02 Mei 2018

Russia Offers Loan to Malaysia for the Purchase of Fighter Aircraft

02 Mei 2018


RMAF MiG-29N, Su-30MKM, Hawk 108 and F/A-18D (photo : RA.AZ)

Russia is Ready to Discuss the Allocation of a Loan with Malaysia for the Purchase of Aircraft

MOSCOW (Itar-Tass) - RIA Novosti, Russia is ready to discuss with the Malaysian side the allocation of a loan for the purchase of another batch of fighters, but so far the tender has not been announced, said in an interview with RIA Novosti, Director of International Cooperation and Regional Policy Rostekha Viktor Kladov, summing up the exhibition in Malaysia DSA-2018.

Russia delivered 18 MiG-29 fighters to Malaysia in 1995, and in 2007-2009 this country purchased 18 Su-30MKM fighters.

"We always proceed from the fact that we are ready to discuss mutually beneficial terms with our partners, and the Malaysian side knows this." At the moment, the tender for procurement has not been announced, so it's pointless to talk about any specifics now. various options, including credit supply," Kladov said.

(RIA Novosti)

156 komentar:

  1. Wkwkwk...ditawarin sewa nih ye wkwkwk

    BalasHapus
    Balasan
    1. Parah nemen malon 1 ne...
      Miskinnya kebangetan πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Jgn tersinggung y lon...ini fakta dunia mengakui korang bangkrap...kismin...cupu...tragis nian.

      Jgn marah y lon..

      πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    2. Saran sy mending koorang beli jf thunder dah...dri pada sewa lon...atau tejas sekalian.


      Wkwkwkwkw
      Harga diri para maloner gimana neh...bikin #mintak duit buat beli jet pejuang lah...
      Yg kreatif gt loh warganya

      πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    3. Masak kalah sm pinoy...

      Lawak jerrr


      Negara lanun sarang tetoris

      Hapus
    4. Iya bro,angan2 dan mimpi segede gaban,tapi apa daya satupun tak sampe...bisa pula kalah sama pinoy..pinoy beli jet pejuang cash dan tak de sewa,Malon nak inginkan utang atau sewa wkwkwk

      Hapus
    5. Lanun tu bukan ke kopaska yg sudah ditangkap pdrm.malu oii.komando busted.lemah nye sdm indon

      Hapus
    6. Unknown@ lg menghibur diri ya lon,nak halau nelayan cina sahajepun malon tak de kuase konon pula nak tangkap kopaska,berak dulu di depan kedai sana lon wkwkwk

      Hapus
    7. Lembik nya Malon hanya dengan nelayan pura pura Tido πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    8. @unkwnown how about "sarang teroris"
      😈😈😈😈😈😈😈

      Hapus
    9. Hahaha malon ternyata miskin. Takda keupayaan bujet beli jet pejuang mrca buat iba rusia. Pesawat boleh bina pinjam tapi ejection seat tetap beli ya.... khawatir eject kat hanggar hilang itu kursi

      Hapus
    10. Bodoh ke apa bukan sewa tp loan financing

      Hapus
    11. Ngeri juga sewa ke malingsial
      Pas mau kembali
      Enjin tak de...
      Kwk kwk kwk kwk...
      Ayo unknown, maha, dll menghibur diri..

      Hapus
  2. ahahahahaa.. SEWA..???? ngk pa2 SEWA yg penting punya. ahahahahahaa.. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

    BalasHapus
    Balasan
    1. Di lapak sebelah beritanya rusia nawarin sewa pesawat kl Malon gk ada wang ambil kredit wkwkwk

      Hapus
    2. Masa negara sekelas malay "Sewa"...Gengsi donk...wkkkwkkk

      Hapus
  3. "..loan for the purchase....various options, including credit supply.."

    Sewa?

    :)

    BalasHapus
    Balasan
    1. Btw,
      Sewa barang Ruski berapaan yak? Dibanding barang Swedia yg itu...tuuh.. :)

      Hapus
    2. Kalau versi Sputnik

      "Russians offered Malaysia to hire a fighter jet"

      Kalau dikasih opsi sewa Grippen atau Sukhoi, saya milih ambil opsi beli Typhoon dengan sistem kredit dari Inggris.

      Sewa percuma saja... pilot sudah mahir pas jatuh tempo pesawatnya harus dikembalikan lagi.. tidak bebas.

      Prefer buy Typhoon daripada sewa sewaan.

      Hapus
    3. Maunya gitu #superstar tapi lagi bingung bayar pake apa? cpo di banned eropa, timah udah dibooking china, dadah ditangkapin indonesia, ikan da ambil china, gunung emas ga punya, minyak bumi lagi turun harganya, utang sudah 50-60%, belum case 1mbd, gst dinaikkan rakyat menjerit, rasuah merajalela...Jual diri aja

      Hapus
    4. Mas super,
      Kalo dah mahir yo ra sah dibalekno tho, ditumbas wae..mayan, entuk kortingan..trus di MLU & upgrade..

      Heekekekek.. :p

      Hapus
    5. Jack@ jual diri jg kagak laku bro wkwkwk

      Hapus
    6. Jangan2 mat rempit udah cicipin malingsial punya nih ... Kok bilang ga enak hahahahaha....

      Hapus
    7. Jack@ hahaha...di Malon banyak puak sodom bro

      Hapus
    8. wah..mat rempit tau sodom2 di malaysia...hebat sekali nih..pasti mat rempit termasuk rangkaian pertubuhan sodom seAsean..kihkihkihkih

      Hapus
    9. Lha kan nyodomi km AP...lupa ya...πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    10. Voltus@ iya bro,kemarin AP ketahuan lg sodomi kambingnya mahatair wkwkwk

      Hapus
    11. Ga komeng dia berarti bener bro...

      πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
    12. Anak pakerok ternyata suka sodomi dengan hewan berkaki 4 ya... iiiih jijik deh

      Hapus
    13. Ini mungkin anak ahli noraka lagi rogol kambing kih kih kih
      http://arapayung.blogspot.sg/2006/05/kesiannya-kambing-itu.html?m=1

      Hapus
  4. Duh baru saya komenin masalah ini di thread lainnya... keduluan 1 menit hehehehe

    BalasHapus
  5. Hahahahaha.... Tawaran yang menyindir malingsial karena tak segera memutuskan pembelian pesawat ...masih berlagak kaya???? Uda diambil aja ga usah gengsi...nanti kan tinggal bilang di media "ini untuk gap sebelum ptm 6 jadi"... Rakyat senang sultan tenang...wkwkwkwk...

    BalasHapus
  6. Mig 29 18 bijik tahun 95...tahun 2017 Mig 29 Pencen ==> go to muzeum.......F 16 A/B tahun 90 ==> 2018 Up Falcon star

    BalasHapus
    Balasan
    1. Belum upgrade lg la.f16 a/b hingga kini masih belum diupgrade.harus diingat f16 a/b tu block 15.tak boleh bvr.radar sudah jauh ketinggalan.tak boleh bawa amraaam.😌

      Hapus
    2. Unknown@ belum upgradepun tapi ia boleh terbang bkn cem Mig29 dan Su30mkm Malon tak boleh terbang kerana tak de sparepartnya dan dah aki2 wkwkwk

      Hapus
    3. Nyata nya Hanya Malon bodo yang menganggap F-16 block 15 ga boleh bawa Amraam.. Malon kuat claim tapi bodo 😁😁😁😁😁😁😁

      Designated Block 15OCU (Operational Capability Upgrade), these aircraft are powered by the more reliable F100-PW-220 turbofan. These aircraft also have structural strengthening and are provided with the enlarged HUD that was first introduced on the F-16C/D. Also incorporated are the capability to fire the Norwegian Penguin Mk.3 anti-shipping missile (built by Kongsberg, US designation AGM-119) and the AGM-65, provisions for the AIM-120 AMRAAM, radar altimeter, expanded computer capacity, data transfer unit, wide-angle HUD, AN/APX-101 IFF, Tracor AN/ALE-40 chaff/flare dispenser and provisions for the AN/ALQ-131 ECM pod. These modifications increased the max

      http://www.f-16.net/f-16_versions_article3.html

      Hapus
    4. @Unknownjing lagi di Up tuh bertahap 2 bijik F 16 A/B per tahun baru di mulai tahun ini...sabar ya..wkkwkwkk

      Hapus
    5. Daripada Mig 29 malay di kubur...wkwkkwkk sudah ku bilang jual ja ke india..tukar dengan spare part sukhoi...biar banyak yg terbang Su 30mkm malay...hehhehhee

      Hapus
  7. Breaking News!

    http://www.thejakartapost.com/travel/2018/05/01/nutty-issue-singapore-airlines-stops-serving-peanuts.html

    BalasHapus
    Balasan
    1. Ya gapapa kasian orang yang alergi kacang. Debu kacang udah cukup buat bikin orang alergi terkapar dan pesawat musti balik ke bandara.

      Hapus
  8. Hahaha hahaha hahaha yang katanya kaya

    BalasHapus
    Balasan
    1. Hahaha...tin kosong rupanya

      Hapus
    2. Tp indon pun dah lama guna loan atau kredit eksport.kata negara kaya bajet besar.hahaha.kaburrrrr

      Hapus
    3. Unknown@ lon,indonesia pake kredit eksport 10 tahun dah di lunasin,bkn cem malon kredit LMS ke cina selama 25 tahun wkwkwk

      Hapus
    4. Malon kredit ke china 25 tahun hanya untuk gun boat πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
    5. Gun boat lembik super halimun tak terkesan mata

      Hapus
  9. Hehe bangun bangun hai malaysia.. Kalian sdh tertinggal 20 tahun dari Indonesia.. Ayo bangkit kamu pasti bisa kejar ketertinggalan.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Caranya dgn perbanyak utang untuk mengejar ketertinggalan wkwkwk

      Hapus
    2. Drpd apa yg aku tgk dan baca kini indon jauh tertinggal dr malaysia dlm bidang militer dan industri militer.hahaha.hibur diri ye don

      Hapus
    3. Unknown@ Malon dah gila rupanya,bkn hibur diri lon tapi dan dunia yg berkata bkn hoax dari mulut busokmu dan media propaganda UMNO yg berbicara wkwkwk

      Hapus
    4. Tapi nyatanya yang terjadi pada Malon πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†
      INDUSTRI PERTAHANAN MALAYSIA-REALITINYA TERTINGGAL JAUH DENGAN INDONESIA πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      19.Ramai yang mendesak mengapa Malaysia tidak maju dalam industri pertahanan, mengapa Malaysia tidak membuat jet pejuang, mengapa Malaysia tidak membuat senapang sendiri????


      Senjata ringan, walaupun mudah tetapi memerlukan campuran besi yang sesuai untuk menjamin ketahanan dan kesan kehausan
      20.Pokok pangkalnya saudara pembaca – adalah wang dan soal strategik, pelaburan mana yang lebih strategik dan menguntungkan dari segi jangka panjang?

      21.Sekarang cuba fikir, tahap manakah industri penerbangan kita? Ok, sangat-sangat rendah sedangkan Indonesia sudah mempunyai asas yang kukuh iaitu industri pernerbangan Nusantara, jadi sudah tentu berbaloi untuk mereka mendapatkan teknologi membuat pesawat.

      22.Pakistan dan India mampu membuat jet pejuang sendiri tetapi mereka bermula dengan industri berat lain seperti pembinaan senjata api dan pembuatan kereta kebal.

      23.Tidak mustahil Singapura satu hari nanti mampu membuat jet pejuang sendiri kerana republik itu mempunyai keperluan yang banyak, di mana ada permintaan, di situlah ada pembekalan (Supply and Demand).

      24.Saya bagaimanapun berpendapat, Singapura mungkin tidak akan membina pesawat pejuang sendiri kerana capaian teknologinya terlalu panjang dan Singapura memerlukan pesawat-pesawat yang mempuyai Qualitative Edge dan kecanggihan seperti ini hanya dimiliki oleh negara yang sudah mempunyai industri pembangunan pesawat pejuang yang sudah matang seperti Amerika Syarikat.

      25.Saya sendiri berasa Malaysia tidak akan membuat pesawat sendiri dan pada pendapat saya, industri penerbangan kita masih jauh ke belakang.

      26.Dahulu Airod diberi lesen untuk membuat kerja-kerja servis bagi pesawat Charlie di kawasan rantau Asia Pasifik, entah di mana silapnya, lesen dan kontrak tersebut kini berpindah tangan ke Singapura. Di mana silapnya?

      27.Bukanlah mahu merendahkan industri pertahanan negara sendiri tetapi untuk membuat bom pesawat pun kita tidak mampu.


      Aircraft bomb yang masih gagal dibina melalui semangat “made in malaysia”
      28.Perkara ini saya sudah sahkan sendiri dari SME Ordnance, bom pesawat yang digunakan oleh Tentera Udara DiRaja Malaysia (TUDM) dibeli dari luar negara.

      29.Untuk membuat bom pesawat, walaupun nampak mudah tetapi sebenarnya memerlukan teknologi yang agak tinggi, campuran besinya dan mesin-mesin untuk membuat bom ini juga memerlukan modal sekurang-kurangnya RM20 juta.


      Dumb bomb dan Practise Bomb (untuk pesawat)
      30.Adakah SME mampu mengeluarkan modal setinggi ini dan adakah SME mempunyai kesenian atau pakar untuk menilai campuran besi yang bakal digunakan?

      31.Kita juga tidak membuat peluru-peluru kereta kebal, pada peringkat awal dahulu, ada yang dibeli dari Pakistan, ada juga yang dibeli dari Bosnia Herzegovina tetapi saya tidak tahu pada hari ini, mungkin SME sudah pun mengeluarkan peluru-peluru kereta kebal sendiri

      Hapus
    5. Indon maju ke industary pertahan peluru masih beli dari rusia baik kau lain kali baca berita indonesia itu ia..

      India sekarang masih tak mampu ke Tejer itu masih gagal mencapai stander diharapkan, pakistan masih harap kepakaran china

      Peluru tank Kena ada kepakaran jadi Bosnia Herzegovina Dari zaman yugoslavia telah buat peluru sabor 120mm dan indon masih tak mampu keluarkan peluru tank sabor Leopard itu 120mm hanya cakap mahu bikin tapi tak bikin pun


      Singapore tawar perkara sama jadi mereka pilih singapore jadi reziki mereka, lupa pesan kamu menghatar pesawat c130 Charlie Pada kami, pakistan dan banglades hantarnya Ke sini 😁😁😁😁😁.

      Lupa pesan singapore tarik diri progaram f35 itu ia..

      Dumb bomb itu dah buatnya ia dah pakai perang sabah ia?



      Hapus
    6. Perang di sabah bukan pakai dumb bomb tapi dumb strategy askar beruk malon. Mengapa smart precision bomb diguna utk membunuh infanteri penceroboh kah kah kah.... bodoh dan dungunya strategi beruk nih

      Hapus
    7. Sabar mahataik..πŸ˜† Malon nyatanya masih tertinggal jauh dari indonesia.. bila Malon pesan pesawat PTDI lagi? πŸ€—πŸ€—πŸ€—
      ya dumb bomb Malon hangus kan ladang sawit hingga toke sawit Sabah marah2 dengan aksi dumb bomb Askar Malon πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
  10. Keluar topik..

    https://nasional.kompas.com/read/2017/09/06/15263241/turki-tawarkan-kerja-sama-pembuatan-kapal-selam-dan-pesawat-tanpa-awak

    Pantes kok Indonesia sangat berminat kerjasama pembuatan kasel U-214 dengan Turki..karena sebagian besar komponennya berasal dari Turki sendiri.. cakeeeeepppp..!!! nanti sekalian Indonesia diajari membuat komponen sendiri.. haha..πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„

    https://turkishnavy.files.wordpress.com/2015/02/typ214_tr_contribution.jpg

    BalasHapus
  11. Kami tak berminat sekim kredit rusia,British dan perancis ok kecuai menguntungkan Malaysia Kecuai 9tahun tak perlu bayar Selepas 9tahun baru dibayar 😁😁😁😁😁😁

    indon berminat Sekim kredit export dari rusia, korean 😁😁😁😁😁 indon ada pengalaman ambil sekim kredit tampal stiker buatan anak bangsa pada kapal korean 😁😁😁😁😁😁

    BalasHapus
    Balasan
    1. Itu sama sahaje negara ko tuh harus bayar jg,mau dibayar 9 thn kemudian tetep sahaje negara ko bayar jg goblok wkwkwk

      Masih panas ye negara ko terciduk hanya ada kepakaran welding,painting n ganti stiker buatan tempatan ye wkwkwk

      Hapus
    2. dengki lettew Rusia, perancis dan British bersaing nak berebut tender MRCA.... hehehehe....

      apa yang menarik mereka sikit pun tak berputus asa malahan tawaran yang mereka berikan semakin bagus...hehehehehe

      Hapus
    3. @Gemburgila
      Hanya dua kata

      "MALASSIA MISKIN"

      Titik !

      Hapus
    4. @Gemburgila
      Hanya dua kata

      "MALASSIA MISKIN"

      Titik !

      Hapus
    5. Hahahahaha.... stress lettewww....

      Hapus
    6. Dari zaman Gripen begitu begitu aja.. akhir cerita malah kredit kapal gunboat China selama 25 tahun lon lon malang nian nasib mu πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
  12. agak luar biasa firma yang bersaing untuk tender MRCA masing2 menunjukkan kelebihan agar dipilih bagi loan la sewa la.... hehehehe kita tunggu tawaran yang lebih menarik dari firma eropah pastinya perancis dan British takan duduk diam... hehehehe dapat je tawaran bagus sambar terus...

    BalasHapus
    Balasan
    1. ambil tawaran british aj lah bos,. sapa tau sesama comenwealth dpt diskon istimewa. situ juga udh males kan piara prod rusia, walaupun MKM tu termasuk yg paling canggih d kelasnya.

      Hapus
    2. tunggu sikit lagi.... tawaran perancis pun bagus ni tetiba rusia masuk plak dengan tawarannya...

      rasanya firma yang fight MRCA ni dah tahu bila keputusan TUDM akan dikeluarkan kerana persaingan tiba tiba sengit semula...

      Hapus
    3. boleh tanya sikit, kenapa g d lanjutin ambil MKM?? karena isu tertembaknya MAS ato buget? sayang sih pesawat dengan potensi sperti itu g d beli dlm jumlah banyak.

      Hapus
    4. satu soalan yang menarik.. dari pemerhatian sya Malaysia mahukan satu lagi versi pesawat yang bukan seperti MKM dalam erti kata disini pesawat ini ada sedikit perbezaan dengan versi MKM yang versi berat..

      jika kita lihat walaupun India memiliki ratusan SU-30MKI namun mereka mahukan sejenis pesawat yang ada sedikit kelainan fungsi dari MKI sehinggalah mereka dapatkan Rafale sedangkan kita tahu boleh saja mereka menambah jumlah MKI dan tak memerlukan pesawat juang lain.. ini yang dilihat oleh TUDM selain MKM mereka mahukan satu lagi versi yang mungkin sedikit berlainan fungsi dengan MKM... pendapat saya

      Hapus
    5. @Gemburgila

      Satu soalan yang menarik....
      Adalah:

      "MALASSIA MISKIN"

      Hapus
    6. kasihan... ada orang sedang sakit hati nampaknya... hehehehehe rileks la bro

      Hapus
    7. Buahahahahaha...kahkahkahkah

      MISKIN WOY....hahahahaha

      Hapus
    8. Takpelah janji kamu happy...

      tapi saya lagi happy dengan tawaran baru dari Rusia ni pasal miskin miskin ni pun British, Perancis dan yang terbaru Rusia cukup berusaha untuk memenangkan hati TUDM agar mereka dipilih... hebat

      Hapus
    9. Hehehe...km gempur br Gt aj sdh senang sekali...seperti gimana Gt...hahaha

      Btw sebelum Indonesia menjatuhkan pilihan ke SU-35,banyak yg mampir ke Indonesia...mulai dr produsen Rafael,Gripen,Viper,smp perwakilan dr British ,...tuh produsen menawarkan berbagai macam sistem pembayaran...Sy rasa itu wajar...di tengah kesulitannya beberapa negara Eropa anggarannya di potong...maka mereka banting setir ke Asia ...dng berbagai macam metode pembayaran...hehehe
      Jangan kan negara kaya...negara yg sedang tempuruk pun ttp mereka tawarkan itu hal biasa...hehehe

      Hapus
  13. hari tu British kini Rusia pula.... ni silap2 Perancis potong terus beli 18 Rafale dan beserta 2 pesawat MPA baru harga discount...manalah tahu...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Tidak adakah skema barter yg ditawarkan malaysia kepada vendor2 nya?

      Hapus
    2. maksud kamu...??? saya kurang jelas...

      Hapus
    3. Tukar senjata dengan CPO sawit misalnya?

      Hapus
    4. ohhh... itu.. saya pun tak pasti kalau yang ini... tapi jika cara itu bukan benda baru pada malaysia... dulu ada pembelian aset persenjataan pembayaran digunakan separuh Cash dan separuh lagi bahan komuditi tapi itu ikut kehendak negara penjual jika mereka setuju...

      Hapus
    5. Mungkin salah satu option yg bagus jg tukar komoditi dengan senjata

      Hapus
    6. mungkin juga... tapi rasanya tak banyak negara penjual mahukan 100% pembayaran menggunakan komoditi ni biasanya mereka nakkan CASH juga sebahagiannya sebagai pembayaran... tapi seperti yang saya katakan juga ia ikut kehendak negara penjual jika mereka mahukan 100% pembayaran komoditi itu rasanya bagus...

      cuma itulah pula kadang2 ada kehendak komoditi yang mereka mahu kita tak dapat penuhi atau ada komoditi kita yang mereka tak mahu kena cari lagi jadi ia makan masa sikit.. kira ada pro dan kontra juga...

      Hapus
    7. Yups it can't be 100%, but i think that malaysia have a potential products like CPO or rubber to negotiate with...

      Hapus
  14. Lepas satu..satu...gak tau lelah ya para produsen..Malaysiakan lagi miskin..nih om putin..katanya mantan KGB..masa gak tau..mau cash,sewa,utang..semua nya malaysia gak mampu..

    Skrg mau cari malaysian kemana mana bw cash 1000 tu payah..lain klu yindon..uang segitu di lempar aja keluar jendela mobil..saking kaya nya..kihkihkihkihkih

    BalasHapus
    Balasan
    1. Sudahlah sebentar lagi ramadhan....

      Hapus
    2. Bisnis judi lg lesu keh makanya Malon jatuh miskin wkwkwk

      Hapus
    3. MALASSIA MISKIN.....
      πŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘Ž

      Hapus
  15. Loan?maksudnya kredit eksport mcm indon?indon kata negara beli aset guna loan ni miskin.tp indon pun guna kredit eksport.πŸ˜‚

    BalasHapus
    Balasan
    1. Bercermin lon,utang Malon dah 60% dan beli weapon mesti tunggu masa 20 tahun lg,apa tuh tak miskin lon...orang mati sahajepun di malon kena gst wkwkwk

      Hapus
    2. Lawak sangat Malon kredit kapal ompong China sampai 25 tahun πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

      Hapus
  16. Malon kan kaya bro, kbanyakan orang kaya kan apa" nyewa. Hehehehehe

    BalasHapus
  17. Hahahaha malon oh malon kasihan banget sih negaramu. MISKIN

    kalau mau sewa atau rental pesawat bisa pakai GRAB atau GOJEG

    Kalau mau kredit pakai leaching ADIRA, OTO FINANCE, atau INDOMOBIL.

    kalau mau pakai barang jaminan bisa ke PT. PEGADAIAN PERSERO.

    Wkwkwkwkwkwk

    BalasHapus
    Balasan
    1. sakitnya tu disini ke bro... hehehehehe

      Hapus
    2. Kumaha sia welah anjing.....

      Wkwkwkwkwkwkwk

      Hapus
  18. gak ada duit bolehlah ngutang dulu, ambil aja daripada kena bully kawan² kau....

    BalasHapus
  19. hehehehe... takpe yang bagusnya bukan Malaysia yang minta hutang tapi firma firma yang bersaing tu sendiri yang tawarkan hutang atau sewa dan sebagainya Malaysia rileks je tunggu tawaran lagi bagus...

    lainla kalau Malaysia yang nak beli minta hutang yang tu lain le kan...hehehehehe

    BalasHapus
    Balasan
    1. Tak de wang tak usah beli x.... Jgn ksh harapan sm pabrikan tsb. Gagal paham sy negara korang

      Hapus
  20. Uda buat malay beli aja JF 17...sesuai dengan isi kantong...atau mau beli super tucano aja..hehehehee

    BalasHapus
  21. semua firma firma ini menawarkan pelbagai kelebihan antaranya kredit dan sebagainya tinggal Malaysia saja nak pilih yang mana satu... tawaran sudah depan mata... berebut rebut mereka nak dipilih hhehehehe...

    Nak kata JF-17 dan Super Tucano tu rasanya tidak...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Menghibur diri sahaja kau...

      Wooy MISKIN woooy

      Hapus
    2. tentera MALASSIA MISKIN prestasi

      Kahkahkahkah

      Hapus
    3. Betul la mereka yang tawarkan malaysia tinggal pilih.... Miskin pun ada juga yang berebut nak pesawat mereka dipilih Alhamdulilah.... hehehehehe dan ada pula yang sakit hati tu lagi lucu kihhh...kihhh

      Hapus
    4. Sampai berebut mereka masing2 tawarkan pilihan yang semakin bagus... memang semakin menarik...hehehehe.... kita tunggu lagi apa balasan British dan Perancis..yesssss

      Hapus
    5. Ada beruk sedang menghibur diri

      Wakwakwakwakwak.....
      Kahkahkahkahkah.....

      Woy miskiiiin wooy

      Hapus
    6. British sanggup bagi kredit mudah sekarang Rusia pula bagi kredit dan sebagainya sebelum tu perancis sokong untuk minyak sawit di Kesatuan Eropah... semuanya menguntungkan Malaysia... yessss best...apa lagi mereka nak bagi... tak sabar nak tunggu... yahuuuu

      Hapus
    7. Lagi2 bristish, lagi2 british, lagi2 kredit.....

      MISKIN nie yeeee....

      Lagi Jadi duta miskin di rantau asean nie yeeee

      Wkwkwkwkwk

      Hapus
    8. Miskin katanya... Tapi 3 negara berebut untuk menang tender Malaysia bagi berbagai Tawaran yang Malaysia tak minta pun... Jadi satu kelebihan pada Malaysia untuk memilih mana yang terbaik...

      Hapus
    9. Semua yang berebut ni pula bukan calang calang pesawat Rafale, Typhoon dan mungkin Su-35... Malaysia rileks je sekarang... kihhh....kihhh

      Hapus
    10. MISKIN sudah.....

      Wkwkwkwkwkwk

      Ada yg kepanasan hahahahaha

      Hapus
    11. BEST.... tak sabar tunggu tawaran blok British dan Perancis pula harap lagi menarik... hahahahha..

      Hapus
    12. Sudahlah jangan bersulit sulit kata hanya untuk menghibur diri sahaja

      MISKIN tetap MISKIIIIN

      HAHAHAHAHAHAHA

      Hapus
    13. BAE sampai sanggup bagi tawaran besttttt...


      BAE Systems will Set Up MRO and Vocational Training Centre in Malaysia

      http://defense-studies.blogspot.my/2018/04/bae-systems-will-set-up-mro-and.html

      Hapus
    14. Katanya orang bodoh malon bilang su30mkm tak lebih jaguh daripada su35.

      Sekarang ada beruk bilang su35...a

      Kahkahkahkah

      Menelan air ludah sendiri dia rupanya....

      Dasar OTAK MISKIN

      Kahkahkahkah...
      Wekwekwekwek...

      Hapus
    15. Sampai mcm ni BAE punya Tawaran memang gila la.... Malaysia tak minta pun dia yang tawarkan sendiri...heheheh

      BAE Proposes UK Government Financing to Malaysia for Typhoon Jet Deal

      http://defense-studies.blogspot.my/2018/02/bae-proposes-uk-government-financing-to.html

      Hapus
    16. Sewa sewa sewa
      Rental rental rental

      Kahkahkahkah....

      MISKIN !

      Hapus
    17. hehehehe... semakin kepanasan nampaknya dia rileks la bro...

      Hapus
    18. Mau bual bual sampai lebaran beruk

      Miskin tetap miskin sampai yg ditawarin jagi GILA
      Kahkahkahkah

      MISKIN !!!

      Hapus
    19. ni sebelah perancis pula menteri pertahanannya mengatakan mereka menyokong minyak sawit Malaysia di kesatuan Eropah... Malaysia OK je... janjinya tawarannya bagussss...hehehehe

      Hapus
    20. Gue ketawa aja kahkahkah
      di bandung dingin woy.. kalau panas ada ac

      Aya jelema sue miskin

      Hahahaha kahkahkah...

      Hapus
    21. nampak tak permainan Malaysia... hahahaha tawaran semakin bagus...yahuuuu

      France backs Malaysia’s palm oil sector

      https://www.thestar.com.my/news/nation/2018/01/30/france-backs-malaysias-palm-oil-sector/

      Hapus
    22. Emang yg punya sawit loe doang gitu?

      Kahkahkahkahkah

      Miskin

      Hapus
    23. Bilang sawit buahahahaha...
      Kau Sudah kalah start woooy
      Hahahahahah

      Miskin

      Hapus
    24. tunggu lagi apa mereka nak bagi ni silap2 Perancis beri peluang bina part/bahagian pesawat Rafale jika mereka dipilih... mana tau kan... persaingan cukup sengit

      Hapus
    25. Mimpinya orang MISKIN
      Hahahahaha

      Hapus
    26. Mimpinya orang MISKIN
      Hahahahaha

      Hapus
    27. Udah MISKIN banyak mimpi
      Hahahahahaha

      MISKIN

      Hapus
    28. Ujung unjungnya ke setiap negara itu minta HIBAH
      Hahahahahaha

      MISKIN

      Hapus
    29. Persaingan semakin sengit ... malaysia tengok je....hehehehehe... best

      Hapus
    30. Malassia tengok je....hehehehe negara miskin...

      Hahahahaha

      Miskin

      Hapus
    31. kesiannnnn... hahahahaha... tak sabar nak tunggu apa pula tawaran perancis dan British pasti lagi bagus untuk lawan tawaran Rusia...

      Hapus
    32. Tawaran nak beri hibah ke???
      Buahahahahaha....

      Kasian kasian

      Hapus
    33. Hahahahah.terbaik bro gempur.pandai kau main kan indon sekor ni.dr gaya komen essemkah maaf maksud aku essen nmpknya dah kepanasan dan marah sgt tu.maklumlah.negara diorg bnyk guna kredit eksport atau ngutang dlm beli aset walaupun aset ompong skrg ni.pastu kata negara malaysia miskin sbb ditawarkan hutang.kata kat diri sendiri letewwwπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
      Sian aset bnyk ompong dan tak boleh guna

      Hapus
    34. hehehehe... dia marah tu... aku pun tak tahu kenapa dia tiba tiba panas... datang bulan letewwwwww....

      Hapus
    35. Biasalah orang miskin suka berbual bual ria

      Ditawarkan hutang kok bangga....buahahahaha
      Berarti yg nawarin hutang tau yg ditawarin negara MISKIN

      Hapus
    36. Aku bilang miskin ada yg kepanasan jer....
      Wakwakwakwakwak

      Hapus
    37. ehhhh... tak panas pun tapi kalau dilihat dari komen tu kamu yang kelihatan panas...hahahahaha

      Hapus
    38. hmmmm...satu lagi sepanjang saya beri komen saya tak kata pun bangga diberi kredit/loan yang saya kata Tawaran ketiga2 firma semakin menarik itu saja.... hehehehehe

      Hapus
    39. Telan ludah kau sendiri tu

      Hapus
    40. Wih Malon haibat katanya ngga pernah kredit.. tapi beli kapal ompong China sampai 25 tahun πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Hapus
  22. semoga cepat terpenuhi dan tercapai pengadaan sistanya malaysia

    BalasHapus
    Balasan
    1. Emang punya uang.?
      Kahkahkahkah

      Hapus
  23. Lagi2 gambar hoax yg di tempelin admin.. harusnya ada 6 pespur, 2 su30 mkm,1 mig 29,1 hawk,1 f22,1 f18. betul gak min ?

    BalasHapus
    Balasan
    1. Gambar najib botak lagi naik rosmah seharusnya juga ada bro

      Hapus
    2. gambar yg ditempel admin gambar editan.. satu dunia bisa ngeliat, bisa jadi bahan lawakan di lapak sebelah, klo ane gak suka ngetrol bro.. lebih baik jadi silent reader dari pada ngoceh2 gak jelas ...buang2 waktu.

      Hapus
    3. Ocelah kalau begitu...editan toh
      kalau ane gak suka aja kalau ada yg ngehina negara gue

      πŸ‘πŸ‘ok bro

      Hapus
    4. Ini gambarnya yang full MY WORLD

      http://su-27flanker.com/2015/01/06/cope-taufan-rmaf-usaf-exercise-photos-in-high-resolution/#

      Hapus
    5. entu gambar cope taufan 2014 klo gak salah.. betul gak min.?
      http://www.militerysindonesia.com/2014/09/cope-taufan-2014-f-22-dan-f-15-amerika.html

      Hapus
    6. Wah... tajam penglihatan

      Hapus
  24. Apesal sume offer loan. Tau la malaysia dh bawak budget ke mpa. Malaysia tak gelojoh nk beli brng sampai snggup hutang even dh tau klu bajet takde. Keputusan tetap. Lepas 2020 bru plan nk beli. Kecuali klu budget dpt awal. Tp malaysia dh sedia nk cari calin gen 5 sbb time tu dh hampir matang. Skrng keutamaan adalah mpa. Jadi negara yg ade offer mpa saja jadi keutamaan

    BalasHapus
    Balasan
    1. Salut gue sama yg jujur and tulus.
      Mantap bro...
      Dua jempol πŸ‘πŸ‘

      Hapus
    2. Budget yg terhad utk perolehan yg besar. Malaysia skrng tgh buna frigate. Dan Budget perolehan baru hanya utk mrss dan mpa shj setelah selesai pilihan raya. Itu pun dh terlalu besar. Sbb tu malaysia tangguh beli jet tempur.

      Hapus
  25. Ihhh... Horang kaya koq miskin. Malu donk sama Altantuya πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

    BalasHapus
  26. Sebenarnya simple akuin aja kalau militer indo lebih maju Saat ini tak perlu gengsi.....waktu indo terkena embargo US pernah mengalami hal yg pahit & mencoba bertahan......tapi sebelumnya dulu indo pernah jaya militer di tahun 60an....So namanya hidup penuh dinamika...kadang you in the top but sometime you will down...

    BalasHapus
  27. Awaasss...
    Enjin di maling
    Kwk kwk kwk

    BalasHapus