherat

      Hapus
  22. Diharapkan setelah latihan Pangkor War Siri 2/18 TLDM ini, tentera TLDM memiliki mental yg kuat dan berani utk menghadapi nelayan CHINA yg menceroboh laut malasia.
    Dan menjadi tentera yg pintar tidak terus menjadi tentera blo'on

    BalasHapus
  23. Percuma latihan terus tetapi takut hanya oleh nelayan china

    BalasHapus
  24. Iya 2 harus banyak latihan TLDM...sekalian jangan lupa project MRSS pilih kapal made in PT.PAL ya...setelah tu buat marine...setelah tu beli tank amphibi kenapa biar gak sia2 beli project kapal MRSS nya...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Bagus salute buat TLDM latihan yg rajin karena China sudah di depan mata kalian..jadi harus siap2..

      Hapus
    2. Betul @bung Tupez.
      Latihan terus, tapi mental cam banci. Jangankan lawan tentara china, menghadapi nelayan china yg mencuri dilautnya saja takut dan kabur.

      Hapus
    3. Kami training pun diselat melaka.. khas utk lawan budak2 indon je.. kami takut dgn china tapi tak heran dgn indon...πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜† indon berani dgn nelayan china je la...

      Hapus
    4. alah mau lawan tni lucu lo nembak dulu aja yang becus pake rudal starstreak aja target nya gax kena apalagi mau pake peluru tajam bego ya dein tolol

      Hapus
    5. Dein@ mn link TNI cuma berani lawan nelayan cina,kl aq ada link malon tak de kuasa halau nelayan cina,jgn hoax lon

      Hapus
    6. @dein kau kata latihan di selat malaka buat lawan indo. banyak bual kali kau..
      Ingat kasus 2 kapal tldm kabur di ambalat kerna di usir 2 anggota marinir tnial wkwkwk....

      Hapus
  25. Three contender for RMN MRSS project

    PT PAL Makassar Class variant
    http://www.malaysiandefence.com/wp-content/uploads/2018/04/MAB_5585.jpg

    Damen Enforcer 10000
    http://www.malaysiandefence.com/wp-content/uploads/2018/04/MAB_5591.jpg

    Naval Group Mistral 170
    http://www.malaysiandefence.com/wp-content/uploads/2018/04/MAB_5601.jpg

    BalasHapus
    Balasan
    1. Harap bukan buatan indon la... teruk kena hina nanti... πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    2. Seemingly money talk louder here. Another factor: The result of upcoming general election.

      yg penting gaya dulu, Om. Mau keturutan jadi beli atau ndak, mau dihina-hina, yang penting tampak kerja :3

      Hapus
    3. w masih kurang setuju kalo malon nanti beli kapal buatan pt pal soalnya sdm nya pada bego kapal selam scorpion nya aja yang cangih buatan perancis di bikin gax bisa nyelam apa lagi pake kapal pt pal takut citra pt pal yang terbaik jadi rusak gara2x kapal nya nanti nabrak karang saking gax bisa nyetir abk nya

      Hapus
    4. di situ saja sudah nampak anda kurang ilmu nak mengata orang lain bodoh sedangkan anda sendiri "KURANG CERDIK" - sejak bila Malaysia guna kapal selam SCORPION...??? nama kapal selam tu SCORPENE... SAYA ULANG NAMA KAPAL SELAM ITU SCORPENE....hahahahaha...

      Hapus
    5. yang jelas kapal cangih bisa di bikn gaptek gagal teknologi kalo malon yang pegang soal nama kapal selam mau scorpion scorr rosmah scor najib gax ada uarusan degan kepandian soalnya buat apa saya pake akal pikiran yang terbaik buat nulis kapal malon yang gax bermutu dan pentingggg gtu... puihhh najis hahahahah

      Hapus
  26. Peperangan periuk api , periuk api = ranjau laut , ada di indonesia juga periuk nasi, lucu juga ya bahasa y ,boleh,boleh,jadi bisa terhibur daku Wkwkwk, lucu,lucu ,lucu

    BalasHapus
  27. Saya mau tanya sama rekan2 dari malaysia ,apa benar berita bahwa pihak malaysia dengan pakistan sedang serius pembicaraan pengadaan MRCA zet tempur jf sulfur 17 , dan info ini di benarkan oleh pihak pakistan sendiri di DSA 2018 kemarin ????

    BalasHapus
    Balasan
    1. Pakistan hanya offer jf-17.takde kata putus ataupun sebarang pengumuman dari pihak malaysia. Btw, jf-17 bukan dioffer sebagai MRCA, tapi sebagai LCA

      Hapus
    2. Perbincangan tu hanya sekadar exhibition talk sahaja

      Hapus